Kitesurfscholen voldoen vaak aan één of meerdere certificeringen. Wellicht heb je de termen IKO, VWDS en KNWV al eens langs zien komen maar heb je geen idee wat deze termen inhouden. Om het beter inzichtelijk te maken hebben wij de verschillende certificeringen voor jou op een rijtje gezet.

IKO – International Kiteboarding Organization

IKO is de grootste én enige internationaal erkende kiteboardorganisatie in de wereld. Ze richten zich specifiek op het kitesurfen en bieden wereldwijd naar eigen zeggen de meest up-to-date kiteboardopleidingen, zowel recreatief als professioneel. Naast het opleiden van instructeurs richt de IKO zich ook op het opleiden van beginnende kitesurfers. Doordat de IKO zich bezighoudt met het instellen van veiligheidsnormen en het verenigen van haar leden rond deze normen draagt deze vereniging bij aan de voortschrijdende evolutie van de kitesport.

Wanneer je les volgt bij een erkende school krijg je na afloop van de lessen een kitesurfcertificering. Met de IKO kiteboarding Card kun je aantonen dat je kitesurfles hebt gehad bij een IKO erkende school. Afhankelijk van je niveau kun je hiermee eenvoudig materiaal huren en/of kopen.

Lees alles over de IKO, certificaten en veiligheid.

VDWS – Vereniging Duitse Watersport Scholen

VDWS is vergelijkbaar met IKO, je kunt het zien als de Duitse variant. De VDWS is de grootste watersportorganisatie ter wereld. Naast kitesurfen houden ze zich dus ook bezig met andere watersporten zoals windsurfen, zeilen en SUPpen. Na je lessen kun je een ‘Kiteboarding licence’ aanvragen. Het ziet er een beetje anders uit dan die van IKO, maar heeft dezelfde waarde. IKO is echter wereldwijd erkend.

Wil je nog meer weten over VDWS? Bekijk dan alle informatie over deze watersportorganisatie op hun website.

KNWV – Koninklijke Nederlandse Watersport Verbond

Het Koninklijk Nederlands Watersportverbond is de overkoepelende organisatie van 400 watersportverenigingen in Nederland met 100.000 leden. Scholen die zijn gecertificeerd door het Watersport Verbond zijn gemachtigd om certificaten uit te reiken waarmee je weer kites kunt testen en huren in het buitenland. KNWV is een nationaal orgaan dat binnen Nederland bekend is en erkend wordt. De opleidingsmethode is ook internationaal erkend en voldoet aan alle veiligheidseisen.

Bezoek de website van het KNWV voor alle informatie omtrent certificering van aangesloten Nederlandse kitesurfscholen.

TL-DR: Alle kitescholen die erkend zijn door één van bovenstaande organen geven les volgens een vastgestelde norm qua veiligheid en cursusopbouw en zijn een goede keuze. Kies voor de kitesurfschool waar jij het beste gevoel bij hebt en vergeet niet na afloop een review achter te laten zodat je je medekiters kunt helpen bij hun keuze.

Bekijk hier het complete overzicht van alle Nederlandse kitesurfscholen. Maak gebruik van de zoekfilters om gemakkelijk en snel kitesurflessen te vinden en reserveren.

 

Laat een Reactie achter