Als je na je sessie goed zorgt voor je wetsuit kun je de levensduur verlengen. Zo hoef je dus niet ieder seizoen een nieuw wetsuit aan te schaffen en sta je als het weer kouder wordt niet opeens voor een nare verrassing als je je winterwetsuit weer uit het stof haalt en hij niet meer zo warm blijkt te zijn. Een goed, nieuw wetsuit mag wat kosten, dus het is zeker de moeite waard om even stil te staan bij het verzorgen van je wetsuit. Hier zijn wat do’s en dont’s als het neerkomt op wetsuit care.

Wetsuit care: 6 gouden tips

  1. Uitspoelen met koud water

Spoel je wetsuit na je sessie af met koud water, aan de buiten- en binnenkant. Als je met warm water afspoelt, bijvoorbeeld als je je pak het liefst pas uittrekt onder de douche, verliest neopreen wat van zijn flexibiliteit.

  1. Hou je wetsuit uit de zon

Niet tijdens het varen natuurlijk want dat wordt wel heel lastig, maar hang je wetsuit niet te drogen in de zon. Door de UV stralen wordt je pak hard en verliest het flexibiliteit. Probeer je wetsuit op te hangen in de schaduw als je hem buiten wilt drogen. Kan je echt niet anders dan je wetsuit in de zon hangen? Berg hem dan gelijk op zodra hij droog is.

  1. Droog je wetsuit binnenstebuiten

Door je wetsuit binnenstebuiten te laten drogen blijft de buitenkant flexibel. Een bijkomend pluspunt is dat je, ook als je pak nog nat is aan de buitenkant, jezelf toch in een droog pakje hijst de volgende dag.

  1. Hang je wetsuit dubbel over een brede hanger

Om de vorm van je wetsuit te behouden kun je deze het best door een brede hanger halen zodat hij dubbelgevouwen bij de taille opgehangen kan worden. Als je de hanger er bij de schouders in doet, zoals ze vaak in surfshops hangen (dat maakt niet uit, dan zijn ze nog nieuw en niet zwaar van het water) zal je geliefde wetsuit uitrekken en zijn vorm verliezen.

  1. Spoel soms met wetsuit shampoo

Stinkt je pak? Je kunt je wetsuit af en toe grondig schoonmaken met speciale wetsuit shampoo (ook wel bekend als piss off). Plassen in je wetsuit is trouwens een absolute no-go! Door het zuur in je urine wordt het neopreen en de naden aangetast, waardoor er op den duur een poreus pak overblijft.

  1. Je wetsuit opbergen

Ga je met winterstop of kan je zomer- of winterwetsuit de kast in vanwege een verandering van de temperatuur? Zorg dat je wetsuit goed schoon en droog is en rol hem vervolgens op zodat je geen vouwnaden krijgt. Berg je pak op in een droge en niet al te warme ruimte (onder de 20 graden) zodat het neopreen soepel blijft en niet uitdroogt. Het valt af te raden om je wetsuit achter in je auto te laten liggen tot het weer tijd is om hem te gebruiken.

Ondanks een uitstekende wetsuit care gaat je pak niet eeuwig mee. Heb je toch een nieuw wetsuit nodig? Lees dan hier de tips voor het aanschaffen van een goed wetsuit.

Laat een Reactie achter