Een zonnige kitesurf vakantie om even bij te komen na de (donkere) feestdagen is helemaal geen slecht vooruitzicht. De meest winderige bestemmingen liggen niet bepaald naast de deur maar zijn de reis zeker waard. Met een kitesurf vakantie in januari kun je even helemaal opladen in afwachting van de seizoenstart in Nederland!

Kiteboarden in Chili – Puclaro

De spot

Puclaro is een unieke kitesurfspot gevormd door de Puclaro Dam. Te midden van de schitterende Chileense natuur ligt een rustig en windering meer. Kleine bergen omringen het zoetwatermeer en de wind is zo goed als iedere dag aan tijdens het seizoen. Het water is vlak en diep, op dagen dat het hard waait wordt het water choppy. Je kunt kiezen uit veel kitesurfscholen als je nog niet helemaal zeker bent van je skills. Ook is het mogelijk om materiaal te huren.

De wind

Het windseizoen van Puclaro loopt van september tot april en deze spot is zeer windzeker dankzij het thermische effect en het Venturi effect dat wordt veroorzaakt door de omringende bergen. Gemiddeld waait het tussen de 20 tot 30 knopen, niet te veel en niet te weinig dus! Het water is redelijk warm, een 3/2 wetsuit of shorty is genoeg in deze tijd van het jaar.

Hoe kom je er

Het meer ligt 500 kilometer ten noorden van Santiago Airport. Je kunt de auto pakken naar Puclaro, ongeveer 5,5 uur rijden, of vanaf Santiago naar La Florida Airport (LSC) vliegen. Dit vliegveld ligt in het nabijgelegen La Serena – 40 kilometer van de spot. Overnachten kan op een paar honderd meter afstand van de kitespot in het dorpje Gualliguarca.

kitesurf vakantie januari puclaro

Kitesurfen in Mexico – Yucatan

De spot

Het schiereiland Yucatan ligt aan de Caribische kant van Mexico. Hier vind je prachtige witte zandstranden, tropisch weer en warm water. Als je een auto huurt heb je de keuze uit veel verschillende spots in de omgeving van Cancun, zoals Playa del Carmen en Tulum. Deze kitespots zijn redelijk vergelijkbaar, met vlak tot choppy water en een shorebreak verder van het strand. Als je op zoek bent naar vlak water kun je een kijkje nemen op Isla Holbox. Dit kleine eilandje ligt voor de kust en biedt perfecte omstandigheden voor beginners: vlak en ondiep water, aanlandige wind en een lang zandstrand waar je alle ruimte hebt. Voor de freestylers is er Isla Blanca, een gigantische vlakwater lagune op slechts een halfuurtje rijden van Cancun. Hier kun je varen met iedere windrichting!

De wind

De beste tijd voor je kitesurfreis naar Mexico is in de winter, van december tot mei. De wind is niet super sterk, gewoonlijk waait het tussen de 12 en 20 knopen. Met een beetje geluk pak je een dagje mee dat het 25 knopen waait. Afhankelijk van de spot is de windrichting aanlandig of schuin aanlandig. Gewoonlijk begint het met waaien in de middag en wordt de wind steeds iets harder.

Hoe kom je er

 Vanuit Nederland vertrekken er veel (goedkope) vluchten naar Cancun. Je kunt deze plaats kiezen als je uitvalsbasis of verblijven in een van de andere populaire badplaatsen. Het is handig om een auto te huren omdat je dan alle toffe kitespots in de omgeving kunt uitproberen, deze liggen op maximaal 2 uur rijden vanaf Cancun.

kitesurf vakantie juni yucatan

Kitesurfreis naar Zanzibar – Pajé

De spot

Het strand van Pajé lijkt net op een tropische screensaver. Een groot, zacht zandstrand wordt omgeven door een lang rif dat een van de blauwste lagunes ooit creëert. Vaar hier op het botervlakke water aan de binnenkant of speel in de golven aan de buitenkant van het rif. Je kunt ook prachtige downwinders maken en je wetsuit kan thuis blijven. Bij laagwater moet je oppassen voor de zee-egels, als beginner is het aan te raden om schoentjes te dragen zodat je er niet per ongeluk in gaat staan.

