Als beginner heb je waarschijnlijk meer plezier als je een hoge learning curve ervaart tijdens het kitesurfen. Bepaalde spots hebben makkelijke omstandigheden waardoor jij sneller de eerste meters maakt. Wij hebben een aantal goede kitespots voor beginners op een rijtje gezet. Hierbij is rekening gehouden met de golfslag, stroming en de diepte van het water.

De veiligste windrichting

De makkelijkste en meest veilige windrichting om het water op te gaan is schuin aanlandige wind. Met deze windrichting kun je het makkelijkst wegvaren en loop je weinig tot geen afdrijfgevaar. Bij aanlandige wind loop je het risico om de kant op de varen/crashen en sideshore wind heeft een afdrijfrisico.  Idealiter heeft een goede beginnersspot voldoende ruimte op het strand en het water. Echter is kitesurfen zeer populair in Nederland en zijn de goede kitespots voor beginners vaak overvol. Zorg er dus voordat je het water op gaat echt voor dat je de voorrangsregels kent en deze kunt toepassen om botsingen en gevaarlijke situaties te voorkomen.

Goede kitespots voor beginners

Oostvoorne

Oostvoorne ligt in een ondiepe baai waardoor je hier bijna overal kunt staan. Het strand is erg groot en er is genoeg ruimte om je gear op te tuigen en te starten en landen. Op het water kan het wel erg druk zijn tijdens warme en winderige dagen. Het water is vlak tot choppy en er staat weinig stroming waardoor je hier goed kunt oefenen op je waterstart. Ook zijn er bij de parkeerplaatsen douches waar je na je sessie jezelf op kunt frissen en je materiaal schoon kunt maken. Nadeel van deze spot is wel dat je een eind moet lopen voor je bij de waterlijn bent. Vanaf de parkeerplaats is het een dik kwartier wandelen. Wat ook belangrijk is om te weten is dat de noordelijke helft van het strand (de rechterkant met je gezicht naar zee, voorbij de palen rij) een beschermd vogelgebied is. Hier mag je niet kiten. Overtreed deze regels niet want dan kan de gemeente besluiten om deze kitespot, die al onder druk staat, te sluiten.

kitesurfspot oostvoorne

Oostvoorne

Schellinkhout

Schellinkhout ligt in het Markermeer, dicht bij Amsterdam. Het water blijft honderden meters ondiep en is vlak tot choppy waardoor je hier fijn op je eerste meters kunt oefenen. Het kan hier wel heel druk worden, zowel op het water als in het start- en landingsgebied. Ook ligt er een dijk achter de launchzone dus vraag altijd een ervaren kitesurfer om hulp bij het starten. Als je het fijn vind om te kiten in zoet water is dit een heerlijke spot.

Zandmotor 

De Zandmotor heeft bijna alles, behalve veel ruimte op het water. Hier kun je varen op een lagune die uitloopt in zee. Het meertje is ondiep en heerlijk vlak, waardoor zowel beginners als gevorderden hier graag kiten. Er is geen stroming en je kunt overal staan. Verder is het strand heel breed en van zacht zand zodat je genoeg ruimte hebt om je materiaal op te tuigen en te starten en te landen. Ook zijn er op het strand fijne strandtenten te vinden waar je tussendoor gezellig kunt lunchen of na je sessie een biertje kunt drinken. Als je het aandurft kun je ook de zee op bij de Zandmotor om te oefenen in de golven. Daar is het vaak een stuk rustiger.

Brouwersdam 

De Brouwersdam is een heerlijke kitespot waar ik een aantal seizoenen les heb gegeven en nog steeds graag kom. Beginners kunnen het best komen varen met laag water, dan is het ondiep, staat er weinig stroming en is er geen branding. Met hoog water en harde wind kan de spot er heel anders uitzien. Het strand is een echt activiteitenstrand, heel breed en strand- en watersporters hebben hier een eigen plekje. Voor badgasten is er een ander strand langs de dam. Een aantal kilometer uit de kust ligt een grote zandbank die veel van de golfslag tegenhoudt. Met laag water is het erg vlak tot choppy. Ook zijn er fijne strandtenten waar je gezellig wat kunt eten of drinken en zijn er faciliteiten (betaald) zoals douches en lockers.

kitesurfen brouwersdam

Brouwersdam met springtij

Mirns

Mirns ligt aan het IJsselmeer en heeft ondiep en vlak water. De eerste paar honderd meter kun je overal staan, ook al is het op sommige plekken wel erg ondiep. Het is belangrijk dat je starten en landen al goed onder de knie hebt omdat je hier maar een redelijk klein gebied voor hebt. Ook deze spot kan erg druk worden vanwege de goede omstandigheden voor zowel beginners als gevorderden. Daarnaast is Mirns in de zomer ook populair onder de badgasten.  Eenmaal op het water kun je zeker een plekje vinden om lekker te oefenen. Bij het strandpaviljoen kun je lekker wat snacken of chillen na je sessie.

Natuurlijk kun je ook op zee goed leren kitesurfen maar in het begin kan het lastig zijn door het diepe water, stroming en golven. Een tip: leer goed bodydraggen. Dit kun je altijd gaan oefenen, ook in ondieper water. Op deze manier zorg je ervoor dat je na een crash weer bij je board kunt komen om verder te oefenen. Oefen ook met het herstarten van je kite in diep water zodat jij vol zelfvertrouwen ook op uitdagendere spots het water in durft en meters kunt gaan maken. Vertrouw je het nog niet? Volg dan nog een kitesurflesje zodat je veilig het water op kunt!

Laat een Reactie achter

    1. Lisa van den Dool Bedrijfseigenaar

      Nog niet maar zal ik volgende week uit gaan zoeken! 🙂

  1. Lisa van den Dool Bedrijfseigenaar

    Hoi Denny, in België zijn alle kitespots alleen op zee. Daar kun je natuurlijk ook prima leren kiten of oefenen, maar er zijn geen echt beginner-friendly spots als in Nederland. Als je echt vlak en ondiep water wilt zou ik dan naar Vrouwenpolder gaan met hoog water of springtij om te varen in de poel.