Veelvoorkomende fouten tijdens het kitesurfen

Jeremie Tronet brengt bijna al zijn tijd door op de Grenadines waar zijn kitesurfschool JT Pro Center Kiteboarding School staat. Door de jaren heen ziet hij steeds dezelfde dingen foutgaan bij beginnende en intermediate kitesurfers.  Hij heeft dit geniale filmpje (in het Engels) over veelvoorkomende fouten tijdens het kitesurfen gemaakt om kitesurfers er aan te herinneren wat je NIET moet doen. Jeremie hoopt hiermee wat meer veiligheid te brengen op het strand.

De tips op een rijtje

Heb je geen zin om te kijken dan kun je de tips hieronder ook teruglezen:

  1. Vraag altijd aan een local welke regels gelden op de spot wanneer je voor het eerst op een nieuwe spot komt. Zo weet je gelijk of je in bepaalde gebieden niet mag kitesurfen of dat er bijvoorbeeld een gevaarlijke stroming staat of rotsen liggen die je met hoogwater niet kunt zien.
  2. Check altijd of je bridles niet in de war zitten. Voordat je de kite oplaat check je nog een keer of je stuurlijnen en powerlijnen goed zitten.
  3. Voor het oplaten van je kite hoef je de bar niet niet vast te houden. Je wilt namelijk geen spanning op de lijnen hebben want dan kan de kite ongewenst al wind vangen.
  4. Tijdens het oplaten depower je de bar en laat je rustig de kite op.
  5. Zitten je lijnen goed en kan je je kite launchen? Steek je duim op zodat degene die je kite vasthoudt weet dat je er klaar voor bent. Dit is het internationale teken voor launchen (dus niet schreeuwen of rare bekken trekken).
  6. Als jij degene bent die de kite oplaat voor een ander hoef je alleen maar de kite los te laten. Niet duwen of iets dergelijks want dat werkt alleen maar averechts.
  7. Als je de kite van een ander land pak je deze altijd vast op de leading edge, nooit op de trailing edge.
  8. Buk je om je board te pakken? Hou nog wel wat druk in je bar. Niet helemaal depoweren dus, want dan kan de kite uit de lucht vallen.
  9. Is de wind aanlandig? Zorg dan dat je wat ruimte hebt voordat je gaat starten. Als je te dicht bij het strand bent maak je al een faceplant voordat je uberhaupt weg bent gevaren.
  10. Ook bij het landen trek je niet aan de bar. Loop richting je kite zodat de druk van de lijnen afgaat.

Laat een Reactie achter