De wind

Zanzibar heeft twee windseizoenen: één in de zomer (Kusi) en één in de winter (Kaskazi). Het waait over het algemeen niet heel hard maar voldoende om te leren kitesurfen of te werken aan je uitgehaakte tricks. De wind neemt meestal toe gedurende de dag en gemiddeld waait het zo’n 12 – 18 knopen.

Hoe kom je er

Zanzibar heeft zijn eigen vliegveld waar je naartoe kunt vliegen. Vanaf het vliegveld kun je met de taxi naar je hotel of je kunt van tevoren een transfer regelen zodat je wordt opgepikt.

kitesurfvakantie januari zanzibar

Kitesurf vakantie naar Kaapverdië – Boa Vista

De spot

Boa Vista is één van de Kaapverdische eilanden en heeft veel prachtige kitesurfspots. In tegenstelling tot een aantal andere Kaapverdische eilanden is het op Boa Vista heerlijk rustig op het water. De main spot vind je in Sal Rei. De wind is hier aflandig wat zorgt voor prachtig vlak water. Ook zit hier een kitesurfschool met rescue service waardoor je veilig het water op kunt. Als je graag het water op wilt met aanlandige wind kun je in een halfuurtje naar Ponta Antonia rijden. Hier is het water vlak tot choppy en verder uit de kust vind je leuke golven. Verder zijn er nog een aantal uitdagende wavespots op het eiland zoals Varandhina op het zuidwestelijke puntje van het eiland.

De wind

Van december tot april komen er passaatwinden langs de Kaapverdische eilanden waardoor het bijna iedere dag 20 knopen waait. Het water is redelijk warm, als je een shorty meeneemt zit je goed.

Hoe kom je er

Boa Vista heeft zijn eigen luchthaven: Luchthaven Rabil Internationaal (BVC). Vanaf hier is het slechts 5 minuten rijden en je bent in Sal Rei. Het is wel aan te raden om een auto te huren zodat je ook wat toffe wavespots kunt ontdekken.

kitesurf vakantie januari boa vista

Kitesurfen in Brazilië – Jericoacoara

De spot

Het windseizoen loopt al een beetje op zijn einde in het noordoosten van Brazilië, maar dat geld niet voor Jericoacoara! Dit is een prachtige, unieke plek om je kitesurfvakantie door te brengen. De wind is hier vaak hard en je kunt kiezen uit verschillende lagunes vol vlak water, riviermonden en meer dan 25 kilometer aan strand waar je kunt spelen in de kleine golven. Er zijn geen verharde straten in Jeri en er hangt een gezellige surfvibe. Je kunt kiezen uit veel hotels, hostels, pousadas, restaurants en barretjes om je dag goed af te sluiten.

De wind

Het begint ’s morgens vroeg al te waaien en de wind wordt alleen maar harder gedurende de dag. Dagen met meer dan 30 knopen zijn zeker geen uitzondering. Aan de oceaankant is de wind vaak aflandig en erg vlagerig. Je kunt verder rijden over het strand tot een plek waar de wind meer side shore waait.

Hoe kom je er

Vlieg naar Luchthaven Pinto Martins – Fortaleza International (FOR) in Fortaleza. Vanaf hier is het ongeveer 4,5 uur rijden naar Jericoacoara. Omdat het dorp in een nationaal park ligt kun je hier alleen komen via het strand vanaf Prea of door de duinen vanaf Jijoca. Hiervoor heb je wel een 4×4 nodig. 

kitesurf vakantie januari jericoacoara

Andere goede bestemmingen voor een kitesurfreis in januari:

 • Australië: Adelaide, Gold Coast, Melbourne, Perth
 • Aruba
 • Bonaire
 • Curacao
 • Costa Rica
 • Kenia
 • Mexico: Baja California
 • Sri Lanka
 • Zuid-Afrika
 • Vietnam
 • Thailand

Laat een Reactie achter