Heb jij niets met korte, donkere en koude dagen en vind je het niet erg om die hele kerstsfeer over te slaan? Zoek dan lekker de zon en wind op tijdens een kitesurf vakantie in december! Ik heb een aantal winderige en tropische bestemmingen voor je op een rijtje gezet waar ik bij weg droom.

Kitesurfen in Costa Rica – Lake Arenal

De spot

Tijdens je kitesurfvakantie naar Costa Rica kun je ervoor kiezen om naar de Stille Oceaan te gaan of te kitesurfen op een van de grote meren. Lake Arenal is een bijzondere kitesurfspot. Aan de noordkant van dit gigantische vulkanische meer ligt de launch area. Het strand is lang en rotsachtig en je hebt hier alle ruimte op het water. Omdat het meer zo groot is vind je meerdere condities, van vlak water dat perfect is voor freestyle tot meer choppy condities dicht bij het strand en golven zonder break iets verder op het water. Wees je wel bewust van de vulkanische rotsachtige ondergrond van deze spot. Tijdens het varen heb je uitzicht op groene heuvels en de indrukwekkende Arenal-vulkaan aan het andere eind van het meer.

De wind

In Costa Rica kun je tussen december en februari harde wind verwachten. Een dag met 30+ knopen is geen uitzondering en de wind kan tijdens de dag makkelijk wisselen in snelheid doordat het meer omgeven wordt door bergen. Door de hoge windsnelheden kunnen de golven op het meer bijna twee meter hoog worden. Het waait hier zo goed als altijd sideshore.

Hoe kom je er

De dichtstbijzijnde stad met een internationale luchthaven is Liberia. Vanaf Schiphol vertrekken er dagelijks meerdere vluchten naar deze stad. Je moet wel een keertje overstappen en je bent ongeveer 15 uur onderweg. Vanuit Liberia is het nog 3 á 4 uur rijden naar Lake Arenal.

Lake_Arenal_Kitesurfing

Kiteboarden in Australië – Adalaide

De spot

Adelaide is een stad in het zuiden van Australië en ligt aan de St. Vincent Gulf. In Adelaide zijn er veel verschillende kitesurfspots waar je uit kunt kiezen. Henley Beach South is een van de populairste stranden. Het water is hier choppy en met laagtij kun je op veel plekken staan. Ga je liever kitesurfen in de golven? Rij dan naar Southport Beach ten zuiden van Adelaide waar mooie golven staan. Respecteer de golfsurfers die ook naar deze spot toegetrokken worden.

De wind

Het kitesurfseizoen in Adelaide loopt van juli tot januari. Gemiddeld waait het tussen de 15 en 25 knopen. Met laagtij is het water op veel plekken ondiep. Wel een kleine waarschuwing: op dagen met harde wind zwemmen er meer haaien op deze spot!

Hoe kom je er

Met een enkele overstap vlieg je vanaf Schiphol naar Adelaide. De vluchten vertrekken zeer frequent maar je bent wel een tijd onderweg. De meeste vluchten duren 20+ uur. Je kunt kiezen voor een appartementje in de buurt van je favoriete spot of een auto huren zodat je ook spots in de omgeving kunt verkennen.

adelaide beach

Op kitesurf vakantie naar Mexico – Baja California Sur

De spot

De place to be in Baja California is het vissersdorpje La Ventana. Hier kitesurf je op een intens blauwe zee te midden van een woestijnachtig landschap. In La Ventana draait alles om de wind en kitesurfen. Het water is spiegelvlak tot choppy en waait aanlandig de baai in. Iedereen, van beginners tot gevorderden, kan hier lekker oefenen en trainen.

De wind

Van november tot maart waait het haast iedere dag in La Ventana. Dit komt door de thermiek en het venturi effect dat veroorzaakt wordt door twee grote gebergtes waar de wind tussendoor wordt geperst. Meestal waait het tussen half 1 en half 6 ’s middags. Op de forecast moet je vooral de richting checken, als de wind uit N, NW of NNW komt kun je makkelijk 7 knopen bij de voorspelling optellen. Over het algemeen waait het tussen de 12 en 25 knopen. De watertemperatuur is zo’n 21 graden celsius in de wintermaanden dus neem een shorty of een dun wetsuit mee.

