Wil je er even tussenuit maar heb je niet zoveel te besteden? Neem dan eens een kijkje op een van onze eigen Waddeneilanden! Het waait hier bijna altijd en ook het zonnetje laat zich vaak zien. Voor ongeveer €100 euro/week kun je een campingplekje krijgen op wandelafstand van prachtige, brede zandstranden. Dat is nog eens een goedkope kitesurf vakantie. Mocht het een dagje niet waaien dan zijn er nog vele andere leuke activiteiten te doen, ga bijvoorbeeld suppen, golfsurfen, mountainbiken, paardrijden, wadlopen of lekker relaxen bij je favoriete beachclub. Welk eiland zou jij wel eens willen ontdekken?

kitesurfen ameland

Kitesurfvakantie naar Texel

Op Texel kun je zowel aan de wadkant als aan de Noordzeekant varen. Met zo goed als elke windrichting kun je dus het water op.

Kitesurfspot Paal 17

Paal 17 ligt aan de Noordzeekant van Texel, in de buurt van het dorpje De Koog. Zowel op het water als op het brede zandstrand heb je alle ruimte. Beginners kunnen lekker oefenen in de ondiepe zwinnen (gaten tussen de zandbanken) terwijl de gevorderde kitesurfer in de golven kan spelen. Als je het strand op loopt bij Paal 17 bevind de kitespot zich 250 meter naar rechts. Let wel op de strekdammetjes die bij laag water bloot komen te liggen. Deze worden met gele palen op het strand aangegeven. Kitespot Paal 17 werkt met wind uit het zuiden tot noordwesten.

Dijkmanshuizen

Tussen 1 april en 1 oktober is het ook toegestaan om te kitesurfen op Dijkmanshuizen. Deze kitespot ligt aan de Waddenzee en hier heb je een stuk minder ruimte dan bij Paal 17. Ook ligt er een dijk waar je rekening mee moet houden. Het water is ondiep en vlak en deze kitespot werkt het best wanneer de wind uit zuidelijke of oostelijke richting komt.

Hier kun je kaartjes kopen voor de veerboot naar Texel die in Den Helder vertrekt. Op Texel zijn auto’s toegestaan, deze kun je dan ook gewoon meenemen op de boot.

Kitesurfen op Vlieland 

Op Vlieland mag je alleen kitesurfen aan de Noordzeekant waar je heerlijk in de golven kunt spelen. Het is verboden om hier op de Waddenzee te varen. De meeste kitesurfers varen tussen het Badhuys en Dam 20, waar je het hele jaar door mag kitesurfen. Op het brede zandstrand heb je alle ruimte die je nodig hebt om je kite op te tuigen, te starten en te landen. Wees je wel bewust van de sterke stroming die hier kan staan.

Hier kun je kaartjes boeken voor de veerboot naar Vlieland die in Harlingen vertrekt. Vlieland is grotendeels autovrij, alleen inwoners mogen hun auto meenemen op de veerboot.

Kitesurf trip naar Terschelling

Paal 9 – 11

Ook op Terschelling kun je aan beide kanten varen. Aan de Noordzeekant kun je lange downwinders maken langs de kust van Terschelling. Er staan vaak mooie, hoge golven. De stroming kan ook hier zeer sterk zijn, de locals kunnen je hier meer informatie over geven. Je kunt varen bij West aan Zee, Midsland aan Zee en Formerum aan Zee. Tijdens de zomermaanden mag je vanwege de zwemmers niet recht voor de bewaakte overgangen het water in. Loop dus minimaal 300 meter naar links of naar rechts.

Groene Strand

De kitespot Groene Strand ligt aan de wadkant van Terschelling, vlak naast de haven. Het water is hier getij-afhankelijk (tussen de 20 cm en 2 m diep) en erg vlak. Bij eb kan de uitgaande stroming erg sterk zijn. Doordat je tot ver uit de kant kunt staan is dit een fijne spot voor beginnende kitesurfers. Er is minder ruimte dan aan de Noordzeekant maar toch wordt het bijna nooit echt druk. Tussen 1 juni en 31 augustus is het toegestaan om hier te varen.

Je mag je auto gewoon meenemen op de veerboot naar Terschelling, die ook vanaf Harlingen vertrekt.

Kiteboarden op Ameland

Ameland heeft verschillende kitespots aan de Noordzeekant van het eiland. Overal vind je een prachtig breed strand met voldoende ruimte. Het water is diep en er kunnen flinke golven staan. Ook heb je te maken met soms sterke stroming. Bij Hollum mag je tussen strandpalen 3 en 4 varen. Deze spot ligt dicht bij de rand van het eiland waardoor er een sterke stroming staat. De kitespot Nes ligt in het verlengde van het Westerpad (strandpaal 8.200 tot 11.000). Hier ligt een scheepswrak aan de linkerkant, bij laag water kun je deze zien liggen en met hoog water ligt er een felgekleurde boei om de plek te markeren. Een andere populaire kitespot is Buren, tussen strandpaal 17.400 en 19.000. Je kunt je auto hier gratis parkeren op de parkeerplaats naast de strandopgang en je staat zo op de kitespot.

De veerboot naar Ameland vertrekt vanuit Holwerd en het is toegestaan om je auto mee te nemen.

Kitesurfvakantie naar Schiermonnikoog

Op het rustige Waddeneiland Schiermonnikoog mag je kiten aan de Noordzeekant. Op het eiland zijn alleen auto’s toegestaan van de lokale bevolking waardoor je echt geniet van een ontspannen eiland-vibe. Het zandstrand van Schiermonnikoog is ontzettend breed en wederom heb je alle ruimte om je materiaal op te tuigen. De kitespot ligt in het noordwesten van het eiland, bij paal 3. Bij hoogwater vind je hier een schitterende vlakwater lagune van een paar kilometer lang! Deze is perfect voor beginnende kitesurfers maar ook freestylers die hun tricks willen perfectioneren. Op zee staan mooie cleane golven, zeker bij de tweede zandbank wat verder uit de kust.

Hier kun je kaartjes kopen voor de veerboot naar Schiermonnikoog. Ook dit eiland is autoluw, alleen met een ontheffing van de gemeente mag je de auto meenemen.

Meer informatie over de kitespots kun je vinden op de spotpagina.

Laat een Reactie achter