De BROMFLY buddycheck is bedacht door een ervaren kitesurfer die trainingen verzorgd op het gebied van kitesurfen en veiligheid. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) onderstreept het belang van deze checklist, die ervoor zorgt dat je veilig het water op kunt.

Waar staat BROMFLY voor?

Elke letter van BROMFLY staat voor een onderdeel dat je moet controleren voor je het water op gaat. Tijdens de korte check doorloop je een aantal essentiële onderdelen voordat je aan je sessie begint.

  • Buddy: Kitesurfen doe je niet alleen. Heb je een maatje bij je zodat je op elkaar kan letten? 
  • Release: Een onderdeel binnen de uitrusting waarmee je je kite snel los kan krijgen. Werkt deze naar behoren en kan je deze blind vinden?
  • Obstakels: Obstakels zijn een belangrijke oorzaak van ernstige verwondingen en dodelijke ongelukken. Kijk goed naar de obstakels in het gebied waar je gaat kitesurfen.
  • Mesje: Heb je een mesje bij je om lijnen te kunnen doorsnijden als dat nodig mocht zijn?
  • Forecast: Bekijk het weerbericht voor je begint goed.
  • Leash: Een onderdeel binnen de uitrusting waarmee je je kite snel los kan krijgen. Werkt deze naar behoren?
  • Yes: Heb je alle onderdelen hierboven gecontroleerd? En werkt het? Yes! Je kan veilig gaan kitesurfen!

Check ook dit filmpje, waarin professionele kitesurfers Ruben Lenten en Youri Zoon uitleggen hoe je meer plezier en veiligheid beleeft tijdens het kitesurfen.

Er zitten risico’s aan kitesurfen als sport. Wij van Kiteheart raden mensen die willen beginnen altijd aan om kitesurflessen te volgen. Leren omgaan met de kite, de wind en alle factoren die bij het veilig beoefenen van de sport horen kost tijd. Met professionele begeleiding leg je een goede basis zodat je uiteindelijk zelfstandig het water op kunt. Zowel voor je eigen veiligheid als die van een ander raden wij ten zeerste af om zonder eerst te lessen te beginnen met kitesurfen.

Stay safe and have fun!

Laat een Reactie achter