Kitesurfen en corona: ga jij het water nog op?

Door het coronavirus is er ook de discussie ontstaan onder kitesurfers of er nog wel gekite moet worden. Op dit moment is het nog gewoon toegestaan om naar buiten te gaan en dus om te gaan kitesurfen. Daarbij gelden wel dezelfde adviezen die gelden in alle andere omstandigheden: geen persoonlijk contact, goed de handjes wassen en niet naar buiten als je ziek bent of net bent geweest. Wat is wijsheid in deze gekke tijden?

Afstand bewaren

Naar mijn mening kun je gewoon blijven kitesurfen als je dat graag wilt. Het is toch een uitlaatklep en beweging is gezond en het zeewater geeft je immuunsysteem gelijk een boost. Natuurlijk moet iedereen dit gewoon voor zichzelf bepalen nu er vanuit de overheid nog geen restricties opgelegd zijn. Als jij je er beter bij voelt om even niet het water op te gaan omdat het toch al snel druk is op het strand, dan sla je voorlopig even een sessie over. Je kunt zelf een aantal extra maatregelen nemen met betrekking tot social distancing. Rij bijvoorbeeld zelf in plaats van dat je jouw kitemaatjes ophaalt en hou ook op het strand de nodige afstand. Op het water heb je toch wel de juiste afstand van elkaar. Natuurlijk kan dit zo veranderen als de overheid met nieuwe maatregelen komt, maar op het moment van schrijven is ons land niet in lockdown.

Blessures voorkomen

Een veelgenoemd argument om niet het water op te gaan is dat je zoveel mogelijk moet voorkomen dat jij iets breekt of om een andere reden medische hulp nodig hebt. Het zorgsysteem heeft het op dit moment al druk genoeg en het zou beter zijn om dit risico niet bewust op te zoeken door te gaan kitesurfen. Nou kan een ongeluk natuurlijk altijd gebeuren, maar als dit je argument is om niet te gaan kitesurfen kan je bijvoorbeeld voor jezelf bepalen dat je niet op nieuwe tricks gaat oefenen maar gewoon lekker heen en weer gaat cruisen om toch een lekkere sessie te beleven. Ook hierbij geldt, doe gewoon wat jij prettig vindt. Uiteindelijk ben jij degene die moet leven met de beslissingen die je zelf maakt.

Veilig het water op

Wanneer jij gered moet worden omdat je jouw materiaal van te voren niet goed hebt gecheckt of toch een trick hebt geprobeerd die niet helemaal zo ging als je had gehoopt, verplicht je vrijwilligers van de KNRM om je op te komen halen. Zo kom je in een situatie waarbij het persoonlijk contact met een vreemde niet meer te vermijden valt. Voordat je besluit om te gaan kiten is het belangrijk om deze afwegingen te maken en of je deze risico’s wilt nemen nu iedereen nog zijn eigen verantwoordelijkheid krijgt in de coronacrisis in Nederland. In onder andere België is het beoefenen van brandingsporten, waaronder kitesurfen valt, voorlopig niet toegestaan.

Laat een Reactie achter