Campings in Denemarken aan de kitespot zijn er genoeg. Ga jij een andere richting op dan de meeste Nederlanders deze zomer die naar Spanje of Frankrijk gaan? Denemarken heeft schitterende brede en rustige zandstranden, wind vergelijkbaar met die in Nederland en vele mogelijkheden voor kampeerders. Vaak heb je wel een auto nodig om bij de uiteindelijke kitespot te komen doordat de stranden zo groot zijn. Denemarken ligt op een paar uur rijden van Nederland en je kunt hier dus ook voor een korte vakantie naartoe om lekker een paar dagen te kiten.

Kitesurfen in Hvide Sande

Hvide Sande ligt aan hetRingkøbing Fjord aan de westkust van Denemarken. De windsterkte is afhankelijk van depressies en daardoor kan je net als in Nederland niet met zekerheid zeggen in welke periode je het beste kunt gaan varen. Over het algemeen is de zomer redelijk betrouwbaar en dan is ook het zeewater opgewarmd. In Denemarken blijft het een stuk langer koud dan bij ons. Het water is voornamelijk vlak en ondiep aan de binnenkant van het fjord. Je kunt hier met bijna iedere windrichting varen doordat je als het ware op een meertje kite. Bij de lokale kitesurfschool kun je lessen boeken en materiaal huren. Ook ligt er een wakeboardbaan in de buurt waar je een dagje kunt gaan wakeboarden als de wind je in de steek laat.

 • Wind van maart tot november
 • Ondiep water
 • Vlak tot choppy water
 • Kitesurfschool
 • Verhuur

De Hvide Sande Camping ligt vlak bij de kitespot. Je kunt hier je eigen campingplaats boeken maar het is ook mogelijk om te overnachten in sfeervolle hutjes of vakantiewoningen. Op de eenvoudige camping vind je een winkel, een speeltuin voor de kinderen en je kunt er fietsen huren als je wat meer van de omgeving wilt zien. Qua prijzen is Denemarken vergelijkbaar met Nederland, juli en augustus is het hoogseizoen.

hvide sande camping

Hvide Sande Camping (Bron: Hvide Sande Camping)

Kiten in Lynæs

Lynæs ligt in de omgeving van Kopenhagen. Deze kitespot is erg populair onder beginnende kitesurfers. Er is veel ruimte op zowel het strand als het water (zoals bijna overal in Denemarken) en het water blijft ondiep tot ver uit de kust. Doordat de spot populair is, is er altijd wel iemand om je kite op te laten of een oogje in het zeil te houden. Een paar verschillende kitesurfscholen geven hier les en je kunt ook materiaal huren als je niet alles mee kunt nemen. Er is ook een restaurantje aan de spot zodat je na je sessie gezellig wat kunt drinken of een hapje kunt eten.

 • Wind van maart tot november
 • Ondiep water
 • Vlak tot choppy water
 • Kitesurfschool
 • Verhuur

De Lynæs Camping ligt op een paar honderd meter van de kitespot. Deze camping is erg basic en beschikt over (camper) plaatsen en een speeltuin. Als je op zoek bent naar wat meer comfort kun je er ook voor kiezen om te verblijven bij de Sølager Strand Camping waar je een gezellige hut kunt huren.

Lynæs camping

Sølager Strand Camping (Bron: Visit North Sealand)

Kitespot Sydvestpyntenen

Sydvestpyntenen heeft een unieke ligging op slechts 20 minuten afstand van de hoofdstad Kopenhagen. De eerste paar honderd meter is het water ondiep en erg vlak, waardoor deze spot zowel top is voor beginners als gevorderden. Hier kan het wat drukker worden in de weekenden en op zonnige en winderige zomerdagen. De kitespot werkt het best met westenwind en de wind is het meest betrouwbaar in het voor- en najaar. Er zijn verschillende lokale kitesurfscholen die hier lessen verzorgen.

 • Wind van maart tot november
 • Ondiep water
 • Vlak tot choppy water
 • Kitesurfschool
 • Verhuur

Er liggen enkele campings in de buurt van de kitespot maar je kunt er ook voor kiezen enkele dagen in een hotel in de hoofdstad te verblijven en een uitstapje naar Sydvestpyntenen te maken als het waait. Copenhagen Camping ligt vlak bij de kitespot en hier kun je met een klein budget prima kamperen. De camping heeft verschillende leuke activiteiten voor de kinderen, zo is er een midgetgolfbaan, een petangue veld en een speeltuin.

Kitesurfen bij Blåvand

Blåvand ligt ongeveer een uur ten zuiden van Hvide Sande. Als je in de golven wilt kiten is dit de perfecte spot. Het water is meestal choppy met golven tot twee meter hoog. Het ruime zandstrand wordt nooit te druk en ook op het water heb je alle ruimte die je nodig hebt. In de zomer heb je kans op een thermische wind. In het voor- en najaar zorgen lagedrukgebieden voor wind. Er is geen kitesurfschool aanwezig op deze spot en je kunt ook geen materiaal huren dus neem je eigen gear mee als je op kitesurf vakantie naar Blåvand gaat.

