Midden-Amerika spreekt tot de verbeelding. Spots met een tropisch blauwe zee, warm water en een lekker windje die vooral in onze wintermaanden waait: dat is toch perfect? Het viel niet mee om een top 5 op te stellen want er zijn gigantisch veel prachtige kitespots in Midden-Amerika die nog redelijk onontdekt zijn. Ook vind je in veel van de landen prachtige natuur, dus niet getreurd als het een dag niet waait!

Kitesurfen in Quintana Roo, Mexico

De spot

In Mexico vind je geweldige spots aan zowel de Caribische Zee als de Golf van Californië. Omdat de spots in de regio Quintana Roo een stuk gemakkelijker te bereiken zijn vanuit Nederland hebben we voor deze regio gekozen in dit artikel. In de buurt van Cancun heb je ruime keuze uit tropische spots met warm, blauw water.

Playa del Carmen is een populaire vlakwater spot ten zuiden van Cancun. Deze spot heeft een aantal keer stops gehost van de internationale PKRA kitesurfwedstrijden.

Cozumel ligt voor de kust van Playa del Carmen, hier kun je met alle windrichtingen uit de voeten.

Isla Holbox is een klein eilandje op zo’n 2 uur afstand van Cancun. Hier vind je perfecte condities voor beginners: ondiep water, een langgerekt zandstrand en veel winderige dagen.

Isla Blanca heeft een gigantische vlakwater lagune, perfect voor freestylers en beginners. Je kunt hier met alle windrichtingen het water op en vanaf Cancun is het maar een halfuurtje rijden!

Tulum is een erg bijzondere spot. Je kite hier met pittoreske Maya-ruïnes op de achtergrond. Er ligt een rif op zo’n 600-800 meter uit de kust dus in de juiste condities kun je hier wat golven vinden.

De wind

Het kitesurfseizoen in Mexico is in onze winter: december, januari, februari, maart, april en mei. De wind is niet super sterk, tussen de 12 en 20 knopen. Met een beetje geluk pak je een dag mee dat het 25 knopen waait. De windrichting is, afhankelijk van de spot, vooral onshore tot side-on. Gewoonlijk begint de wind pas in de middag in kracht toe te nemen. Dat is niet erg want er zijn nog veel meer toffe dingen te doen in Mexico, zoals snorkelen met walvishaaien en schildpadden!

Hoe kom je er

Vanuit Nederland is het zo’n 10-11 uur vliegen naar Cancun. Je kunt ervoor kiezen om hier een hotel te boeken en een auto te huren zodat je verschillende spots kunt verkennen. De spots liggen allemaal op maximaal 2 uur rijden van Cancun. Er gaan regelmatig vluchten en als je op tijd boekt hoeven deze niet veel te kosten.

mexico kitesurfen

Kitesurfreis naar Lago de Guija, Guatemala

De spot

Guatemala is een nog onontdekt land onder kitesurfers. Hier wordt vooral gekitesurft op de meren van het land, waarbij Lago de Guija het populairst is. Dit meer ligt in het zuidoosten van het land, op de grens met buurland El Salvador. Het meer heeft een oppervlakte van 45 km², waarvan zo’n 32 km² in El Salvador ligt. Het water is vlak tot choppy, er zit een kitesurfschool en de wind waait voornamelijk side shore. De ideale bestemming voor een echte pionier!

De wind

Het windseizoen in Guatemala loopt van oktober tot maart – dit is ook het droge seizoen. Tijdens het droge seizoen komen er fronten van koude wind uit het noorden die wind meenemen met snelheden tussen de 15-30 knopen. Het waait in het seizoen ongeveer 5 dagen per week.

Hoe kom je er?

Lago de Guija ligt 200 kilometer van Guatemala-stad. Vanaf Amsterdam kun je hier voor een prikkie naartoe vliegen (14-15 uur met overstap) als je op tijd boekt. Het is wel noodzakelijk om een auto te huren, naar de spot rijden kost ongeveer 5 uur.lago de guija

Kiteparadijs Guanaja in Honduras

De spot

Het eiland Guanaja hoort bij de drie Baai-eilanden en ligt voor de kust van Honduras. Dit eiland is erg afgelegen, er staan een paar hotels en er rijden slechts een handjevol auto’s. Je gaat dus echt ‘back to nature.’ De kitespot op Guanaja staat ook wel bekend als The Sweet Spot en ligt aan de NO kant van het eiland. Deze kitespot bestaat uit een grote baai beschermd door het rif. In de baai vaar je op kristalhelder vlak water terwijl je op het rif mooie golven vindt.

De wind

Het waait hier bijna het hele jaar door hard en consistent. April tot augustus is de beste reistijd maar er kan wel wat regen vallen in deze periode. Het waait de meeste dagen tussen de 20-30 knopen. In de wintermaanden is de wind minder betrouwbaar maar is het meestal wel droger.

Hoe kom je er?

Dit is waar het een beetje lastig wordt. Guanaja is niet makkelijk te bereiken. Je kunt vliegen naar verschillende vliegvelden in Honduras zoals San Pedro Sula, La Ceiba of Roatan en vanaf daar een verbindende vlucht regelen naar Guanaja. Vanaf het buureiland Roatan kun je ook per boot naar Guanaja.

 Guanaja_Honduras

Kiteboarden in Bahía de Salinas in Costa Rica

De spot

Costa Rica heeft zowel kitespots aan het strand als op de grote meren. Bahía de Salinas ligt helemaal in het noorden van het land, aan de grens met Costa Rica. Hier kitesurf je op de Stille Oceaan met dolfijnen, zeeschildpadden en met een beetje geluk zelfs walvissen. De wind is side onshore en je vind hier verschillende condities. Het water is voornamelijk vlak, bij hoge windsnelheden wordt het choppy en verderop in de baai kunnen kleine golven staan. Het strand ligt vol stenen en er liggen ook af en toe stenen in het water dus wees hier op bedacht.

De wind

De wind is meestal side onshore. De beste reistijd is van november tot mei waarbij het tussen december en maart het hardst waait. Dagen met 30-40 knopen zijn hier niet ongewoon, dus neem je kleinste kite ook maar mee!

Hoe kom je er?

Bahía de Salinas ligt op ongeveer 1,5 uur van Liberia. Hier kun je gewoon naartoe vliegen vanuit Nederland, je moet wel overstappen en je reistijd bedraagt minimaal 15 uur.

Bahía Salinas

Kitesurfen in Punta Chame, Panama

De spot

Punta Chame ligt op een schiereiland in de Baai van Panama. De spot ligt tussen de Stille Oceaan en indrukwekkende bergtoppen. Je hebt hier alle ruimte op het 8 kilometer lange zandstrand om je materiaal op te tuigen, te starten en landen. Ook op het water zijn er maar een paar andere kitesurfer. Het water is lekker vlak maar als de wind aantrekt wordt het choppy. Het dorpje is klein en gezellig maar je vind er ook een aantal grotere luxe resorts.

De wind

Het kitesurfseizoen loopt van december tot en met april. Tijdens de zomer waait het hier de hele dag, je kunt dus meerdere sessies hebben op een dag. De wind is side onshore en je hebt geen wetsuit nodig in het warme water.

Hoe kom je er?

Punta Chame ligt op slechts 1,5 uur rijden (80km) van Panama-Stad. Als je voor een directe vlucht kiest vanaf Amsterdam ben je in 10-11 uur al in het groene Panama.

punta chame

Laat een Reactie achter