Wil jij tijdens je vakantie meer dan alleen maar op het strand zitten? Heb je na een paar dagen snorkelen die onderwaterwereld ook wel weer gezien? Ben jij op zoek naar actie en adrenaline? Maak van je volgende vakantie een reis om nooit meer te vergeten, leer kitesurfen!

Kitesurflessen op vakantie

Je hoeft nog niet te kunnen kitesurfen voordat je op kitesurf vakantie gaat, dit kun je namelijk gewoon ter plekke leren in warm water met de zon op je bol. Veel kitesurf reisaanbieders in Nederland bieden speciale groepsreizen aan waarbij een eigen Nederlandse kitesurfinstructeur meereist. Zo krijg je dus je kitesurflessen gewoon in het Nederlands, wel zo makkelijk! Ook krijg je je lessen vaak met gloednieuw kitesurf materiaal. Dit maakt het makkelijker en veiliger om het kitesurfen onder de knie te krijgen.

Het leuke van een groepsreis is dat je gelijk een hoop nieuwe mensen leert kennen die net als jij bezig zijn met kitesurfen. ’s Avonds kun je onder het genot van een biertje lekker napraten over je ervaringen van die dag. Als je in je eentje op reis gaat is het ook een stuk gezelliger om je aan te sluiten bij een groep gelijkgestemde mensen.

Ook kun je ervoor kiezen om les te nemen bij een lokale kitesurfschool. Het is dan wel handig om te checken of de instructeurs een taal spreken die jij ook onder de knie hebt, omdat leren kitesurfen aardig wat concentratie vereist. Vraag vooraf even rond wat een goede kitesurfschool is of doe online wat research. Kies voor een gecertificeerde kitesurfschool die lesgeven met nieuw kitesurf materiaal.

Goede kitesurf bestemmingen in het buitenland als beginner

Bij het uitzoeken van je kitesurf vakantiebestemming moet je letten op:

  • Of het waait in de periode dat je op vakantie wilt
  • De windsnelheid
  • De windrichting
  • Zeecondities (vlak water of kleine golven)
  • Waterdiepte
  • Of er kitesurfles gegeven wordt
  • Last but not least, je budget.

Waait het in de periode dat je op kitesurf vakantie wilt?

Online kun je veel informatie vinden over de periodes dat het waait in het buitenland. Een goede website hiervoor is need2kite.com. Op Kiteheart werken we ook aan een blogpost-serie waarin je per maand een overzicht krijgt met de landen waar het waait, waarvan we onze favorieten verder toelichten.

De windsnelheid

Als beginner kun je het best leren kitesurfen met wat minder wind. Op sommige bestemmingen waait de wind boven de 6bft. Kitesurfers meten de windsnelheid in knopen, dat is namelijk specifieker. Boven de 25 knopen wordt het gevaarlijk om kitesurflessen te volgen omdat je dan voor ieder foutje harder wordt afgestraft. Ga lekker lessen tussen de 14-24 knopen. Zo kun je goed met de kite leren omgaan, kitesurfen met hardere wind komt vanzelf.

De windrichting

Het is het veiligst om te lessen wanneer de wind richting het land waait (aanlandig), schuin-aanlandig of side-shore (langs de kust). Wanneer het mis gaat wordt je namelijk weer richting het land geblazen. Waait de wind van het land af? Dan kun je beter geen lessen nemen, tenzij de kitesurfschool een boot tot zijn beschikking heeft. Met een boot kunnen ze je aan het einde van de les weer oppikken en terugvaren naar het strand.

Zee condities

Het is het makkelijkst om te leren kitesurfen op vlak water of met kleine golfjes. Wanneer er een dikke branding staat wordt je de hele tijd weggespoeld en gaat het niet gemakkelijk te zijn om uiteindelijk met het board aan de slag te gaan. Op vlak water zal je een stuk sneller vooruitgang boeken.

Waterdiepte

Je leert makkelijker kitesurfen in ondiep water waar je overal kunt staan. Net als bij de zee condities kun je je beter concentreren op het besturen van de kite wanneer je niet aan het wegdrijven bent. Als er wordt lesgegeven vanuit een boot maakt het niet uit wanneer het water diep is want je wordt weer opgepikt.

Wordt er kitesurfles gegeven

Wordt er geen kitesurfles gegeven? Dan is het waarschijnlijk geen goede kitesurfspot. Neem altijd kitesurfles als je nog niet kunt kitesurfen! Het lijkt misschien gemakkelijk vanaf een afstandje, maar je moet echt leren omgaan met de kite en het board voordat je zelfstandig verder kunt oefenen. Voor je eigen veiligheid, en die van anderen.

Je budget

De hoogte van je budget zal waarschijnlijk bepalen of jij gaat voor een kitesurf vakantie in Europa of daar buiten. Heb je een klein budget? In Nederland kun je ook supergave weekend trips boeken! En in ons eigen mooie landje waait het harstikke vaak.

Neem alvast een kijkje bij de Nederlandse kitereisaanbieders en de bestemmingen die ze aanbieden. Waarschijnlijk zit de perfecte reis voor jou er al gewoon bij!

 

Laat een Reactie achter