In november wordt het toch echt wel tijd om lekker je boardbag in te pakken en een warmer oord op te zoeken. Als je echt als hoofddoel hebt om veel te kiten tijdens je vakantie kun je het best voor een bestemming buiten Europa gaan. Ook al wil ver weg niet perse zeggen dat je geen wetsuit mee hoeft te nemen!

Kitesurfreis naar Brazilië – Cumbuco

De spot

Cumbuco is een begrip onder kitesurfers. Er zijn vele plekken aan de noordwest kust van Brazilië om te kitesurfen maar Cumbuco blijft onverminderd populair. Je kunt kitesurfen op het strand voor het dorpje, hier wordt het water snel diep en is het vaak choppy. Ook liggen er een aantal mooie lagunes in de buurt zoals Lagoa do Cauipe, hier kun je naartoe downwinderen vanaf Cumbuco Beach. De lagoon is, zeker na de regenperiode, harstikke groot. Je kunt hier bijna overal staan en het water is zeer vlak, vandaar dat dit een populaire plek is voor de professionals om te trainen.

De wind

Het waait hier altijd uit het oosten (wind van rechts) rond de 16-20 knopen. Van juni tot januari waait het hier en je kunt je wetsuit thuislaten. De watertemperatuur ligt zo rond de 25 ˚C bij een luchttemperatuur van 28-35 ˚C.

Hoe kom je er?

Cumbuco is redelijk gemakkelijk te bereiken. Sinds kort is het weer mogelijk om rechtstreek vanuit Nederland naar Fortaleza te vliegen. Vanaf het vliegveld is het nog maar 40-60 minuten rijden. In het gezellige dorp zitten veel restaurantjes en barretjes. Als je echt wilt stappen kun je er ook voor kiezen om een avondje naar Fortaleza te gaan. 

cumbuco brazilië kitesurfen

Kitesurfen in Chili – Matanzas

De spot

Chili is een echte bestemming voor de waveriders. Hier vind je hoge, cleane golven in combinatie met een sterke wind. De spot bij Matanzas -Roca Cuadrada – is niet geschikt voor beginnende kitesurfers. De golven zijn tussen de 1 tot 6 meter hoog met zeer sterke stroming die de wind uit je kite zuigt en een rotsachtige bodem. Op een kwartiertje rijden ligt de vlakwaterspot La Boca in de monding van een rivier. Op deze vlakwaterspot heb je alle ruimte om je uit te leven.

De wind

De beste periode is tussen november en februari omdat de golven en de wind dan echt samen komen. Tussen oktober en april kun je hier wind verwachten. De wind start meestal wat later op de dag en kan aantrekken tot 20 knopen. Op echt winderige dagen ligt de piek op 30 knopen. Neem wel je wetsuit mee in november want het water is zo’n 14˚C.

Hoe kom je er?

Het vliegveld van Santiago ligt op 2,5 uur rijden. Je kunt een auto huren op het vliegveld of zelfs de bus pakken.

Kiteboarden in Zuid-Afrika – Kaapstad

De spot

In Kaapstad kan het echt helemaal losgaan qua wind. Deze levendige stad is bij veel professionele kitesurfers de favoriete bestemming. Je vindt hier dan ook veel verschillende spots, over het algemeen minstens een halfuur rijden buiten de stad. De populairste spots is Big Bay Beach waar ieder jaar de King Of The Air wedstrijd plaatsvindt, Dolphin Beach, Sunset Beach en Bloubergstrand. Deze kitespots zijn niet echt geschikt voor beginners want er kunnen hoge golven staan. Als je kitesurflessen wilt volgen in Kaapstad kun je het best naar Langebaan gaan, een grote vlakwaterlagune op ongeveer 1,5 uur rijden van de stad.

De wind

In oktober gaat de wind aan om tot maart te blijven waaien. De wind waait zo rond de 15 knopen op een lichte dag tot 30+ op een winderige dag. Vergeet zeker niet je wetsuit in te pakken want het water is maar een graad of 16.

