Witsand ligt op zo’n 3,5 uur rijden van Kaapstad, aan de riviermond van de Breede River. Het kleine dorpje heeft een paar hotels, een hostel en self-catering appartementen en een aantal restaurantjes om uit te kiezen. De kitespot van Witsand heeft onze verwachtingen overtroffen, al moet je het wel een beetje treffen met de wind. Dit is echt een plekje om helemaal tot rust te komen en te kiten tot je er bij neervalt.

Kitespot Witsand

De kitespot Witsand is gewoon helemaal top en wat ons betreft kun je de spot bijschrijven op je kitesurf bucket list. Als het druk is zijn er misschien 15 andere kiters op het water en je hebt de hele rivier voor jezelf om op te kiten. Het water is ondiep en vlak, naar verluid zitten er soms wel bull sharks maar deze zijn nog nooit gespot op de kitespot zelf, helemaal upwind. Je parkeert de auto bovenaan de spot, voorbij de zandduinen. Er loopt een trap naar beneden gevolgd door een klein zandpaadje omgeven door bosjes. Volg het paadje en je komt na enkele minuten uit op een breed zandstrand. Je hebt alle ruimte om je gear op te pompen en te starten en landen. Hou er wel rekening mee dat het voor kan komen dat je hier helemaal in je eentje vaart, dus als je zonder buddy reist moet je wel weten hoe je zelf moet starten en landen. Er zijn geen restaurantjes aan de spot dus neem zelf genoeg eten en drinken mee en vergeet ook je zonnebrand niet. Het water is warmer dan in Kaapstad maar je hebt nog altijd een wetsuit nodig. Op zonnige dagen is een 3/2 genoeg maar je winterpak is ook prima.

Als de wind uit een oostelijke richting komt zit je goed, bij andere windrichtingen kan de wind super gusty zijn. In de vlagen kun je gewoon varen, terwijl de wind op andere momenten helemaal wegvalt. Als je boven op de parkeerplaats staat lijkt het gewoon te waaien, maar de riviermonding ligt in een soort dal waardoor de wind op de kitespot zelf heel anders kan zijn. Gelukkig zijn er genoeg dagen met oostenwind.

witsand kitesurf

Voorzieningen

Er zijn geen voorzieningen op de spot zelf. Je kite echt midden in de natuur. Wel kun je in het dorp lessen boeken of gear huren als je dit niet hebt meegenomen. Hiervoor kun je terecht bij PiliPili, wat ook een restaurant en bar is. Witsand is een super klein dorpje waardoor je gemakkelijk vindt waar je naar op zoek bent. Je hoeft alleen maar even rond te vragen bij de locals of bijvoorbeeld de eigenaar van je accommodatie.

Wat is er te doen in Witsand

In Witsand is niet zo veel te doen. Het is dus echt een plek om even helemaal tot rust te komen. Na een dag op het water kun je bij een van de restaurants een hapje eten en wat drinken. Na een uurtje of 10 is er weinig meer te doen. Je kunt overdag een paar biertjes inslaan (niet in de supermarkt maar bij de liquor store) en ’s avonds gezellig een vuurtje maken in de braai en chillen met je vrienden. Op veel plekken is er gewoon wifi maar de verbinding is niet altijd even betrouwbaar en soms gaat de stroom voor een aantal uur uit. Op ongeveer 1,5 uur rijden van Witsand ligt De Hoop Nature Reserve, waar je verschillende wilde dieren kunt spotten zoals zebra’s, flamingo’s, apen en struisvogels. Het valt zeker aan te raden om hier een dagje naartoe te gaan als er geen wind is!

Laat een Reactie achter