In oktober koelt de (zee)watertemperatuur snel af. Voor veel kitesurfscholen is dit de laatste maand dat er nog kitesurflessen worden gegeven voordat het tijd is voor de winterstop. Er zijn in Nederland natuurlijk ook een stel bikkels die gewoon door kitesurfen in de winter. Dit kan ook zeker, alleen is het wel belangrijk dat je je bewust bent van de gevaren. De kans op onderkoeling is namelijk redelijk groot in de winter. Je wilt dus echt niet te lang in het koude water van de Noordzee liggen!

Wat is onderkoeling

Onderkoeling komt voor doordat je lichaamswarmte afstaat aan het koude water. Normaal gesproken schommelt de lichaamstemperatuur van een mens tussen de 35,8° en 38°C. Als de coretemperatuur van je lichaam onder de 35°C zakt is er sprake van onderkoeling. Hierdoor wordt je suf, kun je dingen niet meer goed doen en – in zeer ernstige gevallen – raak je bewusteloos.

Hoe koud is het water nu

Er zijn verschillende websites waarop je de actuele (zee)watertemperatuur kunt checken:

Actuele zeewatertemperatuur voor de kust van Zandvoort

Zeewatertemperatuur IJsselmeer en Noordzee

Deze temperatuur wordt bepaald door het weer in Nederland. In het voorjaar gaat de zon meer warmte geven en begint het water op te warmen. Dit merk je sneller in ondieper water, zoals het IJsselmeer. Binnenwater koelt echter ook sneller af zodra de temperaturen beginnen te dalen. Naast watertemperatuur en buitenluchttemperatuur kan de gevoelstemperatuur nog een stuk lager liggen door windchill. Je wilt je dus goed beschermen tegen de kou.

Welk materiaal heb je nodig om te kitesurfen in de winter

 Je kunt je goed beschermen tegen lage temperaturen door overal wat extra neopreen toe te voegen. Je lichaam verliest warmte op de plekken die niet beschermt zijn. Afhankelijk van de temperatuur én hoe snel jij het koud hebt heb je het volgende nodig:

  • Een goed, dik wetsuit (minimaal 5/3)
  • Surfschoentjes
  • Handschoenen
  • Cap

Optioneel voor extra warmte:

  • Windstopper/neopreen sweatshirt voor over je pak
  • Drysuit

Heb jij deze materialen nog niet? Dan wordt het misschien tijd om te shoppen ;).

Veilig het water op in de winter

Ga niet alleen kitesurfen in de winter

Over het algemeen is het veiliger (en gezelliger) om met een surfmaatje het water op te gaan. In de winter is dit echt belangrijk. Zelfs met een wetsuit aan ben je in nog geen halfuur onderkoeld bij een watertemperatuur van 2°C. Als je samen gaat kiten heb je altijd iemand die je in de gaten houdt en hulp kan halen/zelf te hulp kan schieten als er iets mis gaat.

Blijf dicht bij de kant

Mocht er iets mis gaan ben je zo weer aan wal. Krijg je je kite niet geherstart in het water? Probeer het enkele minuten maar zwem dan direct naar de kant. Het is handig om een waterdicht horloge te dragen zodat je een goede inschatting kan maken over hoe lang je in het water ligt.

Ga alleen kiten met onshore of side-onshore wind

Als het echt koud is wil je alle risico elimineren. Natuurlijk ga je niet het water op met aflandige wind, maar zelfs side-shore wind kan al gevaarlijk zijn. Als je crasht en je kite niet geherstart krijgt blijf je namelijk parallel aan de kust drijven in plaats van dat je naar het strand geblazen wordt.

Be safe en veel plezier!

Laat een Reactie achter