Zoals de naam al suggereert is de Death Loop een gevaarlijke situatie waar je in terecht kunt komen doordat er een lijn om je bar heen wikkelt of op een of andere manier aan je harnas blijft haken. Je verliest dan de controle over de kite en vaak werkt je Quickrelease niet meer. Zelfs ervaren kitesurfers kunnen in een Death Loop terecht komen als ze niet aan het opletten zijn. Wat moet je doen wanneer je kite in een Death Loop trekt?

Oorzaken van een Death Loop

• De depower lijnen zitten om de bar gewikkeld
• Een van de stuurlijnen zit om je bar gewikkeld en blijft vastzitten
• Een stuurlijn blijft hangen aan de haak van je harnas

Indien één van de bovenstaande dingen gebeuren heeft het waarschijnlijk geen zin om je safety te trekken omdat het depower systeem vast zit om de bar of je stuurlijn klem zit. Het kan de situatie zelfs erger maken omdat je nu niet meer bij de bar kunt komen waardoor je de gevaarlijke situatie niet op kunt lossen. De enige optie is om de kite volledig te laten gaan door je laatste safety te trekken aan je leash.

Hoe stop je de Death Loop

Laat de kite stoppen door de stuurlijn die het verst weg is te pakken en trek hier hard aan. De kite stallt dan en valt uit de lucht omdat hij al instabiel is door de loop. Blijf rustig als het te zwaar is om deze lijn in te trekken terwijl de kite aan het loopen is en wacht tot je kite het water raakt. De kite stopt dan namelijk heel even met bewegen en dan is het makkelijker om je kite te stallen. Wikkel de lijnen nooit om je handen!

Hoe krijg je de controle terug

Als de kite is gestopt trek je de stuurlijn nog verder in om er zeker van de zijn dat je kite depowered blijft. Dan heb je een aantal opties om je kite op een goede manier de lucht in te krijgen.

  1. Bekijk wat de oorzaak was van de Death Loop: zat er bijvoorbeeld een stuurlijn om je bar gewikkeld dan haal je deze er af. Dubbelcheck om er zeker van te zijn dat de lijnen nergens meer omheen gewikkeld zitten voordat je de kite weer herstart. Als je kite weer in de lucht is kun je de bar een paar keer draaien zodat je lijnen weer goed zitten.
  2. Als je lijnen in de war zitten of als er gevaarlijke obstakels voor je liggen en je niet zeker weet of je de kite veilig kunt herstarten kun je het best gelijk een self rescue uitvoeren. De stuurlijn die je al hebt ingetrokken wikkel je rond de bar zodat je kite gedepowered blijft en er geen druk meer in de kite komt. Dan voer je de rest van de self rescue uit.
  3. Als je in ondiep water bent of op het land kun je langs de stuurlijn naar de kite lopen. Wikkel ook dan eerst de stuurlijn die je al hebt ingetrokken om de bar zodat de kite niet per ongeluk de lucht in kan schieten.

Ik heb een video toegevoegd van Anton Chernyshov van Advakite.com die een duidelijke instructievideo heeft gemaakt. Hier zie je duidelijk hoe de dead loop kan ontstaan en wat je kunt doen om uit deze gevaarlijke kitesurf situatie te komen.

Laat een Reactie achter