Deze winter hebben wij voor het eerst een kitesurfvakantie naar Kaapstad gemaakt en dat is écht een aanrader. Vooral voor de gevorderde kitesurfer zijn er veel spots maar ook beginners kunnen in de omgeving van Kaapstad een toffe kitevakantie vieren. Check bijvoorbeeld deze blogpost over Witsand, met mega vlak water en vaak goede wind tijdens het windseizoen (eind november tot eind februari). Ook in de winter, wat onze zomer is, kan je geluk hebben met de wind in Kaapstad. Wij zetten de kitespots waar wij geweest zijn voor je op een rijtje met wat extra info.

Kitesurfen bij Dolphin Beach, Blouberg

Blouberg ligt op zo’n 25 minuten rijden van het centrum van Kaapstad. Je hebt hier heel veel accommodatiemogelijkheden, zoals appartementen, hotels, B&B’s en hostels. In het begin doet Blouberg door alle flats wat sfeerloos aan maar dat went. Plus, als je op het strand staat heb je een fantastisch uitzicht op de Tafelberg en ook Robbeneiland kun je zien liggen. Dolphin Beach is een van de populairste kitespots en het kan dan ook flink druk worden. Gelukkig ligt het niveau vaak redelijk hoog waardoor je niet zo bang hoeft te zijn voor een kite in je lijnen. Kijk wel even boven je voordat je instuurt, want de kiters hier vliegen echt hóóg door de lucht.

Als de wind uit het zuid-oosten komt gaat die dik aan, meestal pas na de lunch zodat je rustig op kunt starten. Bij deze webcam staat gelijk de actuele windsnelheid op Kitebeach/Dolphin Beach, handig als je niet direct aan het strand verblijft. Dolphin Beach is niet geschikt voor beginners want de golven kunnen hoog zijn en als het waait, waait het hard. Wij hadden helaas een aantal dagen zonder wind doordat deze heel on-karakteristiek uit het noord-westen kwam en hierdoor niet tussen de Tafelberg door gefunneld werd. Over het algemeen waait het zo’n 70%-80% van de tijd. Met een paar relaxte avondsessies kwamen we hier gelukkig nog wel aan!

Kitesurfvakantie Kaapstad? Check Hermanus

Onze allermooiste sessie hadden we op Hermanus. Aangezien het niet genoeg waaide bij Dolphin Beach pakten we ’s ochtends de auto (je moet namelijk wel een beetje plannen als je hier naartoe wilt vanuit Blouberg want het is 2 – 2,5 uur rijden naar Hermanus) om deze spot te checken. Bij Hermanus kun je zowel varen op een lagoon als op zee. De lagoon heeft zeer vlak water en omdat de wind aan was werd er sick hoog gesprongen. Na een aantal dagen met weinig wind hadden ook alle pro’s hun weg naar Hermanus gevonden. Op zee staan mooie golven en heb je echt alle ruimte. Dat kan wat te maken hebben met het cagediven verderop in Gansbaai ;).

Je kunt je auto bovenaan het strand parkeren en moet even door de piswarme lagoon naar het strand lopen. Hier heb je alle ruimte en kun je beslissen of je op zee gaat varen of in de lagoon. Tijdens je sessie kun je eenvoudig even het strand oversteken om beide mee te pakken! Om op het strand te komen kun je je navigatie op Dutchies Restaurant zetten. Vanaf hier hoef je alleen de weg maar te volgen en dan zie je de kitespot Hermanus vanzelf liggen. Je kunt natuurlijk ook eerst even stoppen bij het restaurant om Hollandse kroketten of bitterballen te eten haha.

Langebaan: top kitespot voor beginners

Onze kitetrip eindigde in Langebaan. Echt een topspot! Je hebt eigenlijk twee spots: Shark Bay en Main Beach. Shark Bay heeft echt helderblauw water en is op veel plekken ondiep. De naam komt voort uit de sand sharks die hier zitten maar dit zijn hele onschuldige haaien die niets doen, je kunt er alleen per ongeluk op gaan staan en dan zwemmen ze hard weg. Het water is redelijk vlak en met wind uit het zuid-oosten of noord-westen kun je hier lekker varen.

Door Main Beach waren we zeer blij verrast. Deze spot ligt midden in het dorp en het was er best druk. We konden echter helemaal hoogte lopen richting het midden van de lagoon, waar mooie golven stonden die natuurlijk niet braken. Ook hier was alle ruimte. Langebaan is een prima kitespot voor beginners maar als je nog niet kunt hoogtelopen kom je moeilijk uit de drukte. Wel kun je dan natuurlijk downwind een plekje zoeken om lekker te kiten. Daarnaast heeft Langebaan een paar gezellige restaurants en barretjes waardoor het een goede plek is om te vertoeven. Oh, het water is ook wat warmer. Je moet wel je wetsuit meenemen naar Kaapstad trouwens want over het algemeen is het zeewater koud. Wij hadden een 5/4 pak (vrouw) en 4/3 pak (man).

Weet jij nog toffe plekken die we in 2020 kunnen ontdekken? Laat het weten in de comments!

Laat een Reactie achter