Overkomt het jou wel eens dat je in het water gaat zitten en je kite naar beneden komt voordat je zelfs nog maar je board aan je voeten hebt? Tijdens dagen met weinig wind zie je regelmatig kites uit de lucht vallen. Op deze dagen is het echt van belang dat je goede controle hebt over je kite, omdat je anders te maken kunt krijgen met backstall of frontstall. Dit is de reden dat je kite naar beneden komt dwarrelen.

Wat is backstall

Dankzij je kitesurfles weet je dat er meer power in de kite komt als je de bar aantrekt. Als de kite achteruit zakt in het windvenster op het moment dat je de bar volledig gepowered houdt heet dit backstallen. Doordat je de bar aantrekt maak je de stuurlijnen korter dan de powerlijnen en trek je de kite als het ware aan de achterkant naar beneden. Tijdens het backstallen is je kite niet meer te controleren. Als je de bar wat van je afduwt krijg je weer de controle.

Wat kun je doen tegen het backstallen van je kite

Je kite zal sneller gaan backstallen bij te weinig wind. Ook kan het zo zijn dat je kite niet goed afgesteld staat voor de windomstandigheden. Bij een aantal kites kun je de stuurlijnen of powerlijnen afstellen door een ander knoopje te kiezen. Afhankelijk van het merk kite dat je vaart is dit bij je bar zelf, onder de floaters of bij de pigtails.

Je wilt het verschil tussen stuur- en powerlijnen minimaliseren om de kans op backstall zo klein mogelijk te maken. Je kunt alle lijnen het best vastmaken op dezelfde hoogte.

Je kunt je kite ook afstellen met behulp van je depowerkoord, deze zit vast aan de powerlijnen. Door het depowerkoord een stukje in te trekken staat je kite beter in de lucht tijdens dagen met weinig wind. Dit gaat misschien tegen je gevoel in, maar een beetje depower (ongeveer 1-2 cm) zorgt ervoor dat je kite beter vliegt. Let er ook op dat je de bar niet helemaal aangetrokken houdt. Door de bar van je af te duwen word je kite weer bestuurbaar.

Wat is frontstall

Tijdens een frontstall valt je kite uit de lucht als je hem op 12 uur hebt staan. Dit komt voor in lichte wind en zie je vaak bij beginners. Doordat je de bar helemaal gedepowered houdt – of opeens depowered omdat je bijvoorbeeld gaat zitten om je board aan te doen – staat er geen druk meer op de stuurlijnen en komt je kite naar beneden gedwarreld.

Wat kun je doen tegen het frontstallen van je kite

Als het weinig waait moet je je kite in beweging houden, anders loop je het risico dat je kite upwind van je komt en uit de lucht valt. Ook wil je altijd wat druk houden op je stuurlijnen, dit doe je simpelweg door niet helemaal te depoweren. Vind de sweetspot, het punt waarop je wat druk hebt in je lijnen zodat je kunt sturen en de controle kunt houden. Hou altijd één hand in het midden van je bar en trek je bar ongeveer een kwart van de lengte van je depowerkoord in. Zo blijf je altijd voelen waar je kite staat.

Laat een Reactie achter