Hoe kom je er

Hier wordt het een beetje lastig. Vanuit Nederland gaan er maar heel af en toe vluchten naar San Jose Cabo in Baja California. Wat je kunt doen is vliegen naar San Diego en vanaf hier een vlucht regelen naar San Jose Cabo. Dan kun je gewoon vertrekken op de dag dat het jou het best uitkomt. Vanaf San Jose Cabo is het nog geen twee uur rijden naar deze wereldspot.

Baja california kitesurf

Kitesurfreis naar Vietnam – Mui Ne

De spot

De bekendste plek om te kitesurfen in Vietnam is Mui Ne, gelegen aan een baai van de Zuid-Chinese Zee. Hier waait het in onze wintermaanden consistent side-onshore. Er zijn meerdere spots in de omgeving. Je kunt gewoon gaan kitesurfen voor de deur bij Full Moon Beach. Op het strand heb je veel voorzieningen zoals meerdere kitesurfscholen, hulp bij het oplaten van je kite en reddingsdiensten. Het water is choppy met kleine golven. Vanaf het strand kun je een downwinder maken van 8 kilometer naar het dorpje Mui Ne.

De wind

In het droge seizoen, van november tot maart, heb je een grote kans op wind. 230 dagen per jaar waait het meer dan 12 knopen en in het droge seizoen waait het vaak tussen de 18-30 knopen. Het water is lekker warm dus je wetsuit kun je thuislaten!

Hoe kom je er

Vanaf Amsterdam Schiphol vertrekken er iedere dag meerdere (goedkope!) vluchten naar Ho Chi Minh. Vanaf hier is het nog ongeveer 4 uur rijden naar Mui Ne, als je voor een taxi of huurauto kiest. Vietnam is ook gemakkelijk te bereizen met de bus alleen dit kan wel wat meer tijd kosten.

mui ne kitesurf

Kitesurfen op Cuba – Varadero

De spot

Cuba is nog een redelijk onontdekt land voor kitesurftoerisme. De meeste andere surfers vind je op het schiereiland Varadero. Helemaal op de punt van het eilandje ligt de beste kitesurfspot, hier waait het side-shore in tegenstelling tot de andere spots op het schiereiland waar de wind vaak aflandig is. Het strand is groot en heeft super zacht strand, je hoeft hier niet bang te zijn voor rotsen. Het water is botervlak tot choppy afhankelijk van waar je gaat varen. Met laag water kun je op veel plekken gewoon staan, wat dit een goede kitesurfspot maakt voor beginners.

De wind

Het windseizoen in Varadero loopt van november/december tot eind maart. De wind komt overwegend uit het noorden tot oosten. Bij Marina Palace Beach kun je vaak kitesurfen omdat dit strand op de punt van het schiereiland ligt, in een bocht naar het oosten. Gemiddeld waait het tussen de 12 en 25 knopen. Het water is zo’n 24 graden in december maar wordt wel wat kouder als je later gaat. Je kunt voor de zekerheid een shorty meenemen.

Hoe kom je er

Langs de kust bij Varadero liggen veel grote resorts. Je kunt dus gewoon een pakketreis boeken bij een van de grote Nederlandse reisbureaus. Als je gewoon op eigen houtje wilt gaan kun je een ticket boeken naar de hoofdstad Havana. Vanaf hier is het nog ongeveer 2,5 uur rijden naar Varadero.

varadero kitesurf

Andere goede bestemmingen voor een kitesurf reis in december:

 • Brazilië: Noordoost kust
 • Namibië: Walvisbaai
 • Peru: Paracas, Mancora
 • Nieuw-Zeeland
 • Kaapverdië: Sal, Boa Vista
 • Panama: Puntachame
 • Sri Lanka: Kalpitiya
 • Verenigde Staten: Texas, Florida
 • Australië: Gold Coast, Melbourne, Perth
 • Zuid Afrika: Kaapstad
 • Filipijnen: Boracay, Cuyo

BewarenBewaren

Laat een Reactie achter