Als je lichamelijk fit bent heeft dit ook invloed op je prestaties op het water. Onlangs heb ik de scriptie mogen lezen van personal trainer Desiree van Leijden, die onderzoekt of gericht trainen op kracht, core -en balans invloed heeft op de hoogte van je sprongen en of je je training ‘op het land’ kunt gebruiken om je tricks te optimaliseren. Het tussentijdse resultaat (het onderzoek loopt namelijk nog even): Het is zeker de moeite waard om de windloze (of te koude) dagen door te brengen in de gym!

Welke spieren gebruik je tijdens het kitesurfen

Kitesurfen is een intensieve sport, die je natuurlijk zelf ook meer of minder intensief kunt maken afhankelijk van je vaarstijl. Tijdens het kitesurfen gebruik je bijna alle spieren in je lichaam, maar het meest maak je gebruik van je core. Ook leveren je lage rugspieren een grote inspanning, deze zorgen voor de juiste lichaamshouding. Je beenspieren gebruik je ook goed tijdens een sessie, zeker in de golven of bij het afzetten voor je tricks.

Verder valt het aan te raden om je triceps (als je hoog wilt springen ivm intrekken van de bar) en je hoge rugspieren te trainen. Andere gekke spieren die je gebruikt en waar je waarschijnlijk last van hebt als je net begint zijn de spieren rond je ellebogen, schouders, knieën en enkels. Vaak geven beginnende kitesurfers ook aan last van hun nek te hebben, doordat ze heel de tijd naar boven kijken naar de kite of doordat ze een rare klapper maken tijdens de les. Als je goed voorbereid het water op wilt kun je volgens Desiree het best full body trainen.

Goede krachtoefeningen voor kitesurfers

Naast kracht zijn stabiliteit, lenigheid en coördinatie ook belangrijk voor kitesurfers. Je kunt dus het best zoveel mogelijk trainen met losse gewichten en lichaamsgewicht ipv apparaten.

Een aantal laagdrempelige oefeningen die je thuis kunt doen zonder materiaal zijn:

  • (Jump) Squat
  • Dips
  • Lunge
  • (Side) Plank
  • Leg raises
  • Push-ups
  • Burpees

Ook kun je besluiten om een bosu ball of balance board aan te schaffen voor je stabiliteit. Als je lid bent bij een sportschool kun je ook gebruikmaken van deze handige sportschema’s gericht op kitesurfers: de Kiteboarding Exercises Complete Training Guide V3. Deze guide voorziet je niet alleen van goede trainingsschema’s maar geeft ook uitleg over stretches, rust en voeding.

Bij het trainen is het belangrijk om regelmatig nieuwe oefeningen toe te voegen en je schema om te gooien omdat je lichaam went aan herhaling. Ook op het water is dit belangrijk om in je achterhoofd te houden als je het meest uit jezelf wilt halen. Voor je het weet is het weer winter, als je niet op kitesurf vakantie gaat een mooi moment om met een doel de sportschool in te duiken of je zolder te veranderen in een home-gym!

Laat een Reactie achter

  1. Desiree

    Lisa van den Dool super mooi verhaal heb je gepost na het lezen van mijn scriptie! Bedankt voor het vermelden van mijn tips&tricks als fitnesstrainer in jouw artikel… mocht iemand een trainingssessie gericht op kitesurfen willen hebben je bent welkom 🏄‍♂️🏄‍♀️🏋️‍♀️