Om ons heen merken we dat veel beginnende kitesurfers die hebben gelest op vlak water de zee vermijden, omdat ze bang zijn voor de golven en de stroming. Kitesurfen op zee is echter heerlijk, en zeg nou zelf: zo chill is het toch ook niet om hutjemutje op een vlakwaterspot te kiten waar amper ruimte is om te oefenen? Ga gewoon eens de zee op, maak uren en je zult zien dat het je snel uitstekend af gaat! Check deze tips voordat je een sessie op zee gaat varen en hou ze in je achterhoofd tijdens het oefenen. Uiteindelijk moet je er gewoon een keer voor gaan :).

Tips voor de eerste keer kitesurfen op zee

  • Ga het water op als het lekker waait (check bij twijfel Actuelewind.nl of Windmeister.nl). Underpowered kom je de branding een stuk moeilijker door.
  • Kies voor een spot waar het niet aanlandig waait, omdat je dan de golven in je rug hebt en erg goed hoogte moet kunnen lopen om hier doorheen te komen. Side-shore of side-onshore wind is de ideale windrichting om mee te varen op zee. Met aflandige wind ga je natuurlijk niet het water op, maar dit geldt voor alle spots.
  • Is het je eerste keer op deze nieuwe spot aan zee? Controleer dan altijd of er golfbrekers in zee staan. Deze stenen palenrijen worden vaak aangegeven met een paal en zijn bij hoogwater niet of slecht zichtbaar. Bij twijfel kun je het altijd even navragen bij een van de andere kitesurfers op het strand.
  • Wordt je steeds teruggespoeld door de branding? Kijk voor je wegvaart waar de golf breekt en probeer over een niet brekende golf of het al witte schuim te varen. Stuur je kite wat hoger in het venster zodat je een beetje lift krijgt en trek je voorste been een stukje op. Als je op de golf bent stuur je de kite weer naar beneden voor power.
  • Als je niet door de branding heen komt is het een goede optie om door de branding heen te bodydraggen en achter het punt waar de golven breken je waterstart te maken.
  • Komt er een grote golf op je af die net om breekt en wil je niet gespoeld worden? Keer dan gewoon om en probeer het tijdens een volgend rakje nog een keer.

Voordelen van kitesurfen op zee

Persoonlijk vinden wij kitesurfen op zee heerlijk. Je voelt je helemaal één met de natuur en je kunt lekker spelen in de golven. Er is vaak een stuk meer ruimte dan op de bekende vlakwaterspots en met een beetje geluk spot je tijdens jouw sessie een zeehond! Daarnaast leer je op zee echt in alle situaties de kracht van je kite kennen en wordt je iedere sessie een beetje wijzer en beter.  Je zult merken dat je een stuk zelfvertrouwen wint iedere keer dat je de zee op gaat.

Laat een Reactie achter