In april ontwaken veel kitesurfers weer uit de winterslaap. Nu hebben we de afgelopen tijd nog wel erg koud weer gehad met temperaturen onder de 0 en dit heeft zeker zijn weerslag op de watertemperatuur. Op dit moment is het water van de Noordzee nog maar 4 a 5 graden. Bereid je dus goed voor op die eerste sessie na een paar maanden bankhangen en kitesurffilmpjes kijken ;).

Check je kitesurfmateriaal

Als je een tijdje niet op het water hebt gestaan is het verstandig om je materiaal even te checken voor je sessie. Kijk of je de quick release nog kan trekken en of deze niet is versleten en check ook of de release van je leash nog moeiteloos werkt. Let er ook op of je bar lekker omhoog kan glijden over de safety lijn en of je depower koord nog in goede staat is.

Loop ook even je lijnen na, als deze beschadigd zijn of dunner zijn geworden door slijtage kun je ze beter bijtijds vervangen. Bij het oppompen kun je een check doen op het doek van je kite. Als je kleine gaatjes ziet kun je deze tijdig laten plakken, voordat je hele canopy uitscheurt door een crash. Een klein gaatje creëert al een behoorlijke zwakke plek. Is je kite na je sessie zachter geworden? Dan heb je misschien een gaatje in je leading edge zitten. Haal je hand ook even over je leading edge om te kijken of het stiksel nog goed is. Als het stiksel erg versleten of zelfs verdwenen is kun je dit redelijk goedkoop laten fixen door een zeilmaker.

Kleed je goed aan

Sommige dagen lijkt het al heerlijk warm in Nederland maar de zee is nog lang niet opgewarmd. Kleed je goed aan voordat je het water op gaat, naast je winterwetsuit wil je zeker schoentjes en handschoenen aan en het liefst ook een hood of aanvullende neopreen accessoires. Als je naar een kitespot gaat met voorzieningen kun je je lekker binnen omkleden en misschien zelfs gelijk opwarmen met een lekker kopje koffie, thee of warme chocomel.

Welke spot kies je

Aansluitend op het vorige punt kun je het best een spot kiezen waar je al eerder geweest bent en waar je je zeker voelt. Kies voor een makkelijke kitespot waar je veilig kunt varen en bekijk van tevoren goed het weerbericht zodat je weet wat je kunt verwachten. Staat er bijvoorbeeld harde wind met vlagen op de forecast terwijl je al een paar maanden niet hebt gevaren? Vraag je dan goed af hoe zeker je bent van je zaak. Zeker als je vorig jaar kitesurflessen hebt gevolgd en vervolgens een tijd niet hebt gevaren zou het kunnen dat veel vaardigheden weer zijn weggezakt. Als je sterk twijfelt of je nog wel weet hoe je moet waterstarten of upwind bodydraggen kun je altijd een opfris lesje boeken bij een kitesurfschool. Deze starten immers gewoon weer met lesgeven in april! Geniet van het nieuwe seizoen allemaal en tot op het water.

Laat een Reactie achter