Midden in de Atlantische Oceaan, 500 kilometer uit de kust bij Senegal, liggen de zonnige en winderige Kaapverdische eilanden. De beste eilanden voor een kitesurf vakantie zijn Sal, Boa Vista en São Vicente. Ieder eiland heeft zijn eigen karakteristieken maar een ding is zeker: tussen november en april komen er passaatwinden langs het eiland en waait het bijna iedere dag rond de 20 knopen. Vanuit Nederland kun je in deze periode goedkoop een vlucht en hotel boeken om lekker een weekje (of langer natuurlijk) te knallen in het blauwe water.

De kitespots op Sal

Sal is het eiland met de meeste voorzieningen voor kitesurfers. Er zijn veel scholen en je kunt materiaal huren als je geen zin hebt om je eigen spullen mee te nemen. Als er geen wind is is er niet zo bijster veel te doen dus je komt zeker weten helemaal tot rust. Er zijn een paar goede kitespots op Sal die je gemakkelijk kunt bereiken met de taxi. Het is dus niet nodig om een auto te huren.

Santa Maria

Santa Maria is het dorpje waar de meeste toeristen en kitesurfers verblijven. Je kunt varen in de grote baai voor de hotels in Santa Maria. Het strand is superlang en er is genoeg ruimte. Doordat de wind over het land komt is het wel erg vlagerig hier. Het waait schuin aflandig wat super vlak water veroorzaakt. Veel van de kitesurflessen worden gegeven in de baai. Januari en februari zijn de koudste maanden, het is aan te raden om een 3/2 wetsuit of shorty mee te nemen. Buiten deze periode kun je vaak heerlijk varen zonder wetsuit maar voor de zekerheid kun je maar beter gewoon je shorty in je boardbag gooien.

Kite Beach (Shark Bay)

Alle actie vind plaats op Kite Beach. Het waait hier schuin aanlanding tot aanlandig en het water is choppy met middelhoge golven, tussen 0,5 en 2 meter hoog. Je kunt bij het kitecenter lesjes boeken, ook als je wilt leren hoe je moet waveriden of voor een clinic strapless kitesurfen. Op het rif staan grotere golven. Kite Beach staat ook wel bekend onder de naam Shark Bay vanwege de (kleine) haaien die ten noorden van het strand zwemmen. Het rif houdt ze tegen dus je hoeft niet bang te zijn tijdens het kiten.

Ponta Preta

Ponta Preta is een uitdagende wave spot aan de westkust van het eiland. Hier kom je tussen januari en maart de grootste golven tegen, tot wel 6 meter hoog! De beach break is hoog en het strand rotsachtig, daarnaast waait het side offshore dus deze kitespot is echt voorbehouden aan kitesurfers met meer ervaring. 

Kitesurfen op Boa Vista

Boa Vista is minder toeristisch dan Sal en heeft te maken met dezelfde wind. De witte zandstranden zijn ruim, zacht en ongeschonden. Op dit eiland kun je het best een 4×4 huren als je verschillende spots wilt ontdekken. Het water heb je hier bijna helemaal voor jezelf. Er zijn een aantal kitescholen waar je ook materiaal kunt huren.

Ponta Antonia

Deze kitespot ligt in het noordoosten van Boa Vista, waar de wind aanlandig waait. Hier kunnen beginner (of freestylers) goed uit de voeten: er is een grote baai met vlak water en consistente aanlandige wind. Aan de buitenkant van de baai kun je golfrijden.

Buccaneers Beach

Deze kitespot is het makkelijkst te bereiken. Het ligt wat lager dan Sal Rei, de stad waar je de meeste accommodatie vindt. Afhankelijk van het getij heb je vlak water of cleane golven. De wind is side offshore maar er is een rescue service voor als het mis gaat. Daarnaast zit er een kiteschool aan het strand waar je ook materiaal kan huren, een shop en een aantal restaurantjes waar je lekker een hapje kunt eten en drinken.

Ervatao

Ervatao ligt in een kleine baai aan de oostkant van het eiland. De wind waait schuin aflandig en er is geen rescue dus als je hier gaat kiten moet je wel zeker zijn van je skills. Er is een mooie shorebreak plus nog een break wat verderop op de zandbank. Mocht het misgaan kun je nog wel proberen om richting te punt te drijven aan het einde van de baai zodat je daar nog het water uit kunt.

boa vista outbound kitetravel2

Afbeelding Outbound Kitetravel: Booking Agent voor betaalbare en fijne appartementen op Boa Vista. Deze kitesurfers hebben appartementen aan de spot op Boa Vista en regelen jouw kite vakantie.

De kitespots van São Vicente 

São Vicente is het meest authentieke kitesurfeiland van de Kaapverdische eilanden. Op dagen met minder wind kun je hier de natuur in trekken of een van de kleurrijke dorpjes bezoeken. De kitespots op São Vicente zijn mega rustig, iets wat de locals graag zo houden in verband met behoudt van de natuur.

Salamansa

Salamansa is de populairste kitespot van het eiland: voor actie moet je hier zijn. In het midden van het lange strand vind je de meest consistente wind, downwind wordt het wat vlageriger. Er zijn rotsen downwind die mooie golven creëren. Er is een plekje voor iedereen, beginners en freestylers kunnen lekker varen op de vlakke secties tussen de golven in het midden van het strand en de wave riders spelen in de grotere golven downwind.

Baia das Gatas

Deze kitespot ligt in het noorden van São Vicente, dicht bij Salamansa maar de omstandigheden zijn totaal anders. Het water op deze spot is heupdiep en super vlak. Je kunt hier dus perfect freestylen. Er is weinig plek door de vele rotsen en telefoonkabels in de lucht dus als je gaat kiten bij Baia das Gatas moet je een redelijk niveau hebben. Hou ook rekening met het getij, omdat de baai leeg loopt bij laagtij.

São Pedro

Ben je ervaren en op zoek naar harde(re) wind en botervlak water? Dan moet je bij São Pedro zijn. Door een funnel effect kun je minstens 5 knopen optellen bij de windsnelheden in Salamanca. Deze spot is geschikt voor ervaren kitesurfers door de sterke, aflandige wind en sterke stroming die hier wat verder op zee staat.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Laat een Reactie achter