Windzekere Europese kitespots in de herfstvakantie

Wil jij lekker een weekje kitesurfen in de herfstvakantie? In de herfstvakantie is het vaak stormachtig in ons eigen land en de watertemperaturen zijn nog prima te doen. Je kunt er dus voor kiezen om een huisje te huren in de buurt van een Nederlandse kitespot. Zoek je het liever wat verder? Er is keus zat! Wij hebben een aantal windzekere Europese kitespots op een rijtje gezet, met de afstand vanaf Utrecht (lekker centraal) er bij indien het aan te rijden is. Net als in Nederland moet je wel wat geluk hebben met de wind, maar op onderstaande spots is ook genoeg te zien en te doen als de wind het laat afweten.

Duitsland – Rügen

Het Duitse eiland Rügen ligt in het noordoosten van Duitsland, in de Oostzee. Vanaf Utrecht is het ongeveer 7 uur rijden naar het eiland. Je kunt kiezen uit verschillende kitespots rondom Rügen, Suhrendorf is één van de meest populaire spots. Er is geen zandstrand maar je kunt starten op het grasveldje of vanuit het ondiepe water. Als je gaat kamperen kun je direct aan de spot verblijven. Het water is vlak en ondiep, als een meer. Zowel beginners als freestylers kunnen zich hier helemaal uitleven. Het is mogelijk om in bijna iedere windrichting te varen doordat het water wordt afgeschermd van de open zee door een stuk land. De wind is het best in het voor- en najaar en gemiddeld waait het tussen de 15-25 knopen.

Frankrijk – Beauduc 

Beauduc ligt in Zuid-Frankrijk, op 12.5 uur rijden van Utrecht. Je kunt ook vliegen naar Marseille dat op nog geen 2 uur rijden van Beauduc ligt. Deze kitespot is echt uniek. Het brede zandstrand is gigantisch en ligt ongeveer 15 kilometer van de bewoonde wereld af. Je kunt gewoon met de auto het strand oprijden en jouw kitespot uitzoeken. In de zomer waait er vaak een thermische wind uit het zuidwesten, terwijl er als het kouder wordt vaker een noordelijke Mistral waait. Deze wind kan erg sterk worden. Als je nog een complete beginner bent kun je beter gaan varen op één van de andere spots aan de Franse kust, want er zijn in Beauduc geen kitescholen of reddingsdiensten. Het is toegestaan om te kamperen op de kitespot, maar niet in de duinen want dat maakt deel uit van een Nationaal Park. Zorg er wel voor dat je stevige haringen meeneemt want het kan nogal doorblazen hier.

kitesurf beauduc frankrijk

Fparrel/CC-BY-SA- 3.0

Engeland – Southend-On-Sea

In slechts 6 uurtjes rij je van Utrecht naar Southend-On-Sea (door de tunnel bij Calais). Deze kitespot ligt in het westen van Engeland. Je kunt tijdens je vakantie ook nog makkelijk een dagje gaan sightseeën in Londen. De kitespot in Southend-On-Sea heet East Beach en je vindt hier een levendige kitesurf community. Er zijn verschillende kitescholen en een verhuurcentra op het strand. Je kunt hier veilig kitesurfen in het ondiepe en vlakke water. Vooral voor beginners en freestylers/wakestylers is dit een heerlijke spot. Qua wind zijn de omstandigheden vergelijkbaar met Nederland in deze periode.

Denemarken – Sydvestpyntenen 

Sydvestpyntenen is een populaire Deense kitespot gelegen in het zuiden van het land. Vanuit Utrecht bedraagt de reistijd met de auto ongeveer 9 uur. De kitespot heeft zeer vlak water dat de eerste paar honderd meter ondiep is. Er is genoeg plek om te starten en te landen, in oktober is het hier al een stuk minder druk dan in de zomermaanden. De kitespot werkt het best met wind uit het westen. In het voorjaar en najaar is de wind het meest betrouwbaar en over het algemeen waait het tussen de 15 en 20 knopen. Je kunt verblijven in Kopenhagen en zo ook nog wat meepakken van deze interessante stad. Sydvestpyntenen ligt op slechts 20 minuten rijden van het centrum van Kopenhagen.

