Het windvenster

Het windvenster is de fundamentele theorie achter het kiten. Tijdens je eerste kitesurfles krijg je uitleg over het windvenster, de speelruimte van de kite. Zo leer je precies wanneer je vlieger kracht genereert en wanneer hij in een neutrale positie staat.

Wat is het windvenster

Het windvenster is de driedimensionale ruimte downwind van de gene die met de kite aan het vliegen is. Je staat dus altijd met je rug in de wind. De lengte van de lijnen bepaalt de straal van het windvenster. Wanneer je langere lijnen hebt is de straal van het windvenster dus groter.

Zones van het windvenster

 Het windvenster bestaat uit meerdere zones: de powerzone, de softzone en de vensterrand.

Vensterrand

Om de locatie van de kite in het windvenster aan te duiden werken we met kloktijden. De rand van het windvenster loopt van 9 tot 3 uur, waarbij 9 uur helemaal aan de linkerkant is en 3 uur helemaal aan de rechterkant. 12 uur is de positie van de kite wanneer deze recht boven je hoofd hangt. De vensterrand wordt ook wel de neutrale zone genoemd, de kite heeft hier de minste kracht. Om deze reden start –en land je je kite ook op 9 uur of op 3 uur.

Powerzone

Het gebied dat recht voor je ligt wanneer je met je rug in de wind staat is de powerzone. Dit is waar de kite de meeste wind vangt en dus de meeste kracht genereert. Ga voorzichtig om met de powerzone want het is een risicozone. Het is belangrijk om goed te leren hoe je de powerzone kunt gebruiken. Dit is ook afhankelijk van de snelheid van de wind. Als het erg weinig waait dan zal je de kite voor een waterstart bijvoorbeeld sneller en meer door de powerzone moeten sturen. Bij harde wind wil je dit juist vermijden. Start je kite nooit in de powerzone! Je kite zal dan het hele windvenster doorschieten naar de rand van het venster en je het hele strand over slepen.

Softzone

 Deze zone genereert wat minder kracht en bevindt zich iets downwind van de vensterrand. Deze zone gebruik je meer bij hardere wind omdat je dan al genoeg kracht genereert door je vlieger door de softzone te sturen.

Waterrand

Over het land kun je nog een halve cirkel tekenen tussen 9 en 3. Dit is de waterrand. Wanneer je kite tijdens het kitesurfen in het water crasht zal je deze weer richting 9 of 3 uur moeten sturen om te herstarten.

uitleg windvenster
Windvenster

Wil jij graag beginnen met kitesurfen? Check hier een overzicht van de Nederlandse kitesurfscholen. Door gebruik te maken van de zoekfilters vind je makkelijk en snel een goede kitesurfschool bij jou in de buurt.

BewarenBewaren

Laat een Reactie achter