Nu de zomervakantie niet al te ver weg gaat en veel mensen niet willen vliegen ben jij waarschijnlijk net als wij op zoek naar toffe kitesurfbestemmingen die wel in het buitenland liggen, maar niet te ver weg. Dit zijn 3 mooie kitespots in Duitsland, waar we nog niet zijn geweest maar nu wel plannen voor aan het maken zijn! Heb jij ervaring met één van deze spots of een andere goede tip? Deel je tips in de comments!

Kitesurfen in Cuxhaven Kugelbake

Kugelbake is een uitstekende zandtong aan de Noordzee, vlakbij de monding van de Elbe. Het zandstrand is zeer breed waardoor je hier gemakkelijk je kite kunt launchen en landen. Je kunt het best 3 uur voor of 3 uur na hoog water het water op. Soms staan er mooie kickergolven van 1 tot 1,5 meter hoog, maar meestal is het water gewoon choppy. De kitesurfzone is gemarkeerd met boeien.

Op goede winderige dagen kan het erg druk zijn op de kitespot in Cuxhaven en kun je ook een kijkje nemen bij de kitespots in Wremen en Dorum. Ook als het te hard waait bij Cuxhaven kunnen de condities op de andere nabijgelegen spots beter zijn voor beginners, omdat het daar vaak wat zachter waait. Tussen de kitesurfzone en het vaarwater van de Elbe ligt een stenen strekdam die soms niet goed zichtbaar is tijdens hoog water. Probeer hier sowieso niet te dichtbij in de buurt te komen omdat de stroming hier zeer sterk kan zijn. De beste condities heb je met ONO en WNW-wind. Een directe noordenwind is aanlandig en zuidenwind is offshore.

Kitesurfvakantie naar Sylt

Sylt biedt ideale omstandigheden voor beginners en freestylers omdat je aan alle kanten van het schiereiland kunt kiten. De populairste kitespot is Königshafen bij List, op het noordelijkste puntje van Sylt. Hier kitesurf je aan de oostkant van het eiland in de Waddenzee. Deze plek werkt in bijna alle windrichtingen, alleen noord is aflandig en zuid pal aanlandig. Hou ook rekening met vlagerige wind wanneer deze (gedeeltelijk) over de duinen komt. Alleen bij noordwestenwind kunnen er kleine golven ontstaan. Er zijn verschillende kitesurfscholen actief op deze spot. De kitesurfzone ligt in het noordoosten van de haven. Zelfs bij vloed is het water redelijk ondiep, maar bij eb wordt het meestal te ondiep om te varen. Je kunt dan iets meer naar het oosten het water op maar hier is de stroming sterk en liggen er verschillende mosselbanken, dus pas op en schoentjes zijn aan te raden. Je kunt ook altijd even langs een van de kitesurfscholen wandelen om te informeren over de stroming en andere bijzonderheden.

Door het ondiepe water is de watertemperatuur redelijk hoog, zo’n 19°C in de zomer. Als je nog op zoek bent naar een goedkoop zomerwetsuit is het slim om een kijkje te nemen bij de Decathlon, want daar scoor je al voor rond de honderd euro een 3/2 wetsuit waarin je lekker kunt kiten in de zomer, ook in Nederland. Voor een shorty betaal je zelfs maar een paar tientjes. Misschien dat dat voor Duitsland wel een beetje fris is, maar dan heb je hem maar alvast in huis ;).

Het enige puntje nu in corona-tijd is dat de normale route richting Sylt door Denemarken gaat. Dit land heeft de grenzen nog dicht. Wat je wel kunt doen is de Sylt Shuttle pakken. Deze (auto)trein vertrekt vanaf Niebüll en gaat via de Hindenburgdamm naar Westerland op het eiland. Je kunt er ook voor kiezen om naar St. Peter Ording te gaan, waar je meer informatie over vind in de top 10 windzekere bestemmingen in Europa.

Kitesurf eiland Rügen

Rügen ligt wat verder weg dan de eerdergenoemde Duitse kitesurfspots, maar afgaande op de informatie die ik heb kunnen vinden is dit eiland wel echt een bezoek waard. Rondom het eiland zijn verschillende kitespots waarvan Suhrendorf is een van de beste plekken van het eiland. Er is geen strand, maar je kunt starten vanuit het gras of ondiep water. Op de camping kun je direct aan de kitespot verblijven. Het water is erg ondiep en vlak, alsof je op een meer vaart. Dit gebied is perfect voor iedereen, van beginners tot freestylers. Als kers op de taart kun je met bijna elke windrichting varen, van zuidwest tot noordoost.

Als je nog kitesurflessen nodig hebt is er een kite- en surfschool aanwezig op de camping en ook kun je hier terecht als je een reparatie nodig hebt of iets dergelijks.

 

Laat een Reactie achter