De trim strap van je kite, ook wel de depower strap genoemd, maakt het mogelijk om tijdens het varen te poweren of depoweren. Dit is super handig want hierdoor kun je in veel meer condities veilig varen, ook als je bijvoorbeeld underpowered bent. De strap zit meestal boven je bar maar soms kan deze ook aan de onderkant zitten en is altijd makkelijk bereikbaar. Populaire systemen zijn onder andere de clam cleat of trim straps in de vorm van twee koordjes. Voordat je voor het eerst met een nieuwe bar gaat varen is het handig om te kijken waar de trim strap zich precies bevindt.

Trim strap om de kracht in de kite aan te passen

Tijdens het kitesurfen kun je dankzij de trim strap de lijnlengtes aanpassen en zo de kracht in je kite veranderen. Het verschil tussen het gebruiken van de strap en het poweren en depoweren door de bar aan te trekken of van je af te duwen, is dat het trimmen van de kite er permanent voor zorgt dat de hoek van de kite in de wind (angle of attack) wordt aangepast. Dit doe je ook bij het (de)poweren met de bar, alleen ben je hier continu aan het bijstellen. Hier zit een hele aërodynamica theorie achter, zoals hier wordt uitgelegd op het Kiteboarder forum. Ondanks dat het een oude post is, is het nog steeds relevant. Kites van tegenwoordig vliegen echter wel nog efficiënter en zijn preciezer in te stellen.

Zo (de)power je tijdens het varen

Om de kracht in de kite te verminderen trek je de trim strap aan, richting jezelf. Hierdoor worden de voorste lijnen korter wat ervoor zorgt dat er minder wind in de kite komt en het oppervlakte van de kite minder efficiënt wordt gebruikt. Heb je meer power nodig tijdens het varen? Dan laat je de trim strap vieren zodat de voorste lijnen langer worden, waardoor de kite meer wind vangt. Het is belangrijk dat je je kite goed trimt, zeker in lichte wind, om ervoor te zorgen dat je kite optimaal vliegt. Ook als je gaat uithaken of graag in de golven kite is het belangrijk om je kite goed in te stellen zodat de kite lekker blijft vliegen. Tijdens het kiten kun je verschillende standen uitproberen om te kijken wat het best vaart. Het trimmen vergroot het windbereik van je kite, maar als het echt hard gaat waaien kun je beter overstappen op een kleinere kite.

Laat een Reactie achter