Wil jij graag nieuwe dingetjes bijleren tijdens je kitesurf sessies maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Om nieuwe tricks te leren kun je deze het best in kleine stapjes opdelen, zo kun je steeds iets meer stijl of een extra moeilijkheidsgraad aan je moves toevoegen. Je kunt het beste voordat je het water opgaat een duidelijk doel in je hoofd hebben en je alvast visualiseren wat je gaat doen. Zo wordt het makkelijker om ook daadwerkelijk je nieuwe trucje te landen.

Kijk kitesurf tutorials voordat je het water opgaat

Stel jezelf een doel voor je volgende sessie en bekijk alvast online wat kitesurf tutorials waarin jouw trick stap voor stap wordt uitgelegd. In de tutorials wordt ook vaak uitgelegd wat er mis kan gaan tijdens de trick en wat je kunt doen om dit tegen te gaan. Door alvast goed naar de move te kijken kun je op het droge alvast bedenken hoe je je lichaam moet houden en activeer je als het ware al je spiergeheugen. Hierdoor wordt het gemakkelijker op het water om je trick ook daadwerkelijk zo uit te voeren als dat je van plan was in plaats van dat je op het moment dat je de trick inzet geen idee meer hebt wat je eigenlijk ging doen.

Om een voorbeeld te geven: ik heb me voorgenomen om een backroll to blind te gaan oefenen. De backroll heb ik al onder de knie. De volgende stap was voor mij om te leren naar blind te poppen zonder backroll. Tijdens het oefenen heb ik eerst een paar keer water gehapt doordat ik én mijn gewicht niet goed verdeelde en mijn bar te ver bij mijn lichaam vandaan hield. Dit wist ik doordat ik van tevoren een aantal tutorials had bestudeerd. Door je hier bewust van te zijn kun je jezelf corrigeren en extra focussen op bepaalde punten. Nu ik zowel de backroll als het to blind springen onder controle heb kan ik gaan proberen om beide moves samen te voegen.

Kite-Surf-College Tutorials and Tricks

Progression Sports

Ewan Jaspan

Jake Kelsick

ProKite Alby Rondina

uitgehaakte raley

Oefen (de eerste paar keer) in makkelijke omstandigheden

Als je voor het eerst een nieuwe trick gaat oefenen heb je een grotere kans van slagen op vlak water (dit is makkelijker afzetten en landen bij veel tricks, behalve als je bijvoorbeeld hoog wilt leren springen en een golf als kicker kan gebruiken) en niet al te harde wind. Zeker bij uitgehaakte tricks is het fijn als de bar niet gelijk uit je handen wordt getrokken doordat het eigenlijk te hard waait. Ook crash je net iets minder hard in kalme omstandigheden en heb je een grotere marge om fouten te maken. Als je bijvoorbeeld net niet lekker land is dit beter te corrigeren bij weinig wind en heb je grote kans dat je gewoon door kan varen. Als je je trick redelijk onder de knie hebt kun je met steeds iets meer wind gaan oefenen en deze ook in de chop of golven inzetten om nog meer progressie te boeken. 

Vraag een buddy om je te filmen

Persoonlijk heb ik vaak de eerste paar keer dat ik een nieuwe trick probeer geen idee wat er gebeurd met mijn lichaam, kite en board. Vaak kan ik maar op een ding tegelijk concentreren en omdat alles nieuw is ontgaat me een hoop. Als je een buddy bij je hebt die wel even wilt filmen kun je zelf terugkijken waar je de fout in gaat. Hierdoor kun je jezelf wederom goed corrigeren en weet je wat je aandachtspunten zijn. Ook kan het helpen als je buddy ook de online tutorial heeft gekeken en weet aan te wijzen waar het fout gaat. Het is niet perse nodig dat je kitemaatje zelf de tricks kan die jij aan het leren bent, als hij de handelingen weet en goede aanwijzingen kan geven.

Heb jij onlangs nog iets nieuws geprobeerd? Ik ben erg benieuwd hoe dat ging, laat het weten in de comments!

Laat een Reactie achter