De laatste tijd is de wind een beetje mwah. Je kunt thuisblijven en besluiten af te wachten tot een dag met 20+ knopen en een zonnetje, maar je kunt er ook voor kiezen om gewoon naar het strand te gaan en te kijken of het lukt om nog wat rakjes te varen. Er zijn verschillende skills die je kunt oefenen en verfijnen in underpowered condities. Light-wind sessies kunnen frustrerend zijn, maar je leert er veel van in termen van kite-skills en vaardigheden met je boardje. Deze vaardigheden komen weer goed van pas op een dag dat het echt blaast en jij je helemaal uit kunt leven.

Vertrouwd raken met je kite

Als je gaat varen met weinig wind merk je al snel dat het sturen wat meer werk vereist dan in harde wind. Let er op dat je niet aan je bar gaat hangen doordat er weinig druk op staat. Dit zorgt ervoor dat je kite gaat backstallen en in het water valt. Je moet echt de sweetspot vinden op je bar en je kite krachtig insturen en sinussen om wat snelheid te krijgen tijdens het varen. Als je genoeg snelheid hebt kun je je kite gewoon stil laten staan. Als je merkt dat de snelheid er weer uit is kun je weer een aantal flinke sinussen maken. Je kunt veel sterker/scherper sturen dan normaal, als je bijvoorbeeld naar links vaart kun je de linkerkant van je bar scherp intrekken zodat je kite echt naar beneden duikt en zo veel kracht genereert. Stuur wel op tijd weer terug zodat je je vlieger niet rechtstreeks het water in trekt, met weinig wind heb je waarschijnlijk een grote kite en deze reageert een stuk langzamer dan een 8m in hardere wind.

Boardskills oefenen terwijl er weinig wind staat

Als je eenmaal op je board staat moet je je concentreren op de verdeling van je gewicht. Te veel druk op je achterste voet, zeker als je je board upwind wijst, zal je erg afremmen tijdens een sessie met lichte wind. Hoogte lopen kost meer moeite dan normaal, dit dwingt je om goed op je houding te letten. Steken je billen bijvoorbeeld te veel uit? Daardoor wordt je afgeremd als het echt weinig waait. Op het moment dat je merkt dat je jezelf afremt met je board kun je je focus daar op richten, probeer eens om echt te balanceren en je board zo plat mogelijk te houden. Dit geeft je weer wat snelheid waardoor je weer kunt gaan edgen om je lijn te bepalen.

Je kite relaunchen met weinig wind

Een groot voordeel van underpowered kitesurfen is dat je vertrouwd kunt raken met je kite zodat je ook op dagen dat er meer wind staat met subtiliteit je kite kunt besturen. Relaunchen met weinig wind kan echt een uitdaging zijn en het vereist veel meer finesse dan alleen aan een stuurlijn trekken en wachten tot je kite weer omhoog vliegt. Als er echt weinig wind staat kom je er achter dat je harder moet werken. Probeer je kite naar de rand van het windvenster te sturen (het windvenster is smaller bij weinig wind) en de kracht waarmee je aan de stuurlijn trekt te doseren. Trek de lijn een beetje aan tot de kite op de zijkant staat en laat de lijn dan weer een beetje vieren zodat je de kite niet met zijn trailing edge op het water trekt – als dit gebeurt heb je te hard aan je stuurlijn getrokken. Vervolgens moet je geduld hebben en de juiste druk op de lijn vinden door de stuurlijn steeds wat in te trekken en weer te laten vieren tot je vlieger loskomt van het water. Mocht de kite toch op de trailing edge komen, kun je proberen om deze met een harde, snelle ruk aan de powerlijnen de lucht in te sturen.

Om in weinig wind te kunnen varen heb je echt goede kite- en boardcontrole nodig. Ga dus ook eens als de windvoorspelling er niet optimaal uit ziet richting het strand en voor je het weet kun je je in bijna alle omstandigheden vermaken. Mocht er echt te weinig wind staan kun je altijd nog een lesje foilen nemen!

Laat een Reactie achter