Waar kun je kitesurfen met zuidenwind?

In Nederland waait het meestal uit het zuidwesten en kunnen we bijna op alle spots wel uit de voeten. Waar ga je kitesurfen met zuidenwind? Er zijn nog redelijk wat opties, misschien moet je iets verder rijden dan normaal maar je kunt zeker het water op!

Slufter & Maasvlakte

De Slufter heeft alles in één: vlak water in de poel en op zee mooie golven iets verder uit de kust. Met zuid kan het hier wel druk worden omdat dit een van de betere plekken is om te kitesurfen met deze windrichting voor kiters uit Zuid-Holland.  De spot ligt op een halfuurtje rijden van Rotterdam. Rij de A15 af richting Europoort/Maasvlakte en de Slufter is de eerste kitespot die je tegenkomt zodra je de kuststrook langs de Maasvlakte 2 bereikt. Als je een stukje verder rijdt kom je bij de Maasvlakte. Bij beide spots kun je gratis parkeren en je hoeft alleen maar de duinen af/over om op het strand te komen. Bij laag tij kun je hier voor de kust op botervlak water varen terwijl er bij harde wind hoge golven staan. Beide kitespots zijn niet aan te raden voor beginners door de verraderlijke stroming die hier kan staan en het diepe water. 

kitesurfspot slufter
Slufter

Baarland

De Zeeuwse kitespot Baarland ligt aan de Westerschelde. Voordat je hier gaat kiten kun je het best even het getij checken, want bij laag tij moet je door een flinke laag modder waden voor je bij het water bent. Met hoog water is er een klein zandstrand en geniet je van super vlak water. Het water wordt sneller diep bij hoog tij, met afgaand of opkomend tij kun je ver staan. Dit is een betere kitespot voor beginners bij zuidenwind dan bijvoorbeeld de Slufter of de Maasvlakte. Het ligt wel een stuk verder rijden als je uit Zuid-Holland komt.  Naast de kitespot Baarland ligt een camping, je kunt dit adres invullen in je navigatie om bij de kitespot te komen: Landingsweg 1, 4435 NR Baarland. Parkeren kan gratis aan de dijk.

Borssele

Borssele ligt ook aan de Westerschelde. Het water is choppy en wordt redelijk snel diep. Ook ligt er een kerncentrale vlak bij de spot dus pas op dat je niet te dicht bij de afwatering komt. Zowel met hoog als laag water kun je hier lekker varen. Bij laag water is het strand groot en het water wat vlakker dan bij hoog water. Verwacht dan een dikke chop en een klein strandje om je materiaal op te tuigen. Verder zijn er geen faciliteiten op de kitespot. Je kunt gratis parkeren aan de spot op parkeerplaats De Kaloot. Deze ligt aan de Europaweg Zuid. Neem vanaf de N62 de afslag Borssele en ga rechtdoor op de rotonde dan rij je vanzelf tegen de spot aan.

Mirns

Woon je in het noorden van het land? Dan is Mirns een absolute topspot bij zuidenwind. Deze kitespot ligt aan het IJsselmeer en is uitermate geschikt voor beginners. Het water blijft de eerste 800 meter ondiep waardoor je overal kunt staan. Wel moet je je kite oplaten in een redelijk klein gebied en kan het heel erg druk worden op Mirns. Zorg dus dat je goed op de hoogte bent van de voorrangsregels om botsingen te voorkomen (dit is natuurlijk altijd een must). Met de auto is Mirns makkelijk te bereiken. Vul op je navigatie het adres Murnserdijk 48, Mirns. Je kunt hier gratis parkeren vlakbij de spot.

Kornwerderzand

De kitespot Kornwerderzand ligt aan het IJsselmeer, direct naast de afsluitdijk. De kitespot ligt dus tegen de A7 aan. Ik geloof dat de spot nog gewoon bereikbaar is ondanks de werkzaamheden aan de afsluitdijk maar correct me if I’m wrong. Je moet rekening houden met de nabijheid van de afsluitdijk dus laat je kite alleen op onderaan het strand of vanuit het water om de nodige afstand te bewaren. Ook liggen er basalt-blokken rondom de spot, met deze risicofactoren moet je rekening houden voordat je hier gaat varen. Over het algemeen is er voldoende ruimte.  Kornwerderzand is makkelijk aan te rijden over de A7. Neem de afslag Kornwerderzand en rij onder het viaduct door. Na 300 meter zie je aan de rechterkant de kitespot Kornwerderzand.

Maasvlakte
Maasvlakte

Op de spotpagina kun je makkelijk checken waar je nog meer allemaal kunt kitesurfen met zuidenwind. Zo kun je ook op diverse plaatsen aan de Noordzeekust kiten zolang er geen oost in de richting zit. Ook hebben de Waddeneilanden zoals Ameland, Texel en Terschelling kitespots waar je lekker kunt varen met wind uit het zuiden. 

Laat een Reactie achter