Eén van de eerste dingen die je behandelt in je kitesurfles als je eindelijk met de ‘grote’ kite het water in gaat, is het oppompen en optuigen van je kite. Zelf vroeg ik cursisten altijd om stop te zeggen als ze van mening waren dat de kite hard genoeg opgepompt was. Dit was meestal veel eerder dan dat de leading edge en struts echt goed hard waren. Ook op het strand zien wij nog regelmatig mensen een kite launchen die veel te zacht is opgepompt. Dit zie je als de kite een (beetje) knakt als je launchbuddy de kite op zijn kant draait om te starten. Maar, hoe hard moet je je kite eigenlijk oppompen?

Waarom moet je kite goed opgepompt zijn?

Het is belangrijk om met een goed harde kite het water op te gaan. De kite behoudt zijn vorm namelijk veel beter. Een harde kite is makkelijk te relaunchen op het moment dat hij in het water terecht komt doordat de vorm ervoor zorgt dat hij makkelijker los komt van het water. Ook stuurt een goed opgepompte kite directer, waardoor er snel op jouw stuurbewegingen wordt gereageerd door de kite en je goed kunt inschatten wat de kite doet.

Hoe hard moet je je kite oppompen?

Hoe hard je je kite moet oppompen is per kite verschillend, vaak kun je bijvoorbeeld een nieuwe kite harder oppompen. Als je een nieuwe kite aanschaft zit er een instructieboekje bij waar in staat hoeveel psi* je in je kite kunt pompen. Ook hangt het af van de weersomstandigheden waarin je gaat kitesurfen. Bij erg warm weer, bijvoorbeeld tijdens een kitesurfvakantie, kun je beter je kite wat minder hard oppompen omdat de lucht in je kite wat uitzet. In (extreem) koude omstandigheden valt het aan te raden om je kite wat harder op te pompen omdat koude lucht krimpt. Als je alleen in Nederland vaart kom je deze extreme temperaturen (zowel heel warm als heel koud) meestal niet tegen. Normaliter moet je doorpompen tot het moment dat je moeite moet doen om nog extra lucht in je kite te krijgen. Als je dit punt hebt bereikt zit er meestal zo’n 8 – 9 psi in de kite.

Hoe test je of de kite hard genoeg is opgepompt?

Je kunt op een aantal manieren checken of er genoeg lucht in je kite zit.

  1. Check je drukmeter. Als je een pomp met drukmeter hebt kun je aflezen hoeveel psi er in je kite zit. Deze meters zijn vaak voorzien van kleurtjes, geel (te zacht), groen (goed) en rood (erg hard).
  2. Pomp tot het erg zwaar gaat worden. Is je kite voor jouw gevoel hard genoeg? Check dit dan door te testen of je de leading edge met je hand een stukje in kunt drukken. Vervolgens kun je met je vinger tegen de leading edge te tikken. Als je een dof tikgeluid hoort is je kite nog niet hard genoeg. Hoor je een heldere ‘poing’? Dan ben je ready to go.
  3. Als je niet weet hoe jouw kite klinkt als hij hard genoeg is kun je de vouw test doen. Hierbij probeer je de leading edge te knakken, op een stuk tussen twee struts in. De kite moet niet of nauwelijks meegeven.

*PSI staat voor pound per square inch en is de eenheid waarin druk binnen het Engelse stelsel wordt uitgedrukt.

Laat een Reactie achter