Het liefst gaan we iedere dag kitesurfen en door ontwikkelingen in het materiaal (denk aan foilen waarbij je vanaf een paar knopen al het water op kan) komt deze droom steeds iets dichter bij. Maar voor ons allemaal geldt dat het weer en de wind goed moeten zijn voor het materiaal dat we hebben. Welke weersomstandigheden heb je dan precies nodig om te kunnen kitesurfen?

Bij welke windsnelheid kun je kitesurfen?

De meeste kitesurfers zijn tussen de 15 en 30 knopen op het water te vinden. Als je net begint met kitesurfen kun je het best gaan oefenen op rustige dagen (14-22 knopen) en als je alles onder controle hebt wat meer je grenzen op gaan zoeken. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van het materiaal dat je hebt. Een windsnelheid van 30 knopen is namelijk vier keer zo sterk als een windsnelheid van 15 knopen. Je kunt dus beter eerst met wat minder wind de basis goed onder de knie krijgen.

Je kunt op verschillende weersites checken hoeveel wind er wordt voorspeld of zelfs wat de actuele windsnelheid is. Kijk ook altijd even of er buien of onweer wordt voorspeld. In dit geval moet je de lucht goed in de gaten houden tijdens het kitesurfen, bij onweer wil je absoluut niet op het water staan! Het KNMI geeft soms weerswaarschuwingen af, bijvoorbeeld als het zeer hard gaat waaien.

Bij welke windrichting kun je kitesurfen?

Op de spotpagina kun je kijken met welke windrichting je op jouw kitesurfspot uit de voeten kan. Over het algemeen onderscheiden we 5 verschillende windrichtingen t.o.v. de spot:

Aanlandige wind

Je kunt veilig gaan kitesurfen met aanlandige wind, de wind waait namelijk richting het strand. Hou er wel rekening mee dat je wat verder de zee in gaat om te oefenen. Door de windrichting lig je namelijk snel op het strand als je te weinig afstand houdt tussen jezelf en de kust. Ook kan het erg druk zijn in de branding doordat beginnende kitesurfers moeite hebben met wegvaren.

Aflandige wind

Bij aflandige wind waait het van het strand af, de zee op. Het is af te raden om te gaan kitesurfen met aflandige wind, ook als je goed kunt kitesurfen. Er kan namelijk altijd wat gebeuren met je materiaal of de wind kan wegvallen. Met aflandige wind is het heel lastig om in geval van nood terug bij de kust te komen. In Nederland is er geen commerciële partij die je met een reddingsbootje op kan komen halen. De vrijwilligers van het KNRM moeten uitrukken om jou te redden mocht er wat misgaan, terwijl je deze situatie ook had kunnen voorkomen door een keertje aan de kant te blijven of door een kitespot uit te zoeken waar het wel richting het land waait.

Schuin aanlandige wind

Dit is de meest ideale richting om te gaan kitesurfen. Je ligt niet gelijk op het strand als er iets mis gaat, je hebt veel ruimte op het water omdat iedereen zich lekker kan verspreiden en mocht er iets gebeuren dan kom je altijd weer uit bij het strand.

Schuin aflandige wind

Ook met schuin aflandige wind kun je beter niet het water op, ook niet als je gevorderd bent, goed hoogte kunt lopen en weet wat je moet doen in geval van nood. Er kan namelijk altijd wat kapot gaan aan je materiaal en self-rescue heeft een kleine kans van slagen bij deze windrichting.

Side-shore (langs de kust)

Dit is ook een goede windrichting om mee te gaan kitesurfen. Probeer bij een crash wel je kite te herstarten aan de kant waar het strand ligt. Op deze manier kom je altijd weer terug op de kant als je bijvoorbeeld je kite niet meer de lucht in krijgt.

Wil je weten waar de wind vandaan komt? Dit kun je natuurlijk checken op de voorspelling – ook al is dit niet 100% accuraat. Op het strand kun je kijken naar de kites van anderen – die liggen met de neus in de wind op het strand -, vlaggen of het wapperen van je eigen haar. Heb je geen haar? Dan hoor je de wind in je oren suizen als je met je neus rechtstreeks in de wind staat.

Materiaal aanpassen aan de condities

Je moet je materiaal aanpassen aan de windsterkte. Er bestaat nog niet een one-size-fits-all kite die je in alle weersomstandigheden kunt gebruiken. De windrange van je vlieger is afhankelijk van het soort kite dat je hebt, bouwjaar, je eigen gewicht en je eigen niveau. Vaak kun je met twee verschillende maten kites al een heel groot deel van de windrange coveren. Op de website van jouw kitemerk kun je waarschijnlijk de windrange terugvinden. Deze is vaak opgesteld op basis van een persoon met een gewicht van 75kg.

Voorbeeld windrange:

4 m² – 35+ knopen

5 m² – 30+ knopen

6 m² – 28+ knopen

7 m² – 25+ knopen

8 m²- 20>35 knopen

9 m² – 15>30 knopen

10 m² – 12>26 knopen

11 m² – 11>24 knopen

12 m² – 10>22 knopen

14 m² – 8>18 knopen

Vanaf het strand kun je ook kijken waar de rest mee vaart. Over het algemeen krijg je zo wel een goede indruk van de beste maat om mee te varen. De keuze voor je kitemaat is ook afhankelijk van het soort board waar je mee vaart. Als je gaat kitesurfen op een board met een groot drijfvermogen, zoals een waveboard, kun je met een kleinere kite varen.

Laat een Reactie achter