Ik wacht nog steeds met smart op de hydrofoil clinic die op mijn planning staat. Hydrofoilen is het nieuwste kitesurf discipline dat steeds meer in opkomst is. Je kunt al vanaf 8 knopen het water op zonder dat je problemen hebt om upwind te komen omdat je als het ware boven het water zweeft. Zo kun je makkelijk je aantal sessies per jaar verdubbelen!

Wat is hydrofoilen?

Hydrofoilen kun je gewoon met je normale kites doen maar je hebt er wel een hydrofoil board voor nodig. Onder dit surfboard zit een lange mast met een vin (vleugel) waardoor je boven het water uitkomt tijdens het varen. Door zelf een bepaalde snelheid te behalen krijgt je board een opwaartse lift. Er zijn verschillende soorten boards, vleugels en masten te verkrijgen.

Je kunt het best kiezen voor een stabiele kite die veel depower heeft en je makkelijk kunt herstarten, ook in weinig wind. Het best vaar je een maatje (of twee) kleiner dan normaal omdat je geen tegendruk zet met je board.

Voor wie is hydrofoilen?

Helaas heb ik het zelf dus nog niet geprobeerd maar ik hoor wel van anderen dat hydrofoilen niet bepaald gemakkelijk is om te leren. Het is dus ook niet geschikt voor de beginnende kitesurfer. Naar het water toe lopen met een grote mast onder je board kan al wat blauwe plekken opleveren en een helm is noodzakelijk voor de veiligheid. De mast en vin zijn namelijk erg scherp en als je crasht schiet deze omhoog uit het water. Ook een impactvest is geen overbodige luxe.

Waarom zou je gaan hydrofoilen?

Er zitten een paar duidelijke, grote voordelen aan hydrofoilen. Zo kun je:

1. Kitesurfen onder de 10 knopen – lekker rustig op het water!
2. Veel meer sessies maken per jaar.
3. Harder hoogte lopen en hogere snelheden behalen dan op een twintip.
4. Je grootste kite hoeft niet mega groot te zijn. Rond de 8 knopen kun je al uit de voeten met een 12.

Ook beschrijven veel mensen het gevoel van hydrofoilen als snowboarden door diepe sneeuw. Je glijdt door het water en dat maakt het een unieke ervaring.

Waar kun je leren hydrofoilen?

Momenteel zijn er een aantal kitesurfscholen in Nederland die hydrofoil kitesurflessen aanbieden. Je begint je lessen met een kortere mast en bouwt dit steeds wat verder op. De masten zijn er namelijk in verschillende lengtes, een langere mast is instabieler en daardoor is het beter om met een korte te beginnen. Ik kan in ieder geval niet wachten!

Laat een Reactie achter