Kitesurfen in koud water vereist een goede voorbereiding. Met de warmere luchttemperaturen kom je sneller in verleiding om weer het water op te gaan. Stel jezelf wel eerst een aantal vragen. Heb je het juiste materiaal? Wat is je vaarniveau? En hoe reageert je lichaam op kou en hoe staat het met je conditie? Misschien heb je heel de winter lekker zitten cocoonen waardoor die eerste paar sessies veel zullen vragen van je lichaam. Je wordt sneller moe dan je je kunt herinneren en het duurt even om je spiergeheugen op te frissen. Als je nog moet leren varen lig je veel meer in het koude water (en maak je af en toe een smakker waardoor er koud water in je wetsuit komt). Ten slotte moet je je materiaal goed checken en je kleden op de kou.

Verschijnselen van onderkoeling

Stel nou dat je hard crasht en je kite niet meer omhoog krijgt. Het water voelt als een klap in je gezicht en je adrenaline niveau daalt. Als je te lang in het water blijft liggen beginnen je ledematen het gevoel te verliezen, waardoor het nog moeilijker wordt om je kite te relaunchen, je board te pakken te krijgen en aan wal te komen. De kou veroorzaakt een vicieuze cirkel. De symptomen van onderkoeling ontwikkelen zich meestal langzaam. Iemand met onderkoelingsverschijnselen, ook wel hypothermie genoemd, ervaart gewoonlijk geleidelijk verlies van mentale scherpte en fysieke vermogens. Vaak wordt hulp geweigerd of wordt er verward gereageerd. Bij jezelf of een ander herken je onderkoeling aan:

 • Rillen
 • Onduidelijke spraak
 • Abnormaal trage ademhaling
 • Koude, bleke huid
 • Verlies van coördinatie
 • Vermoeidheid, lethargie of apathie
 • Prikkelbaarheid, strijdlust

Onderkoeling voorkomen bij het kitesurfen in koud water

Hypothermie treedt op wanneer de kerntemperatuur van het lichaam onder een temperatuur van  35 a 34°C daalt. Het is het tegenovergestelde van koorts, waarbij de lichaamstemperatuur boven normaal is. Onderkoeling is gevaarlijk omdat het de kern van het lichaam beïnvloedt – de hersenen, het hart, de longen en andere vitale organen. Zelfs een lichte vorm van onderkoeling tast je fysieke en mentale capaciteiten aan en verhoogt het risico op ongelukken. Ernstige onderkoeling kan bewustzijnsverlies en zelfs overlijden tot gevolg hebben. Kitesurfen in koud water is vooral gevaarlijk doordat het verlies van lichaamswarmte 25 keer sneller optreedt in koud water dan in koude lucht.

Hoe snel je onderkoeld raakt hangt van verschillende factoren af, waaronder je persoonlijkheid en gedrag (ga je in de winter nog steeds fanatiek trainen op dikke tricks waarbij je veel crashes maakt of doe je het wat rustiger aan?), omgevingsfactoren, hoe je gekleed bent en je fysieke conditie. Zelfs onder dezelfde omstandigheden reageert iedereen anders op kou. Over het algemeen verliezen kinderen sneller lichaamswarmte dan volwassenen en slanke mensen verliezen sneller lichaamswarmte dan mensen met meer gewicht.

Neopreen voor winterse omstandigheden

Investeer in een goed dik wetsuit (5/3) met waterbestendige naden. Wetsuits houden je warm door een klein laagje water binnen te laten wat blijft zitten tussen het pak en je lichaam. Dit reguleert de temperatuur in je wetsuit. Met een slecht pak blijft het water binnen komen, wat ervoor zorgt dat de temperatuur in je pak niet kan oplopen en je het koud krijgt. De keuze van stitching is bepalend voor de mate waarin water je wetsuit in lekt. Er zijn vele verschillende soorten waarvan Sealed en taped het warmst is. Bij deze productietechniek worden de panelen gestitched en gelijmd én aan de binnenkant van je wetsuit wordt er tape aangebracht over de lijm. Neoprenen schoentjes en handschoenen of wanten zijn nodig om je handen en voeten warm te houden. Een dun extra laagje neopreen onder je pak óf een hoodie of neopreen jas over je wetsuit zorgt voor een extra warmte laagte. Een hood is zeker aan te raden om je hoofd warm te houden. Een impactvest kan ook helpen de lichaamswarmte te behouden.

Wat doe je bij lichte onderkoeling?

Ga je samen het water op en vermoed je dat je buddy een lichte onderkoeling heeft? Je kunt volgens het Rode Kruis helpen door het volgende te doen:

 1. Breng je buddy naar een warmere omgeving.
 2. Geef bij een beginnende onderkoeling een warme douche en (warme) dranken.
 3. Wikkel je buddy inclusief het hoofd in een (isolatie)deken.
 4. Bel of laat 1-1-2 bellen bij eventueel een dalend bewustzijn.

Laat een Reactie achter

 1. Jan

  Beste,

  Kunnen jullie er voor zorgen middels een mailing dat alle kitedutfscholen voor windwerende kleding zorgen.

  Ik ben zwaar onderkoeld geraakt bij het wachten op de kant bij mijm tweede les.
  Twee leerlingen 1 kite.
  Dik uur met nat wetsuit gestaan bij koude noorderwind bewolking en regen.
  Uiteindelijk achter een board gekropen. Moest uur wachten tot de rest klaar was om naar de kitesurfbus te gaan waar mijn droge kleren lagen.
  Nu al drie dagen pijn op alle plekken waar je het snelst afkoelt.

  Ik hoop dat jullie iets kunnen betekenen om te voorkomen dat kitesurfers onderkoelt raken.

  Ik kon mjjn polsen nek en onder/achterkant schouders, enkels etc niet meer normaal bewegen.
  Nu nog steeds dus pijn en koorts gevoel.

  1. Lisa van den Dool Bedrijfseigenaar

   Wow Jan, wat een heftig bericht! Ik ga zeker voor je aan de slag, alleen heb ik niet van alle kitesurfscholen de toestemming om te mailen. Ik zal dit ook bij de Nederlandse Kitesurf Vereniging onder de aandacht brengen. Ik stuur je even een mailtje voor meer informatie en hoop dat het snel beter met je gaat!

   Groeten Lisa