 • Wind van maart tot november
 • Diep water
 • Choppy en golven

De luxe camping Hvidbjerg Strand ligt vlak bij de kitespot. Je kunt hier zelfs een campingplek huren met buitenspa! Daarnaast zijn er wellness faciliteiten waar je helemaal kunt ontspannen na een dag op het water. Geniet van sauna’s, stoombaden, zwembaden en verschillende behandelingen zoals een ontspannende massage. De kinderen kunnen lekker spelen in het tropische waterpark of in de speeltuin met springkussens, trampolines en een klimland. Deze camping is overigens niet heel budget vriendelijk maar in de omgeving heb je nog meer keuze.

hvidbjerg strand camping

Hvidbjerg Strand Camping (Bron: Hvidbjerg Strand)

Kiten bij Blokhus Strand

Blokhus ligt helemaal in het noorden van Denemarken. In deze regio vind je meerdere fantastische kitespots. Blokhus Strand ligt aan de Noordzee en meestal geniet je hier van mooie golven en consistente wind. De golven worden rommelig naarmate het harder gaat waaien. Het strand is echt gigantisch en je kunt je auto parkeren op het strand zodat je niet te ver hoeft te lopen. Op deze spot is geen kitesurfschool aanwezig. Als je lessen nodig hebt of materiaal wilt huren kun je een kijkje nemen bij Nibe of Egense Strand.

 • Wind van maart tot november
 • Diep water
 • Choppy en golven

Blokhus By Camping is een gezellige en rustige familiecamping. Er is een zwembad en voor de kinderen zijn er verschillende speeltuinen, een minigolf baan en een voetbal- en petangue veld. In de omgeving van de camping kun je ook prachtige wandelingen of mountainbike tochten maken door het bos. Blokhus zelf is een gezellige stad met vele restaurants, bars en cafeetjes.

Blokhus By Camping

Blokhus By Camping (Bron: Visit Denmark)

Laat een Reactie achter

 1. Hans van den Brink

  Leuk om dit te lezen. Ik hoop dat er wat mensen enthouisiast worden om eens naar het Noorden te komen om te kiten. Niet allemaal tegelijk graag. Er is nu nog plaats genoeg en dat wil ik graag zo houden 🙂
  Hier wat meer informatie over (Noord) Sjaelland, het eiland waar Kopenhagen op ligt. Ik woon, werk en kite hier.

  Wil je kiten kombineren met bijvoorbeeld Kopenhagen is Lynæs geweldig. Wordt met de dag gezelliger. Een enthousiaste kite tweeling heeft er een heel leuk surfcentrum opgebouwd. Er is altijd wind, en er zijn altijd kiters (in de winter vooral in de weekenden). Zelf gebruik ik ook de spot Landerslev strand/Dalby Strand veel. Perfekt vlak water voor beginners, kniediep en veel ruimte.. Voorbij de zandbank is het wat wilder voor de gevorderden. Ook deze spot wordt veel gebruikt door de Kopenhaagse kite-scene, vooral bij W / NW. Voor eenb vakantie is het ideaal. Er zijn veel zomerhuisjes te huur van very basic tot meer luxe en het is maar 35 minuten van Kopenhagen. .

  Bij Kopenhagen zijn er twee andere spots die veel gebruikt worden, vooral als SVP (Sydvestpynten) niet werkt. Beiden vooral bij O. Cafe Sylten ligt bij Dragør, 5-10 minuten van Sydvestpynten. Ondiep water, veel gebruikt ook door scholen. Wel wat meer stenen die niet best zijn aangegeven. Helm is aan te raden. Er is een cafeetje bij de ruime launchplek. De andere spot is meer City-Kiten. Amager strandpark is bereikbaar met de metro. Je kunt kiten in de lagune. Populair bij de gevorderden (kijk naar Nick Jakobsens filmpjes) maar niet geschikt voor beginners. Ook is er een strand vanwaar je de zee op kunt. Bij mooi weer is dit wel een drukke plek met veel badgasten.

  Er zijn nog een redelijk aantal andere goede spots, afhankelijk van de windrichting en golven versus vlakwater binnen een redelijke afstand van Kopenhagen. Het grote voordeel van kiten in dit deel van Denemarken is dat je een spot hebt voor elke windrichting. Een ander groot voordeel is dat veel van de spots erg vlak water hebben. Alleen de spots aan het Kattegat (Hornbæk bijv.) hebben echte golven.

  Een laatste opmerking voor mensen met een camper. Overnachten in de camper kan prima bij Sydvestpynten. Mooie plek voor een camper. Ook de spot bij Farø is volledig ingericht voor campers.

 2. Lisa van den Dool Bedrijfseigenaar

  Top Hans! Bedankt voor je input 🙂