Heerlijk, als je helemaal hooked bent aan kitesurfen. Je wilt alleen maar zoveel mogelijk uren op het water doorbrengen, uren maken en lekker varen. Als je net begint met kitesurfen moet je wel een redelijke investering doen. Je hebt niet alleen een eigen kite en board nodig, maar ook een harnas, wetsuit en misschien accessoires als schoentjes en in de winter een cap, handschoenen en neoprenen jas/trui. Als je niet aan het strand woont moet je ook nog op de kitespot komen en misschien wil je wel gaan oefenen tijdens een kitesurfvakantie. Je kunt het zelf over het algemeen zo duur maken als je zelf wilt. Zo is kitesurfen met een klein budget zeker mogelijk met de volgende tips.

 Begin met 1 kite

Je kunt wel gelijk een hele range aanschaffen maar als je wilt kitesurfen met een klein budget kies je beter voor 1 kite waarmee je in zoveel mogelijk omstandigheden kunt varen. Ben je net klaar met lessen? Dan kies je het best voor een grotere kite. Je wilt veel tijd op het water doorbrengen om te oefenen en de wind is perfect tussen de 15-20 knopen. Zodra je progressie maakt kun je altijd nog een kleinere kite bijkopen. Zelf heb ik ook een kite gekocht op de omstandigheden waarin ik het meest /liefst kite (20-30 knopen). Met maar 1 kite kan ik bijna altijd het water op. Waait het te weinig, dan ga ik niet of leen ik de kite van mijn vriend. Waait het te hard dan ga ik kijken naar de stoere jongens die het water op gaan ;).

Koop je kitesurfspullen tweedehands

Dit is wel een beetje opletten, want goedkoop kan duurkoop zijn, maar Marktplaats en verschillende Facebook groepen staan vol met tweedehands materiaal. Er zijn mensen die na een paar maanden hun kites omruilen voor een nieuw model, of bijna nooit het water op gaan en besluiten om toch een andere sport te gaan doen. Zo kun jij hele goede dealtjes scoren. Ga wel eerst kijken voordat je besluit om te kopen en gebruik deze handige checklist voor het kopen van tweedehands kites. Vooral het doek van een kite heeft flink te lijden onder zon, zout water en zand. Ook moet de bar en de lijnen in goede staat zijn voor je eigen veiligheid. Over het algemeen gaan kiteboards jaren mee en deze kun je dus prima tweedehands aanschaffen.

Overjarig kitesurfmateriaal kopen

Wel de lage prijs, maar niet het risico van tweedehands materiaal. Bijna alle kiteshops hebben overjarig materiaal liggen. Vooral als net de nieuwe kitespullen van het volgende seizoen binnenkomen kun jij goede koopjes vinden. Dit scheelt vaak 40-50% op de nieuwprijs. Net als bij een kledinguitverkoop  geldt wel dat de keuze steeds minder wordt naarmate de sale langer aan de gang is. Als je een specifiek merk of formaat op het oog hebt kun je er dus maar beter snel bij zijn! Niet alleen kites zijn overjarig te koop maar ook boards, harnassen en wetsuits. Zo schaf jij direct alles aan wat je nodig hebt om te kitesurfen met een klein budget.

Carpoolen naar de kitespot

Okee, jij hebt al je spullen binnen. Maar nu moet je nog op het strand zien te komen! Als je geen auto hebt en niet aan het strand woont kan dit lastig zijn. Vaak zijn de kitespots niet zo goed bereikbaar met het OV, en misschien heb je wel helemaal geen zin om met de trein te gaan. Gelukkig zijn er veel kitesurfers op zoek naar gezelligheid en een kitemaatje. Zo zijn er vele whatsappgroepen en Facebookgroepen gevormd, zoals NL Kitesurfers, waarin je een oproepje tot carpoolen kunt plaatsen. Goed voor het milieu en je portemonnee. Dit kost je waarschijnlijk alleen een biertje aan het eind van de sessie en wat centen voor de benzine. Daarnaast leer je zo ook nog eens andere kitesurfers kennen! Win-win, toch?

Laat een Reactie achter