Als kitesurfer ga je er vaak vol op als je eindelijk een paar dagen op het water kan staan. Veel van ons hebben niet het geluk om dagelijks of zelfs wekelijks op het water te staan. In een klap urenlang op het water staan vraagt wel flink wat van je lichaam. Door in het dagelijkse leven een of meerdere complementaire sporten te beoefenen kun je je lichaam op een harmonieuze manier klaarstomen voor je tijd op het water, wat blessures voorkomt. Daarnaast heb je ook iets leuks te doen op de dagen dat het even niet waait!

complementerende sporten kitesurfers

Goede sporten voor naast het kitesurfen

We hebben een aantal toegankelijke sporten voor je op een rijtje gezet die je kunnen helpen bij het voorkomen van blessures en maken van progressie.

Yoga

Yoga is een zeer nuttige aanvullende sport. Je stretcht je spieren, zorgt voor een goede doorbloeding en daarnaast werk je aan je balans en je ademhaling. De ademhalingstechnieken zorgen ervoor dat je spieren meer zuurstof op gaan nemen wat zorgt voor meer kracht in je spieren. Daarnaast werkt yoga ook goed voor het herstellen van je spieren, bijvoorbeeld na een lange of explosieve sessie.

Krachttraining

Met een aanvullende fitnesstraining kun je je kracht snel opbouwen. Je kunt er voor kiezen om de belangrijke spiergroepen die je vaak tijdens het kitesurfen gebruikt te versterken, of juist om de spiergroepen die je met kiten niet gebruikt aan het werk te zetten. Als je hele lichaam fit en sterk is kun je namelijk beter presteren op het water en loop je een stuk minder kans op blessures.

Zwemmen

Goed kunnen zwemmen is natuurlijk wel handig als kitesurfer. Het zal je eens overkomen dat je moet terugzwemmen nadat de wind is weggevallen, of dat je een slopende selfrescue moet doen waarbij je ook veel moet zwemmen en watertrappelen. Daarnaast is zwemmen een goede cardio training en is het goed voor je hart. Zwemmen leert je lichaam efficiënter omgaan met zuurstof doordat je onregelmatig ademhaalt tijdens het zwemmen. Ook na het kitesurfen kun je even het zwembad in springen omdat je op deze manier goed van stijve of pijnlijke spieren afkomt.

Laat een Reactie achter