Hoe werkt poweren en depoweren van een kite

Je kunt je kite zowel poweren en depoweren door je bar in te trekken en van je af te duwen en door gebruik te maken van je depowerkoord. Als je de bar van je afduwt loos je kracht in de kite, je depowered dus. Dit komt doordat je de hoek van de kite ten opzichte van de wind verandert. Als je de bar aantrekt verandert de hoek van de kite dusdanig dat er meer wind in komt. Je krijgt dus meer power (bij voldoende wind, bij weinig wind kan dit zorgen voor backstall). Tijdens het kitesurfen ben je constant bezig de hoek van je vlieger zo te veranderen dat je optimale druk in je kite hebt.

Power of depower met je bar

De hoek van die je kite heeft ten opzichte van de wind is afhankelijk van de lengte van je stuurlijnen ten opzichte van je powerlijnen. Als we nog even teruggaan naar het aantrekken van je bar: doordat je de bar naar je toe trekt staat er meer spanning op de stuurlijnen (buitenste lijnen).  Je trekt de kite dus als het ware meer met de onderkant (trailing edge) in de wind. De wind die aan de bovenkant langs de kite stroomt gaat hierdoor sneller dan de wind onder de kite, wat lift genereert door een verschil in druk.

Als je de bar helemaal van je af hebt staan, en je dus gedepowered bent, staat er weinig druk op de stuurlijnen. Dit zorgt ervoor dat je trailing edge de wind gewoon onder de kite door laat waaien waardoor je weinig lift en kracht krijgt. Ben je helemaal gedepowered? Dan stuurt je kite traag of zelfs helemaal niet doordat er (te) weinig druk staat op je stuurlijnen.

Power of depower met je depowerkoord

Boven (of in sommige gevallen onder) je bar heb je ook nog een depowerkoord dat je aan kunt trekken. Als je deze intrekt verkort je de powerlijnen ten opzichte van je stuurlijnen en is de kite gedepowered. Dit komt doordat de leading edge meer naar voren gaat hangen en de wind dus voornamelijk over de kite heen gaat. Hierdoor vangt je vlieger minder wind. Bij veel kites kun je ook tijdens het vastmaken van de lijnen kiezen voor meer of minder power. Vaak doe je dit door je lijnen vast te maken op een bepaald knoopje op je stuurlijnen of kun je de bridles op je kite verplaatsen. Je kunt dan echter tijdens je sessie alleen van optie wisselen door je kite te landen en de lijnen weer anders af te stellen. Daarom is het makkelijk om voordat je het water op gaat te checken wat het weer gaat doen en je kite af te stellen op de condities.

Het poweren en depoweren van een kite op de juiste manier zorgt ervoor dat jij de juiste druk in je kite hebt, of je nu lekker wilt varen of al met de eerste tricks bezig bent. Speel hier mee in verschillende condities zodat je je kite goed leert kennen.

Laat een Reactie achter