Als je in de wind staat kan het een stuk kouder aanvoelen dan uit de wind. Dit staat bekend als windchill. Het warmteverlies wordt uitgedrukt in de gevoelstemperatuur. Deze temperatuur ligt lager dan de werkelijke temperatuur. Er zijn verschillende berekeningsmethoden om de gevoelstemperatuur te berekenen.

Gevoelstemperatuur berekenen

Het KNMI gebruikt de JAG/TI methode ontwikkelt in Canada. Deze formule wordt ook gebruikt door het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en IJsland en is wetenschappelijk onderbouwd.  De JAG/TI methode is gebaseerd op het warmtetransport van het lichaam naar de huid en staat hierdoor dichtbij de menselijke ervaring van warmteverlies. De KNMI heeft de volgende tabel opgesteld waarin het goed zichtbaar wordt wat het effect is van de windsnelheid op de gevoelstemperatuur:

Beeld: KNMI

De vermelde gevoelstemperatuur die je af kunt lezen geldt voor een gezond en volwassen persoon, van gemiddelde lengte. Niet op het water, maar al wandelend. De gevoelstemperatuur wordt berekend uit een combinatie van de gemiddelde windsnelheid en de luchttemperatuur. In de berekening speelt de zon geen rol, maar bij zonnig weer is de gevoelstemperatuur iets minder laag dan in deze tabel. Ook voelt het minder koud aan als je de wind in je rug hebt.

Waarschuwing bij lage gevoelstemperatuur

Als de gevoelstemperatuur onder de -15 graden komt geeft de KNMI een waarschuwing code geel. Bij een gevoelstemperatuur onder de -10 graden kunnen er al onderkoelingsverschijnselen optreden na een paar uur buiten wandelen. In Nederland gebeurt dit zo’n 10 dagen per jaar en zijn er gemiddeld 3 dagen per jaar dat de gevoelstemperatuur onder de -20 graden komt.

Kitesurfen in de winter

Op het water voelt het uiteraard al snel nog een stuk kouder. Al vanaf oktober neemt de zeewatertemperatuur snel af, momenteel is het zo’n 15 graden. Ga jij normaliter ’s winters lekker naar de tropen om te kiten en zit dat er dit jaar even niet in? Dan wil je misschien een keer de winter doorvaren. Zorg er wel voor dat je het juiste materiaal hebt zodat je niet onderkoelt.

Een neopreen surftop trek je bijvoorbeeld onder je wetsuit aan voor wat extra warmte. Ook een surfcap of een waterdichte muts is erg prettig om te hebben omdat je via je hoofd razendsnel warmte verliest. Als je een surftop met een cap hebt is het niet nodig om ook nog een losse cap of muts aan te schaffen. Daarnaast zijn surfhandschoenen en surfschoentjes echt nodig bij koude temperaturen.

Laat een Reactie achter