Er staat een winderig weekend voor de deur! Zeker in combinatie met de temperaturen is het belangrijk om de risico’s te minimaliseren als je het water op wilt. Ga altijd bij jezelf na of je vertrouwen hebt in de condities en je eigen kunnen. Het beste kun je samen met een buddy gaan varen zodat jullie elkaar kunnen helpen en in de gaten kunnen houden.

Veilig kitesurfen met veel wind

Voor je het water op gaat

Je begint met het uitzoeken van de juiste kitemaat. Windsnelheid en windkracht zijn niet hetzelfde. De windkracht heeft een exponentiële curve. Dit wil zeggen dat de windkracht het kwadraat is van windsnelheid. Zo is de wind vier keer zo krachtig bij 30 knopen dan bij 15 knopen. Kites werken anders, over het algemeen is bijvoorbeeld een 8m ongeveer 20% minder krachtig dan een 10m. Je kite kan dus makkelijk overmeesterd worden door de kracht van de wind.

Check nadat je je keuze hebt gemaakt de conditie van je materiaal. Werkt je chickenloop en zit hij goed in je harnas voor je gaat starten, werkt je quick release, heb je geen knoopjes in je lijnen, is je kite goed hard opgepompt, heb je de lijnen goed vastgemaakt, zit je harnas oke. Het lijkt heel vanzelfsprekend maar misschien ben je zo stoked om het water op te gaan dat je bijna vergeet om je leash vast te maken ;). Kleed je ook goed warm aan om het zo lang mogelijk vol te houden in deze temperaturen mocht er iets mis gaan. Als je bijvoorbeeld naar de kant moet zwemmen ben je blij als je een dik wetsuit aan hebt zonder gaten.

Starten

Start zo dicht mogelijk bij het water, zodat je de kite laag kunt houden en niet te ver naar het water hoeft te lopen. Zeker met vlagerige wind is het veiliger om je kite niet op 12 te zetten – dan kan de kite je liften of een beetje stallen op momenten dat de wind wegvalt. Ook over 12 heen sturen, als je je kite van de ene naar de andere kant moet brengen, kan gevaar opleveren in harde, vlagerige wind.

Op het water

Hou je kite laag, aan de rand van het windvenster, bij harde vlagen. Je gaat dan misschien wel hard, maar je kunt ook hard aankanten met je board om wat af te remmen. Zo voorkom je dat je van je rail getrokken wordt. Als er echt een grote regenbui aankomt die zeer veel wind met zich meebrengt kun je het best teruggaan naar de kant en je kite zo snel mogelijk laten landen om het even af te wachten. Is er niemand om je kite aan te pakken? Dan kun je ook gaan zitten op het zand, maar zo kun je minder druk tegen zetten dan op het water. Zelf ben ik onlangs ook in zo’n situatie terecht gekomen. De wind ging opeens keihard aan, er zat onweer in de lucht en ik was van mijn board afgetrokken op het water. Ik bodydragde naar de kant (de kant van de Zandmotor waar niemand was), heb mijn safety getrokken toen mijn kite vlak boven het land nog sterk bleef trekken door de vlagen en heb mijn bar opgerold en ik ben bij mijn kite blijven wachten tot de storm voorbij was getrokken. Vervolgens ben ik teruggelopen, heb ik mijn spullen opgeborgen en mijn board (gelukkig met succes) gaan zoeken. Niets is belangrijker dan je eigen veiligheid!

Na het kitesurfen

Dit is wel een top tip hoor. Het is super nice om een thermosfles met thee/koffie/warme chocomel mee te nemen om op te warmen in de auto en na te genieten van een dikke sessie. Foto’s kun je met ons delen door de hashtag #kiteheart te gebruiken of ons te taggen met @kiteheartcom. Have fun!

Laat een Reactie achter

  1. Markus

    Mocht je overvallen worden door een bui met harde wind kan je die vaak beter “uitzitten “op het water dan op de kant waar de kans op letsel groter is icm aanpakken. Op het water:kite desnoods depoweren, laag boven het water houden en je board voor je als anker. Na de bui kan je terugvaren.