Voordat je naar het strand gaat om te gaan kitesurfen moet je natuurlijk wel weten of er voldoende wind staat. Er zijn veel verschillende websites die de wind voorspellen, hoe dit technisch precies in zijn werk gaat lees je hier. In deze blogpost geven we wat praktische tips over het aflezen van de verschillende windvoorspellingswebsites, zodat jij weet wanneer het waarschijnlijk een goede kitesurfdag wordt. Je kunt het best even meekijken op de desbetreffende sites en rondklikken zodat je straks precies weet hoe alles werkt.

Windfinder

windvoorspelling kitesurfen windfinder

Bij Windfinder kun je zoeken op de naam van je spot. Als je drukt op de knop verwachtingen kom je uit op een pagina waar je de voorspelling voor de komende 10 dagen kunt bekijken. Per datum zie je de verwachting per blokken van 3 uur. Naast dat je kunt zien hoe het waarschijnlijk gaat waaien (windsnelheid in knopen en windvlagen in knopen) vind je ook informatie over de windrichting, het getij en informatie over de golven.

Naast het knopje verwachtingen zit een knopje waar Superforecast op staat. De Superforecast voorspeld de wind voor vandaag, morgen en overmorgen. Deze verwachting is vaak betrouwbaarder doordat er een kleinere grid voor gebruikt wordt, zoals uitgelegd in de blogpost over hoe windvoorspellingen gedaan worden.

Ook is er nog een tabje met waarnemingen, op Windfinder is dit voor veel Nederlandse spots niet betrouwbaar omdat er vaak bijna geen wind gemeten wordt. Het best kun je de voorspelling vergelijken met metingen op websites waar de actuele windsnelheid wordt weergegeven, zoals actuelewind.nl of windmeister.nl. Zelf vinden wij het vaak handig om meerdere websites te gebruiken om te kijken of het waait, omdat je op deze manier de voorspelling met de actuele situatie kunt gebruiken en kunt zien of de voorspelling juist is.

Voor sommige spots zijn er tenslotte nog statistieken beschikbaar die gebaseerd zijn op historische gegevens. Zelf gebruiken we deze vaak om te kijken hoe groot de kans is dat het gaat waaien op onze vakantiebestemming. Bijvoorbeeld toen we een weekje naar Bonaire gingen konden we hier de statistieken bekijken. Moet er wel bij gezegd worden dat onze vakantie in april was en we alsnog de helft van de week geen wind hadden, je kunt natuurlijk altijd pech hebben.

Ten slotte is het handig om het getij te checken als je op een getijafhankelijke spot wilt kitesurfen. Zo kun je als beginner op bijvoorbeeld de Brouwersdam gemakkelijker uit de voeten met laag water, dan kun je staan en is het redelijk vlak. Als je met hoog water gaat kun je hogere golven verwachten en diep water.

Windguru

windvoorspelling kitesurfen windguru

Windguru biedt een heel scala aan verschillende forecastmodellen. Linksboven kun je de kitespot opzoeken waar je informatie over wilt hebben. Vervolgens krijg je een pagina te zien met 8 verschillende voorspellingen. Laten we even de GFS 27 kilometer als voorbeeld pakken.

Als je kijkt naar de voorspelling zie je dat er 10 dagen vooruit wordt gekeken. Net als bij Windfinder is de voorspelling opgedeeld in blokjes met tussenpozen van 3 uur. Je vind informatie over de windsnelheid in knopen, de windstoten in knopen, de windrichting, golfhoogte, golfperiode, golfrichting en het weer (temperatuur, neerslag, wolkbedekking).

Naast GFS 27km staat een tabje met info. Als je hier op klikt zie je precies op welk model de voorspelling gebaseerd wordt, wanneer de voorspelling voor het laatst is geüpdatet en wanneer de volgende update plaats vind.

Naast de grid forecast kun je ook op graph drukken om de voorspelling weer te geven in een lijn. Als je onder ‘meer’ klikt op archief dan kun je voorspellingen uit het verleden opzoeken en statistiek geeft een goede visuele representatie van het percentage winderige dagen per maand.

Wat fijn is aan Windfinder is dat je boven de voorspelling de gemeten ‘Live Wind’ ziet. Je kunt dus gelijk de voorspelling vergelijken met de actuele wind in plaats van dat je hiervoor weer andere websites op moet zoeken. Hou er wel rekening mee dat de windmeters die hiervoor gebruikt worden bij bepaalde windrichtingen in de luwte kunnen staan.

Windyty 

windvoorspelling kitesurfen windyty

Een andere website die we zelf prettig in gebruik vinden is Windyty. Windfinder heeft onlangs zelfs hun manier van de wind weergeven gekopieerd. Op Windyty zie je een visuele weergave van de wind, met pijltjes voor de windrichting en een kleurtje om de windsterkte aan te geven. Zo kun je dus een goede inschatting maken in welke hoek de wind je kitespot raakt en zie je gelijk of het bijvoorbeeld aanlandig of schuinaanlandig waait.

Ook kun je onder aan de pagina, boven het blokje met de voorspellingen, het balkje met tijd opschuiven zodat je aan de kleuren kunt zien of het harder of zachter gaat waaien of dat de omstandigheden niet veranderen. Windyty plaatst een voorspelling voor de komende 8 dagen, wederom per dag opgedeeld in blokjes van 3 uur. Bovenaan vind je de weersvoorspelling en daaronder de windsnelheid en windstoten in knopen plus de windrichting.

Je kunt opzij scrollen voor metingen van de dichtstbijzijnde weerstations en webcams in de buurt van jouw spot. Links op de pagina kun je vervolgens nog kiezen om andere dingen te laten zien dan de wind. Zo kun je ook kijken of er regen aankomt, wat de temperatuur en bewolking gaat doen en hoe de golven zijn.

BewarenBewaren

Laat een Reactie achter