In oktober zijn we in Nederland vaak gezegend met goede wind. De temperaturen droppen wel al wat, dus het is een goed idee om wat zuidelijker te gaan om de wind op te zoeken! De omstandigheden in Zuid-Europa zijn op veel plekken nog goed steady en voor de echte avonturiers heb ik ook een aantal minder bekende kitesurf bestemmingen onderzocht.

Kitesurf trip naar Frankrijk – Beauduc (Zuid-kust)

Beauduc heeft een grote U-vormige baai waar je in bijna iedere windrichting kunt varen. De thermische wind komt uit het zuid-westen en de Mistral uit noordelijke richtingen. Alleen als de wind oost is waait het hier aflandig. In de baai is het water maximaal heupdiep en spiegelvlak tot lichte chop. Ga je meer dan 100 meter uit de kant ligt er een zandbank waar met harde wind een kleine swell binnen komt rollen. Op deze kitespot heb je het hele jaar door kans op wind. Het waait hier vaak rond de 15 knopen maar regelmatig zijn er grote uitschieters tot 40 knopen.

Beauduc is een kitebestemming die midden in de natuur ligt. Het gigantische strand ligt op 17 kilometer afstand van het stadje Salins-de-Giraud en is bereikbaar via een zandweg. Je kunt je auto hier parkeren op het strand en je camper of tent ergens langs het brede pad neerzetten. Ga niet in de duinen kamperen omdat Beauduc een natuurgebied is en de duinen beschermd zijn. Neem genoeg eten en drinken mee omdat je ver van de bewoonde wereld bent.

Op kitesurf vakantie naar Spanje- Golf van Roses

De Golf van Roses is een gigantische baai in het noordoosten van Spanje, dicht bij de Franse grens. Hier ligt een groot zacht zandstrand waar je alle ruimte hebt om je kite op te laten. In het water liggen een aantal zandbanken waar je makkelijk kunt staan. Het water is voornamelijk vlak tot een beetje choppy.

Er zijn drie verschillende windsoorten in de Golf van Roses: thermische wind, de Garbi en de Tramontana. De thermische wind is erg constant en blaast on-shore vanaf rechts. In de ochtend zijn de omstandigheden vaak wat rustiger met zo’n 12 knopen en gedurende de dag kan de wind aantrekken tot 20+ knopen. De Garbi is een warme wind uit het zuiden en is wat harder dan de thermische wind. Deze wind maakt het water super vlak, perfect voor freestylers en beginners. Dan is er nog de Tramontana wind die uit het noorden komt, over de Pyreneeën. Windsnelheden tussen de 20-35 knopen met een perfecte side-shore van links zorgen voor vette kitesurf condities. Als de Tramontana aan is blijft hij zeker 2-3 dagen dag en nacht waaien. Deze wind is maar moeilijk te voorspellen. Van mei tot november heb je hier de meeste kans op goede wind.

Kitesurf reis naar Tenerife

Tenerife is het grootste eiland van de Canarische Eilanden. Tussen mei en oktober is de wind hier aan, het eiland kent wel 250 winderige dagen per jaar. In het zuiden van Tenerife ligt de baai van El Medano waar je enkele kitespots hebt. El Cabezo is de beste kitespot. Dit is een pure wave spot voor de ervaren kitesurfers. Het is niet makkelijk om langs de line-up te komen. Op het zwarte (!) zandstrand heb je alle ruimte om te starten en landen. Voor iets vlakker water kun je uitwijken naar La Tejita, ten zuiden van El Medano. Tenerife is een rotsachtig eiland, niet overal heeft de zee een zandbodem dus pas op voor rotsen.

Op Tenerife kan het echt hard waaien, tussen de 30-50 knopen. Dit is vooral in de zomermaanden wanneer de wind nog eens versterkt wordt door de thermiek.

Op kitesurf avontuur in Australië – Brisbane

Als je het iets verderop wilt zoeken kun je je geluk beproeven aan de oostkust van Australië. Brisbane is de hoofdstad van de deelstaat Queensland en op een halfuurtje rijden van de stad liggen verschillende kitespots. De kitespot Brighton – ten noorden van Brisbane – is favoriet bij veel van de lokale kitesurfers. Ongeacht je niveau kun je je hier helemaal uitleven. Het water blijft tot ver uit de kust heupdiep en op het water vind je altijd een stukje waar je alle ruimte hebt. De launch area kan wel krap zijn, zeker in weekenden of vakanties. Op 45 minuten rijden richting het zuiden ligt Wellington Point. Hier ligt een zandbank die naar een klein eilandje loopt. Hierdoor is het water spiegelvlak bij de juiste windrichting.

Het waait over het algemeen een rustige 15-20 knopen op een winderige dag in Brisbane. Je wetsuit kun je thuislaten want in ons najaar begint in Australië het voorjaar. Het water is rond de 23 graden dus een shorty kan wel fijn zijn. 

Kitesurfen in Namibië – Walvisbaai

Namibië zal niet de eerste bestemming zijn die in je opkomt wanneer je zit te denken aan een kitesurfvakantie. Toch heb je hier schitterende omstandigheden, ver weg van het massatoerisme. De meest bekende kitespot is Walvisbaai, zo’n 30 kilometer ten zuiden van de kuststad Swakopmund.

Het dorpje Walvisbaai wordt omgeven door stranden en lagoons en dankt zijn naam aan het feit dat hier veel walvissen voorbij zwemmen. Op de main lagoon is het water vlak en waait het onshore. Perfect voor zowel beginners als gevorderden dus! Het water is koud, 15°C op zee, maar de lagoon kan in de zomer opwarmen tot 22°C. Je kunt je kites optuigen op een van de grasveldjes rondom de lagoon. Een paar kilometer hier vandaan ligt de “Speed Strip” waar regelmatig pogingen worden gedaan om het wereldrecord te verbreken. Het beste seizoen om een kitesurfreis naar Namibië te maken is van september tot en met januari. 

Andere goede bestemmingen voor een kitesurf vakantie in oktober

 • Brazilië
 • Peru
 • Sydney
 • Portugal
 • Sardinië
 • Griekenland
 • Marokko
 • Egypte
 • Kenia
 • Tanzania
 • Aruba
 • Bonaire
 • Curacao
 • Florida

Laat een Reactie achter