Hoe kom je er?

Vanaf Amsterdam kun je gewoon rechtstreeks naar Kaapstad vliegen. Als je op tijd boekt kun je best cheap een ticket regelen. Bij aankomst in Kaapstad is het wel echt een must om een auto te huren omdat er zo veel verschillende spots zijn om te verkennen.

kitesurf reis november

Kitesurfvakantie naar de Filipijnen – Cuyo

De spot

Cuyo is het winderigste eiland van de Filipijnen en het ziet er werkelijk prachtig uit. Het is een klein eilandje dus iedere windrichting werkt. Aan de westkant van het eiland ligt de spot Capusan Beach en aan de oostkant Victoria’s Beach. Het water is overal vlak, op sommige plekken zelfs spiegelvlak wanneer de wind offshore is. Je zult niet veel andere kitesurfers tegenkomen op dit eilandje. Een auto huren is niet nodig, je kunt een scooter huren of gewoon fietsen. Het eiland is maar 13 kilometer lang en 7 kilometer breed.

De wind

Van november tot april waait hier de Amihan-wind. De wind waait dagelijks tussen de 20-35 knopen in dit seizoen. Je grote kites kun je dus wel thuislaten! Het is vaak erg warm op de Filipijnen, het windseizoen valt in de ‘koelere’ maanden maar veel kouder dan 30 graden wordt het er niet.

Hoe kom je er?

Het is wel even een reis om in Cuyo te komen. Er is een vliegveldje op het eiland maar daar vliegen maar weinig vluchten op en alleen kleine vliegtuigjes waar je max. 20 kilo bagage mee mag nemen. Met kitegear is dat niet echt te doen. Je kunt beter naar Puerto Princesa vliegen of Manila en vanaf daar de ferry pakken (4 keer per week vs. 1 keer per week).

Kitesurfen op Kaapverdië – Sal 

De spot

De beste spot op het Kaapverdiaanse eiland Sal moet wel Kitebeach zijn. Deze spot is toegankelijk voor zowel beginners als meer gevorderde kitesurfers. Hier kun je op een gigantische lagoon aan je skills werken. Wil je liever in de golven varen? Dat kan op het rif, zo’n 300 meter uit de kust. Ook in het toeristische plaatsje Santa Maria kun je kitesurfen. Hier ligt een open baai met vlak tot choppy water. Doordat er veel gebouwen langs de kustlijn staan is de wind zwak op het strand en naarmate je verder naar buiten vaart wordt de wind sterker. Deze kitespot is minder geschikt voor beginnende riders.

De wind

November is wel echt het begin van het windseizoen voor Kaapverdië dus je moet wat geluk hebben. Van november tot april komt er een passaatwind langs de Kaapverdische eilanden waardoor het tussen de 20-25 knopen waait. Door de passaatwind is Kaapverdië een redelijk windzekere bestemming. Het is aan te raden om een shorty aan te doen omdat de wind in combinatie met de luchttemperatuur snel doet afkoelen. Het water is zo’n 24 graden in november.

Hoe kom je er?

In een paar uurtjes tijd vlieg je vanuit Nederland naar Kaapverdië. Er zijn ook veel reisaanbieders die pakketreizen naar de eilanden aanbieden. Zeker als je buiten de vakantieperiodes gaat kun je hier voor een prikkie een heerlijke kitesurfvakantie houden.

Andere goede bestemmingen voor een kitesurf vakantie in november

 • Amerika: North Carolina
 • Argentinië: Buenos Aires
 • Australië: West Australië, Melbourne
 • Brazilië: Prea, Jeri
 • Frankrijk: Leucate
 • Hong Kong
 • Indonesië: Sumbawa
 • Madagaskar
 • Mexico
 • Namibië
 • Nieuw Caledonië: Noumea
 • Nieuw Zeeland: Auckland
 •  Spanje: Tarifa
 • Uruguay: Carmelo
 • Vietnam: Mui Ne

BewarenBewarenBewarenBewaren

Laat een Reactie achter