Het kan natuurlijk verleidelijk zijn: een aantal van je vrienden kitesurfen al een tijdje en zeggen dat ze jou binnen no time en gratis op het board krijgen. Of je ziet al die kitesurfers moeiteloos over het water scheren en je denkt: ‘Hoe moeilijk kan het zijn?’ Indien je niet goed bijgestaan wordt tijdens het leren van deze sport kan het echt gevaarlijk zijn. De kracht van de elementen moet je niet onderschatten.

Waarom kiteles volgen?

Wil je beginnen met kitesurfen? Begin dan bij het begin en volg kitesurflessen. Dit is echt een must, kitesurfen is namelijk niet moeilijk of gevaarlijk indien je over voldoende kennis beschikt. In het begin heb je de begeleiding van een instructeur hard nodig. Deze heeft vaak een hele opleiding gevolgd om jou op een manier die bij jou past, stapje voor stapje te leren kitesurfen.

Hierbij wordt altijd veel belang gehecht aan de veiligheid. Ook krijg je meer theoretische kennis omtrent het kitesurfen wanneer je kitesurflessen volgt. Is er bijvoorbeeld genoeg wind? Welke maat kite ga je gebruiken? Wie heeft er voorrang? Bij welke windrichting kun je kiten? En ga zo maar door.

Neem kitesurflessen voor je eigen veiligheid (en die van anderen)

Tijdens je kitesurfles krijg je stap voor stap de kunst van het kitesurfen uitgelegd. De instructeur zorgt ervoor dat je geen grote fouten maakt en staat altijd aan je zijde om je te helpen. Daarnaast leer je over het gebruik van de materialen en safety systemen. Mocht je in de toekomst in een gevaarlijke situatie terecht komen heb je de kennis om hier zo ongeschonden mogelijk uit te komen. Ook gelden er verschillende (voorrangs)regels in het kitesurfen die je instructeur je gaandeweg leert.

Kennis over de materialen en sport in het algemeen

Tijdens de eerste les wordt jou al een hoop nieuwe informatie aangereikt. Hoe tuig je je kite op? Welke lijnen maak je waar vast? Hoe stuur je met de kite? Hoe werkt het safety-systeem? Wat moet je doen als je de kite in het water crasht? Hoe werkt het met de power en depower? Welke techniek komt erbij kijken wanneer je met het board op het water wilt staan? Dit zijn zaken die je jezelf simpelweg niet via internet even aanleert. Je zult merken dat je veel te druk bezig bent met het besturen en aanvoelen van de kite en geen tijd hebt om aan andere dingen te denken.

Je hoeft niet gelijk je eigen materiaal aan te schaffen

Tijdens je kitesurflessen kun je oefenen met het materiaal van de school. Dit materiaal is geschikt voor beginners. Mocht je na je cursus helemaal hooked zijn kun je je eigen materiaal aan gaan schaffen. Bij de kitesurfschool kun je al een aantal kites en boards uitproberen. Daarnaast krijg je bij vele kitesurfscholen een deskundig advies over welke kite het best bij jou past. Er zijn ook enkele kitesurfscholen die ook een kitesurfshop hebben of samenwerken met een bepaalde shop. Na je cursus krijg je dan ook nog eens een mooie korting. Plus, tijdens je les zal de kite een aantal keer hard crashen. Het is dan ook wel fijn dat het niet om je eigen materiaal (of dat van een vriend) gaat.

Leer alvast wat andere kitesurfers kennen

Wanneer je kiest voor een groepsles leer je gelijk al wat andere beginnende kitesurfers kennen. Dit is harstikke gezellig en handig. Na jullie kitesurflessen kun je afspreken om samen verder te oefenen en elkaar te helpen. Je zult merken dat je vaste kitegroepje hard gaat groeien en je steeds meer nieuwe mensen ontmoet. Kitesurfen lijkt een individuele sport maar na de sessie is het harstikke leuk om een biertje te drinken met je vrienden.

Haal een kitesurf certificaat

 Na je kitesurflessen behaal je – wanneer je het juiste niveau bereikt hebt – je IKO/VDWS/KNWV certificaat. (Welk certificaat is afhankelijk van de certificering van je kitesurfschool). Met deze certificaten kun je aantonen dat je een bepaald niveau behaald hebt. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je in het buitenland materiaal wilt huren.

 Hopelijk ben je overtuigd dat je echt kitesurflessen moet volgen voor je veilig en zelfstandig het water op kunt. Klik hier voor een overzicht van de Nederlandse kitesurfscholen, maak gebruik van de zoekfilters, vind jouw school en neem direct contact met ze op! Zien we jou binnenkort op het water :).

 

Laat een Reactie achter