Zuid-Amerika is een fantastisch continent om te ontdekken en biedt fantastische kitesurfspots. De sfeer is er geweldig: Na een dag op het water drink je ’s avonds lekker een drankje en kun je op veel plekken ook een dansje wagen. Staat er een dagje geen wind? Dan is er in de omgeving zat te zien en te doen. In veel Zuid-Amerikaanse landen blaast de wind bijna het hele jaar door, tijd om deze schitterende locaties te ontdekken dus!

Kitesurfen in Cartagena, Colombia

De spot

Colombia wint steeds meer populariteit bij backpackers vanwege de laidback sfeer, de lage prijzen en het heerlijke weer, maar wist je dat je hier ook lekker kunt kitesurfen? Cartagena is een van de grotere steden van Colombia en ligt aan de Caribische kust. Hier vind je prachtige uitgestrekte zandstranden en warm, blauw water. De kitespot ligt op Boquilla Beach, zo’n 10 minuten van het centrum. Het water is hier choppy en de wind side-onshore. Ook is het mogelijk om een kitesafari te maken naar Cabo de la Vela, een kitespot vlakbij de grens met Venezuela. Onderweg verken je verschillende prachtige kitespots.

De wind

Het windseizoen in Cartagena loopt van december tot april. De wind is side-onshore en wordt sterker gedurende de dag. In het hoogseizoen waait het er vanaf een uurtje of 11 tot 7 in de avond.

Hoe kom je er

Het makkelijke aan deze bestemming is dat je vanuit Nederland gewoon kunt vliegen naar Cartagena. Je moet wel een overstapje maken, verwacht een reistijd van zo’n 17 uur.

zuid amerika colombia kitesurf

Kitesurfreis naar Barra Nova in Brazilië

De spot

Over Brazilië is al veel geschreven, aan de noordkust van dit gigantische land waait het bijna altijd! Dit trekt ook vele kitesurfers aan en hierdoor kan het aardig druk worden, terwijl er ten zuiden van Fortaleza ook schitterende kitespots te vinden zijn. Dit gebied is groener, rustiger en heeft vele spiegelgladde lagoons waarop je binnen no-time progressie boekt. De lagoons zijn vaak afhankelijk van het getij dus check de waterhoogte van te voren, anders is er ook alle ruimte om te kitesurfen op de oceaan! Barra Nova ligt aan de riviermonding van de Choro rivier, 20 km ten noorden van Uruaú.

De wind

De wind is iets minder betrouwbaar dan in het noorden van Brazilië, aangeraden wordt om je 9 mee te nemen om te knallen op de lagunes en een 12 wanneer je op zee gaat varen. Augustus tot en met januari is het beste seizoen, de windsterkte is zo’n 16-20 knopen. Dagelijks!

Hoe kom je er

Helaas gaan er geen rechtstreekse vluchten meer naar Fortaleza, je maakt dus altijd een overstapje. Je reistijd bedraagt zo’n 12 tot 14 uur en er zijn veel vluchten om uit te kiezen. Vanuit Fortaleza kun je een taxi regelen naar Barra Nova.

kitesurfreis zuid amerika brazilie

Kiteparadijs Paracas in Peru

De spot

Op slechts 4 uurtjes rijden van Lima ligt Paracas, gezegend met thermische wind waardoor het wel 250 dagen per jaar waait! Als je een auto huurt kun je alle spots verkennen want er zijn er meerdere in de buurt. Het dorpje Paracas ligt naast een schiereiland waardoor een grote baai wordt gevormd: de Santo Domingo Bay. Kitesurf hier op ondiep, vlak water voor de kust of chop in het midden van de baai. Ten zuiden van Paracas vind je spots met hoge golven waar de waveriders onder ons zich zeker zullen vermaken.

De wind

Het windseizoen in Paracas loopt van augustus tot maart, zelfs in het laagseizoen is er nog 60% kans op wind! De windsterkte ligt tussen de 15 en 25 knopen.

Hoe kom je er

In 12,5 uur vlieg je rechtstreeks naar Lima. Vanaf daar kun je een auto huren (die komt later nog van pas wanneer je meerdere spots wilt verkennen) en is het nog zo’n 4 uur rijden naar Paracas.

Kiteboarden in Pupuya, Chili

De spot

Pupuya ligt op slechts 2,5 uur rijden van Santiago, aan de Chileense kustlijn. Wel acht maanden per jaar waait het hier hard en steady. Chili heeft nog geen grote bekendheid als kitesurfbestemming, maar daar zal binnenkort wel verandering in komen. Hier verveel je je nooit, je kunt er geweldig kitesurfen en golfsurfen te midden van adembenemende natuur. De vlakwater lagoon is ideaal voor beginners en kitesurflessen terwijl de meer gevorderde riders verwent worden met vlak water voor freestyle en een ruime keuze aan wave spots. De bekende wave spot Roca Cuadrada ligt op slechts een kwartier rijden, in het seizoen worden de golven tot wel 5 meter hoog! De vlakwaterspot La Boca ligt ook op 15 minuten afstand, in deze riviermond kun je heerlijk rustig rondcruisen.

De wind

De wind waait voornamelijk side-onshore vanuit het zuiden. Het beste seizoen om een kitereis naar Chili te boeken is tussen oktober en april. De wind bouwt zich gedurende de dag op tot zo’n 20 knopen. Neem wel een wetsuitje mee, de watertemperatuur is aangenaam maar niet warm – zo’n 16-18 °C.

Hoe kom je er

Vanaf Schiphol vlieg je naar de hoofdstad van Chili, Santiago. Er gaan geen rechtstreekse vluchten op moment van schrijven, met een overstap doe je er zo’n 17-18 uur over. Vanaf Santiago rij je in 2,5 uur met de taxi of huurauto naar Pupuya.

kitesurfreis zuid amerika chili

Kitesurfen in het tropische Los Roques, Venezuela

De spot

Los Roques is een fantastisch tropisch eiland gelegen voor de noordkust van Venezuela. Je kunt kiezen uit kristalhelder vlak water, golven en verschillende windrichtingen. Los Roques is ’s werelds grootste Maritieme natuurpark en wordt beschermd door een groot koraalrif. Deze archipel bestaat uit meer dan 40 eilandjes dus je hebt een gigantische keus uit paradijslijke spots met stabiele wind, warm water en het meest blauwe water dat je ooit gezien hebt. Vanaf het hoofdeiland Gran Roque is het zo’n 10 tot 60 minuten varen naar de verschillende kitespots.

De wind

Vanaf november tot juni waaien er stabiele pasaatwinden, vaak tussen de 22 en 28 knopen. Je wetsuit kun je voor deze bestemming zeker thuis laten, het water voelt aan als een warm bad!

Hoe kom je er

Vlieg eerst naar Caracas en dan rechtstreeks door naar Los Roques. De binnenlandse vlucht duurt maar een halfuurtje.

Gaan de reiskriebels al opspelen? Check de kitesurfreizen op Kiteheart om te zien of er wat leuks voor je bij zit!

Laat een Reactie achter