Heb jij je eerste kitesurfles al gehad en kan je niet wachten om te gaan varen? Het besturen van de kite is gaaf en bodydraggen smaakt naar meer. Nu komt eindelijk het board er bij kijken! Van belang is dat je al flink wat controle hebt over de kite: sturen, herstarten en algemene controle. Tijdens de waterstart wordt alles samengevoegd. 

Board aantrekken

Allereerst zal je het board aan moeten trekken. Hierbij zal je instructeur eerst helpen. Hou de kite stil in de lucht op twaalf uur en ga zitten. Zet je voeten tegen het board aan en hou je focus op de kite. Je kitesurfinstructeur helpt je voeten in de voetbanden te doen.

Vervolgens doe je dit zonder hulp, je kite blijft op 12 uur en je doet je voeten in de bindingen. Probeer je kite op twaalf te houden en niet te sturen. Omdat je met één hand de bar vasthoud (met de andere hand doe je het board aan) is het handig om deze hand in het midden van de bar te houden. Zo minimaliseer je de kans dat je per ongeluk de kite stuurt. Je voorste voet doe je eerst in de voetband, daarna de achterste.

Board draggen

Wanneer je het board aan hebt kun je allereerst gaan board draggen. Zo leer je je balans te vinden met een board aan je voeten en voel je het resultaat van je stuurbewegingen. Als je met het board aan in het water ligt is het belangrijk om je knieën in te trekken tot ze dicht bij je lichaam zijn. Zo voorkom je dat je gaat draaien. Vervolgens ga je kleine achtjes sturen, tussen 11 en 1, hierbij kom je steeds een stukje uit het water.

Waterstart

De waterstart bestaat uit twee delen, je stuurbeweging met de kite en je houding om op het board te komen.

  • Je begint met je kite op 12 uur zodat je gemakkelijk je board aan kunt doen. Hierbij lig je recht onder je kite en staat je board in dezelfde hoek als de kite. Je ligt ‘lined-up’, klaar om te starten.
  • Waar je bij het board op moet letten is dat je beide knieën ingetrokken houdt wanneer je in het water ligt, zo ga je tegen dat je gaat draaien.
  • De kite stuur je wanneer je wilt starten (links) naar 1 uur en dan met een vloeiende beweging naar beneden richting 10. Hierbij trek je je bar wat aan. Zo bouwt de kite snelheid en kracht op zodat jij makkelijk op je board komt.
  • Wanneer de kite ingestuurd wordt en druk geeft ga je actief opstaan. Dus vanuit je heupen ga je staan op het board. Wanneer je je door enkel de kite op het board laat trekken zijn je benen gestrekt en val je voorover.
  • Je voorste been strek je en het achterste been blijft gebogen. Hou je lichaamsgewicht op het achterste been.
  • Stuur de kite weer naar 12 uur, duw de bar van je af en laat je terugzakken in het water. Gefeliciteerd met je eerste waterstart!

De volgende stap is varen. Verdiep je alvast in de voorrangsregels om ongelukken op het water te voorkomen en respectvol met andere watersporters het water te delen.

Laat een Reactie achter