Wat is een weermodel en hoe werkt het?

Websites die windvoorspellingen publiceren gebruiken meestal verschillende weermodellen waaruit de windvoorspelling wordt gehaald. Weermodellen zijn gecompliceerde berekeningen die worden uitgevoerd door grote computers met veel rekenkracht van nationale weerdiensten die met een bepaalde betrouwbaarheid voorspellen wat het weer zal worden.

Een weermodel is opgebouwd uit een 3-dimensionaal rooster die een bepaald gebied of de hele wereld omvatten. De vakjes of cellen die door dit rooster worden gevormd hebben een bepaalde grootte. Dit noemen we de resolutie van het model en dit wordt meestal achter de naam van het model weergegeven. Een voorbeeld is bijvoorbeeld op de site van Windguru waar je bijvoorbeeld GFS 27km ziet staan. Dit betekent dus dat het model vakjes gebruikt van 27km bij 27km. Door deze lage resolutie zal de voorspelling dus gaan over een groot gebied waar jouw spot in gelegen is. Als er in dit vak toevallig veel land en weinig zee ligt zal de voorspelling waarschijnlijk lager uitvallen.

Het berekenen van weermodellen kost zeer veel rekenkracht. Omdat bij het voorspellen op een hogere resolutie meer berekeningen moeten worden gedaan zullen ze minder ver in de toekomst kijken. Over het algemeen beslaan de modellen met hoge resoluties 72 uur (3 dagen) en met lagere resoluties 5-7 dagen. Sommige modellen verversen elke 4-6uur en geven een uurlijkse voorspelling waarbij andere 1 keer per dag een voorspelling verversen en een 3-uurlijkse voorspelling geven.

Naast de resolutie zijn de modellen ook verschillend in de betrouwbaarheid van de voorspelling doordat ze bepaalde factoren wel of niet mee nemen in de berekening. Uitgebreide weermodellen die worden verstrekt door nationale weerdiensten zijn vaak betrouwbaar in de voorspelling, omdat deze voorspellingen rekening houden met historische en actuele metingen maar ook bijvoorbeeld met karakteristieken van het land. Waarmee ook rekening mee gehouden moet worden is dat de betrouwbaarheid van het weermodel afneemt met de tijd.

Hoe kun je deze informatie gebruiken?

Voor globale voorspellingen voor verder in de toekomst (bijvoorbeeld kan ik volgende week kiten) kijk je naar modellen met lage resolutie op vakjes die zich voor de kust bevinden. Voor meer precieze voorspellingen over hoe laat je morgen naar het strand moet kijk je naar hoge resolutie voorspellingen van nationale weerdiensten. Uiteindelijk beslis je op het strand of de weersituatie voor jou geschikt is om te varen.

Laat een Reactie achter