Ben jij ook het type niet die de hele dag wilt liggen bakken in de zon? Of wil je het zonnebaden afwisselen met wat actie? Dan is het Portugese Alvor in de Algarve echt een dikke aanrader. Het zal geen verrassing zijn dat ik gek ben op reizen en het liefst combineer ik dit met kitesurfen.

Vroeger dacht ik altijd dat hoe verder weg ik ging hoe beter het werd. Dit jaar ben ik er achter gekomen dat Europa ook meer dan genoeg te bieden heeft als het aankomt op winderige én zonnige kitesurfbestemmingen. Je wetsuit (of shorty) moet wel mee, maar afgezien daarvan heeft Alvor het allemaal.

Kitesurfen in de Algarve op de grote lagune bij Alvor

Alvor is een tikje toeristisch maar sfeervol vissersdorpje in de Portugese Algarve. Doordat de zon hier zo goed als iedere dag schijnt ontstaat hier in de zomermaanden een betrouwbare thermische wind. Ik verblijf in het kitesurfhostel van het Alvor KITE Center, hier kun je ook terecht voor je kitesurflessen.

Van de 8 dagen in Alvor heb ik er 5 kunnen varen. Dit is een uitzondering voor de zomermaanden, meestal is het er winderiger. De week voordat ik er was waaide het zelfs 25+ knopen, iedere dag! Je moet een eindje wandelen naar de kitesurfspot, deze ligt op zo’n 20 minuten lopen van het dorpje. Omdat ik verbleef in het kitesurfhostel kon ik gratis meevaren met de boot, dan ben je er zo! De kitespot is een gigantische lagune waar je alle ruimte hebt, zeker bij hoog water. Ik heb het water nooit met meer dan 10 personen hoeven delen.  Bij laag water kun je overal staan en komen er zandbanken boven water te liggen. Het water hiertussen is spiegelvlak, wat ideaal is voor kitesurflessen of wat freestyle actie.

Feesten na het kitesurfen?

Omdat de wind pas later op de middag aangaat (bij mij begon het tussen 3 en 5 te waaien) kom je pas laat van het water af. Je kunt gelijk het dorp in om een lekker versgevangen visje te eten. Glaasje wit erbij en genieten maar. Ook kun je gezellig een biertje doen bij de Bolan Bar of bij een van de restaurants met uitzicht op het kleine haventje. De volgende dag hoef je niet vroeg naast je bed te staan, dus als je wilt karaoken met dronken Britten moet je zeker een bezoekje brengen aan het Sports Cafe.

Wat kun je doen als het niet waait

Ook zonder wind kun je actief zijn in Alvor. Je kunt ver wandelen over het strand, helemaal aan het eind van het strand liggen grote rotsformaties die typerend zijn voor de Algarve. Heb je je verrekijker meegenomen? Ga dan op pad over de houten ‘boardwalks’ waar je superveel vogelsoorten kunt spotten. Daarnaast kun je ook andere watersporten beoefenen zoals SUPpen of op zo’n opblaasding achter een bootje aan knallen. Natuurlijk kun je ook lekker chillen aan het zwembad of op het strand met een goed boek. Wel is het aan te raden om je altijd goed in te smeren!

strand alvor
Het mooie rustige strand bij Alvor
kitesurfen alvor
In afwachting van de wind

Hoe kom je in Alvor?

Alvor is supergemakkelijk te bereiken. Je vliegt naar Faro en vanaf daar kun je met een transfer naar het dorp. Je kunt kiezen voor een taxi maar veel busbedrijven hebben ook een route langs de kust. De bus moet je wel even van tevoren reserveren. Ik heb geen auto gehuurd omdat ik maar een weekje ging maar als je langer gaat is dat ook zeker een fijne optie. Dan kun je namelijk ook andere spots en dorpjes in de omgeving checken.

Laat een Reactie achter