België – Knokke-Heist

In de herfstvakantie hoef je het niet ver te zoeken, België heeft ook heerlijke kitespots. Knokke-Heist ligt bijvoorbeeld op maar 2,5 uur rijden van Utrecht. Er is een gigantisch zandstrand en er ligt een sterke focus op watersporters. Je komt hier veel andere kitesurfers, windsurfers en zeilers tegen. De condities zijn meestal choppy en als het harder waait ontstaan er golven. In Knokke-Heist zijn er meerdere kitesurfscholen waar je een lesje kunt boeken of materiaal kunt huren. Langs het strand vind je diverse beachclubs waar je een hapje kunt eten of een drankje kunt drinken na je sessie.

Griekenland – Rhodos

Oktober is het einde in zicht van het windseizoen in Griekenland. Met wat geluk beleef je hier nog een fantastische kitevakantie vol wind. De vliegtijd naar Rhodos bedraagt ongeveer 4 uur. Je vindt verschillende kitespots op Rhodos, zoals Prasonisi, Theologos Beach en Kremasti. Het valt aan te raden om een auto te huren zodat je op je gemak de kitespots kunt ontdekken. Als je liever geen auto huurt kun je er ook voor kiezen om direct aan de spot te verblijven. De meeste kitespots hebben choppy water met kleine golven als het harder waait. Vaak staat er een kitecenter op het strand waar je lessen kunt boeken of spullen kunt huren. Deze centra bieden meestal een rescue service aan.

kitesurf rhodos griekenland

Karelj/CC-BY-SA- 3.0

Ierland – Silverstrand

Ierland heeft prachtige ruige natuur. Silverstrand ligt aan de westkust van het land, in de buurt van Galway. De grote lagune is een perfecte beginnersspot. Het water is vlak en bij laagwater kun je op veel plekken staan. Je kunt ook naar buiten varen, de baai in, maar daar is het water meer choppy. De lagoon is van verschillende kanten bereikbaar en er zijn wat kleine zandstrandjes en grasveldjes waar je je spullen op kunt tuigen. Bij de lokale kitesurfschool kun je materiaal huren of lessen volgen. Je kunt het best met het vliegtuig naar Ierland als je maar een weekje vakantie hebt. Het dichtstbijzijnde vliegveld ligt in Shannon, hier gaan alleen geen rechtstreekse vluchten naartoe vanaf Amsterdam. Inclusief overstap bedraagt je reistijd ongeveer 4,5 a 5 uur.

Portugal – Guincho

De kitespot Guincho ligt vlak bij Lissabon. Voor een weekje vakantie is het bijna niet aan te rijden en kun je het best in 3 uurtjes naar Lissabon vliegen. Guincho is een gigantisch breed en lang zandstrand. De wind is voornamelijk thermisch en oktober is het eind van het seizoen. Desalniettemin kun je hier waarschijnlijk nog een paar fantastische dagen meepakken. Guincho is een wavespot, op de meeste dagen staan er golven van zo’n 1-2 meter hoog. Bij hoogtij ontstaat er een sterke beach break waardoor het voor echte beginners niet gemakkelijk is om naar buiten te varen. Hou ook rekening met een sterke stroming.

kitesurf guincho portugal

Alvesgaspar/CC-BY-SA- 3.0

Schotland – Longniddry

Longniddry is één van de populairste kitestranden aan de oostkust van Schotland. Je kunt met de auto in 12 uur naar Longniddry rijden of het vliegtuig pakken naar het nabijgelegen Edinburgh of Glasgow. De kitespot is getijafhankelijk en werkt het best met laag water. Het water is vlak met kleine kickers, die je kunt gebruiken om hoog te springen. De wind is hier sterker en cleaner dan op de meeste andere kitespots rondom Edinburgh. In oktober is het qua watertemperatuur nog prima te doen, het water is zo’n 13 graden.

Sicilië – Lo Stagnone

Wil je liever kitesurfen in wat warmer water? Dan is een kitesurfvakantie naar Lo Stagnone een goede keuze. Deze kitespot ligt op het Italiaanse eiland Sicilië en in oktober is het water hier nog boven de 20 graden. De gigantische vlakwater lagoon ligt in het noordoosten van het eiland. De spot is op de meeste plekken ondiep en werkt in bijna iedere windrichting. Je vindt hier veel fijne voorzieningen, zoals kitescholen waar je materiaal kunt huren en lessen kunt boeken. Er is genoeg ruimte op het water voor iedereen. Oktober is het eind van het windseizoen op Sicilië, maar waarschijnlijk kun jij gewoon prima knallen. Als het niet waait valt er genoeg te zien en doen op dit schitterende eiland.

Wil je toch liever in Nederland blijven? Check dan dit overzicht van de Nederlandse kitespots om te besluiten waar jij gaat varen.

Laat een Reactie achter