Vanaf welke leeftijd kun je kitesurfen?

Vanaf welke leeftijd kinderen op kitesurfles kunnen hangt af van de kitesurfschool. Zo zijn er scholen die kitesurfles geven aan kinderen vanaf 8 jaar, maar kan het ook zijn dat de kiteschool pas vanaf 12 jaar oud lessen geeft. Niet alleen de leeftijd is hierbij van belang, maar ook het gewicht van je kind. Daarnaast moet je kind wel beseffen wat de risico’s van de sport zijn en wat de safetysystemen doen.

Kitesurfles voor kinderen

Volgens de IKO kitesurfregels kunnen kinderen vanaf 6 jaar oud oefenen met een vlieger op het land. Op deze manier maken ze spelenderwijs kennis met de krachten die gegenereerd worden door de vlieger en komen ze meer te weten over de theorie achter het kitesurfen. Afhankelijk van het karakter en het gewicht van het kind kan er vanaf 8 jaar oud begonnen worden met de ‘echte’ kitesurflessen. Kinderen moeten op een verantwoorde en veilige manier kennis kunnen maken met de sport. Daardoor is niet alleen een gewicht een belangrijk criterium, maar ook het karakter van het kind. Niet ieder kind is hetzelfde en het is belangrijk dat jouw kind de risico’s van het kitesurfen in kan schatten en niet in paniek raakt wanneer niet alles gaat zoals hij of zij wilt. Niet alle Nederlandse kitesurfscholen hanteren dus dezelfde leeftijdsgrens voor kitesurflessen voor kinderen.

Andere manier van lesgeven

Kinderen hebben vaak baat bij een andere manier van lesgeven. Zo moet het materiaal aangepast zijn op de kids zodat ze op een veilige manier les kunnen nemen, bijvoorbeeld met een kite met kortere lijnen die minder kracht opbouwt of een board met veel drijfvermogen waarop spelenderwijs geoefend kan worden. Ook leren kinderen op een andere manier dan volwassenen. Kinderen zuigen informatie in zich op maar kunnen aan de andere kant slecht risico’s inschatten. Door een aangepast lesprogramma leren ze potentiële gevaren reëler inschatten en krijgen ze meer inzicht in hun eigen controle op de kite.

Kitesurfles: groepsles of privé?

Wilt jouw kind graag op kitesurfles? Dan kun je kiezen tussen groepslessen (als er andere kinderen zijn met een vergelijkbaar gewicht) of privéles. Groepsles is vaak prettig voor kinderen omdat ze niet de hele tijd hoeven te concentreren en ook wat sociale interactie hebben met de andere kids in de les. Aan de andere kant leert je kind vaak sneller door privéles te volgen omdat de instructeur de volledige aandacht heeft voor je kind.

Kitesurfcamp voor kinderen

Tegenwoordig zijn er steeds meer toffe kitesurfcamps in Nederland waar jouw kind aan mee kan doen. Tijdens een meerdaags kitesurfkamp wordt jouw zoon of dochter volledig ondergedompeld in de wereld van het kitesurfen. Staat er geen wind? Dan staan er genoeg andere leuke activiteiten op het programma!

Foto: Soal Surf & Beach

Laat een Reactie achter