Kitesurfen heeft ten onrechte de reputatie van gevaarlijke sport. Tegenwoordig is het materiaal zo geëvolueerd dat kitesurfen een sport is die je gemakkelijk en veilig kunt beoefenen. Je ziet allerlei verschillende mensen op het water, van jong tot oud! Om veilig te kunnen kitesurfen moet je zelf ook verantwoordelijkheid nemen, waarvan de eerste is dat je altijd eerst kitesurflessen neemt. Je gaat toch ook niet zonder rijbewijs auto rijden?

Neem kitesurflessen

Begin altijd bij het begin en neem kitesurflessen, het liefst bij een gecertificeerde kitesurfschool, waar je stapgewijs leert kitesurfen. Je zult merken dat je steeds wat meer vertrouwt raakt met de kite, meer kennis krijgt over de weersomstandigheden en feeling krijgt met het materiaal. Voordat je zelfstandig gaat kitesurfen is het belangrijk om bepaalde vaardigheden onder de knie te hebben, zoals het starten en landen van de kite, kite controle en de waterstart. Wat daarnaast minstens zo belangrijk is, is het ontwikkelen van kennis. Met welke windkracht kies je voor welke kite? In welke weersomstandigheden kun je het best aan de kant blijven?

Analyseer de spot

Zo komen we mooi uit bij het volgende puntje. Analyseer altijd eerst de spot voordat je het water op gaat, zeker als je voor de eerste keer gaat varen op een nieuwe spot. Zijn er obstakels? Gelden er nog specifieke regels voor de kitespot? Hoe zit het met de stroming? Dit kun je ook altijd even navragen bij lokale kitesurfers of een kitesurfschool die lesgeeft op de locatie.

Hou je aan de voorrangsregels

Hou je altijd aan de voorrangsregels om gevaarlijke situaties te voorkomen. Een uitgebreid overzicht van de voorrangsregels voor kitesurfers kun je hier lezen. De hoofdregel geldt als volgt:

Goed zeemanschap. Gebruik in iedere situatie je gezonde verstand. Voorkom dus altijd botsingen, onveilige situaties, schade en/of letsel! Ook als de ander in principe ‘fout’ zit. Kijk elkaar aan en communiceer op het water.

Maak geen gebruik van verouderd materiaal

Ga niet met te oud materiaal het water op. Over het algemeen wordt afgeraden om tweedehands materiaal te kopen dat meer dan 3 jaar oud is. De huidige safety-systemen worden steeds beter, met echt oude kites kun je amper depoweren! Na je kitesurflessen kun je het best professioneel advies inwinnen in een kitesurfshop waar ze samen met jou het meest geschikte materiaal voor je wensen selecteren. Check voordat je het water op gaat ook altijd je materiaal en safety-systemen om er zeker van te zijn dat alles naar behoren werkt.

Is kitesurfen gevaarlijk

Kitesurfen is dus niet gevaarlijk mits je zelf ook je eigen verantwoordelijkheid neemt. Er worden af en toe ook onderzoeken gedaan naar de blessuregevoeligheid van kitesurfen en dit blijkt een stuk lager te zijn dan verwacht.

Als je meer informatie wilt lezen kun je hier een artikel uit de Volkskrant lezen over de blessuregevoeligheid bij kitesurfen.

In 2015 hebben ze een vergelijkbaar artikel gepubliceerd waaruit blijkt dat de gevaarlijke reputatie van kitesurfen onterecht is.

 

Laat een Reactie achter