Kitesurf materiaal meenemen in het vliegtuig

Dit jaar heb ik al een aantal keer met mijn kitesurf materiaal moeten reizen en het valt op dat er opvallende verschillen zitten tussen hoeveel je moet bijbetalen en hoeveel kilo’s je mee mag nemen. Zo had ik een goedkoop Ryanair ticket geboekt die uiteindelijk niet zo goedkoop bleek. Het is dus goed om van tevoren even te checken wat de regels per luchtvaartmaatschappij zijn omtrent het meenemen van je eigen kite gear. Om het jullie makkelijk te maken heb ik de tarieven voor 2017 hier op een rijtje gezet.

Let op: de EU verbiedt dat een enkele tas zwaarder is dan 32kg. Bij veel luchtvaartmaatschappijen ligt deze grens nog lager. Als je boven dit maximale gewicht van 32kg uitkomt dan wordt je bagage geweigerd.

Ryanair

Bij Ryanair kun je kiezen tussen sportuitrusting en grote sportuitrusting maar de afmetingen zijn nergens gespecificeerd. Na een telefoontje met de klantenservice kwam ik er achter dat je met kitesurfmateriaal een grote sportuitrusting bij moet boeken. Hier betaal je €50 per enkele reis voor. Het maximale gewicht voor deze tas ligt erg laag, namelijk 20kg.

Maximaal gewicht: 20kg.

Kosten: €50/enkele reis.

Easyjet

Bij Easyjet mag je per persoon maximaal één sportuitrusting meenemen waar geen maximale afmetingen aan zitten. Je kunt kiezen voor een kleine sportuitrusting (max. 20 kg) of een grote sportuitrusting (max. 32 kg). Voor 20 kg betaal je €42 per enkele reis en voor 32kg €49.

Maximaal gewicht: 20 of 32kg.

Kosten: €42 of €49/enkele reis.

KLM

Bij KLM is het afhankelijk van het soort ticket dat je hebt wat je bagage mag wegen. In Economy Class mag je max. 300cm en 23kg meenemen. Reis je Businessclass dan is het maximum gewicht 32kg. Per enkele reis betaal je €100(!!) maar wat wel mooi is is dat je het kitesurfmateriaal ook gratis mee mag nemen. Dit kan als je je boardbag meeneemt in plaats van een koffer.

Maximaal gewicht: 32kg.

Kosten: €100/enkele reis.

Transavia

Bij Transavia mag je voor €44/enkele reis je kitesurfmateriaal meenemen. Het maximaal gewicht is 32 kg. Je mag alleen sportmateriaal in je kitesurftas doen, het is niet toegestaan hier kleding bij te pakken. De maximale lengte is 3.6 meter maar het lijkt me sterk dat iemand hier aan komt met kitesurfmateriaal haha.

Maximaal gewicht: 32 kg.

Kosten: €44/enkele reis.

Lufthansa

Bij Lufthansa kun je kiezen tussen klein, medium en groot sportmateriaal. Medium is tussen de 15-32kg en 1.41m-2.00m. Het is mij niet duidelijk of de prijzen voor een retourvlucht zijn of een enkeltje. Binnen Europa betaal je €70 en intercontinentaal zelfs €150 voor medium sportmateriaal.

Maximaal gewicht: 32kg.

Kosten: €70 binnen Europa, €150 intercontinentaal.

TUI

TUI is een van mijn favoriete luchtvaartmaatschappijen als het aankomt op kitesurf materiaal meenemen. Ze doen niet moeilijk en je betaald €35 per enkele reis voor 32kg.

Maximaal gewicht: 32kg.

Kosten: €35/enkele reis

Corendon

Bij Corendon mag je maximaal 32kg meenemen. Ik kan echter geen informatie vinden over kitesurf materiaal of speciale bagage. De kosten hiervoor zijn dus niet duidelijk.

Maximaal gewicht: 32kg.

Kosten: ?

TAP Portugal

Veel kitesurfers vliegen met TAP naar Brazilië. Voor je kitesurf materiaal betaal je binnen Europa €50 en intercontinentaal €100. Let er op dat deze prijzen gelden voor een enkele reis. Ook roept TAP op om je spullen in een goede boardbag te vervoeren, ze kunnen je het recht om je spullen mee te nemen ontzeggen.

Maximaal gewicht: 32kg.

Kosten: €50 binnen Europa, €100 intercontinentaal. Prijzen per enkele reis.

British Airways

Je mag bij British Airways gewoon je boardbag inchecken zolang je niet boven het aangegeven gewicht en de maximale lengte uit komt. Je boardbag mag niet langer zijn dan 1,9m of zwaarder dan 23kg. Het is afhankelijk van je ticket hoeveel kilo’s je mee mag nemen als gratis bagage, wel kun je altijd wat extra kilo’s inchecken.

Maximaal gewicht: 23kg.

Kosten: Valt binnen je normale toegestane bagage.

Dit is een lijst met tarieven van de meest gekozen luchtvaartmaatschappijen vanuit Nederland. Mis je er nog eentje? Laat het weten en dan zal ik deze lijst voor je updaten.

Waar moet je op letten wanneer je kitesurf spullen mee wilt nemen in het vliegtuig

 • Let er wel op dat je direct bij het boeken aangeeft dat je grote bagage mee gaat nemen. Op de luchthaven kun je hier nog problemen mee krijgen anders en moet je sowieso een stuk meer betalen.
 • Bij sommige maatschappijen is het verplicht om je speciale bagage vooraf te melden.
 • De genoemde tarieven hier zijn een indicatie en vaak afhankelijk van je bestemming en andere factoren. Ook zijn de tarieven nogal aan verandering onderhevig.
 • De tarieven kunnen verschillen afhankelijk van het soort ticket zoals Economy vs. Businessclass.
 • Kom op tijd! Ik verbaas me altijd weer dat het personeel achter de incheck-balie vaak niet weet hoe een boardbag er uit ziet of wat kitesurfen is terwijl ze werken op een vlucht naar een booming watersport bestemming. Soms kan het toch wat langer duren bij de check-in dan je had verwacht.

Laat een Reactie achter

 1. Bespaar kosten - Kitesurf reistas (boardbag) zo efficiënt mogelijk inpakken | Kiteheart

  […] doen en je kunt er vandoor. Omdat de vliegtuigmaatschappijen erg streng kunnen zijn omtrent het meebrengen van kitesurfspullen moet je er op letten dat je de maximale lengte en het maximum gewicht niet overschrijdt. Hoe pak je […]

 2. Erik Holsbeek

  Hi there, wat kost volgens jullie een kiteboardbag van Bru-Emirates-Mauritius en terug met Emirates airways?