Zon en wind in de voorjaarsvakantie

Het einde van het jaar is een mooie periode om plannen te maken voor het nieuwe jaar. Zo zijn wij al flink aan het brainstormen over coole kitesurftrips in 2019. Zelf duiken wij eerst nog even de sneeuw in, maar wie weet pak jij het heel anders aan en ga je tijdens de voorjaarsvakantie lekker op kitesurf reis! De voorjaarsvakantie vindt, afhankelijk van waar je woont, plaats in half februari/begin maart. In deze periode vind je voornamelijk wind in verre bestemmingen. 

Kaapverdië (6 uur vliegen. Tijdsverschil –2 uur)

Op alle Kaapverdische eilanden kun je goed kitesurfen in de voorjaarsvakantie. Het windseizoen in Kaapverdië loopt van eind november tot ongeveer april, waardoor je precies in het hoogseizoen zit. Veel van de spots hebben golven, of je nu kiest voor het eiland Sal, Boa Vista of het afgelegen São Vicente. Als je een auto huurt kun je meerdere spots rondom het eiland ontdekken, maar als je met een klein budget reist of geen zin hebt in extra gedoe kun je ook gewoon kiezen voor een hotel dicht bij de kitespot. Taxi’s op Sal in Santa Maria zijn spotgoedkoop en brengen je binnen een paar minuten naar de kitespots.

Kenia (9,5 uur vliegen. Tijdsverschil +2 uur)

Kenia kent twee windseizoenen. Van december tot eind maart waait de Kaskazi uit het noorden. Het poeiert niet maar waait over het algemeen rond de 15 knopen. Populaire spots zijn Diani Beach en Nyali Beach, beide spots liggen dicht bij Mombasa. Je hebt alle ruimte op het brede, zachte zandstrand en je kunt hier op vlak water varen aan de binnenkant van het rif of op de golven daarbuiten. Met een water temperatuur tussen de 25-28ºC hoef je geen ruimte in je boardbag over te houden voor een wetsuit.

Aruba (10,5 uur vliegen. Tijdsverschil -5 uur)

De wind gaat in Aruba echt aan in maart, met meer dan 80% kans op meer dan 4 beaufort, maar ook in februari heb je kans om goed te kunnen varen. Gemiddeld waait het hier 300 dagen per jaar, waarvan oktober en november de slechtste, regenachtige maanden zijn. Het is wel een eind vliegen maar via diverse Nederlandse reismaatschappijen worden er pakketreizen aangeboden, waardoor je gemakkelijk en voor niet al te veel geld een kitesurf vakantie naar Aruba kunt boeken. Het valt wel aan te raden om een auto te huren zodat je kunt varen bij zowel Fishermen’s Huts (de populairste spot van het eiland) en Boca Grandi. 

Fisherman’s Huts heeft aflandige wind waardoor je op lekker vlak water kunt kiten. Wel kan het erg vlagerig worden dicht bij de kant doordat de wind over de gebouwen van de stad komt. Let op: je mag hier alleen varen voor 10 uur ’s ochtends en na half 5 ’s middags. Tussen die tijd is dit het domein van windsurfers. Boca Grandi ligt in een prachtige baai dat wordt beschermd door een rif. Op het rif kun je mooie golven rijden en het waait hier schuin aanlandig. Ook is de wind smooth en niet vlagerig. Let wel op de sterke stroming die hier kan staan. 

Tenerife – El Medano (5 uur vliegen. Tijdsverschil -1 uur)

Tenerife is het grootste eiland van de Canarische Eilanden en heeft prachtige stranden: van goudgele zandstranden tot zwarte vulkanische stranden. De meeste kitespots vind je in en rondom El Medano in het zuiden van het eiland. In de winter heb je genoeg ruimte op het strand en op het water. Verwacht choppy water in de baai met hogere golven verder op zee. Het vliegveld ligt op slechts 10 minuten rijden dus dit is een heerlijke bestemming om even een weekje te kiten en wat van de omgeving te zien. Februari/maart is buiten het windseizoen maar in deze periode heb je meer dan 50% kans op wind. 

Vietnam – Mui Ne (13,5 uur vliegen. Tijdsverschil +6 uur)

We zaten te twijfelen of we deze bestemming toe moesten voegen aan dit lijstje. Ja, Vietnam is een fantastische bestemming voor een kitesurfvakantie eind februari/begin maart. Het is alleen geen bestemming waar je voor een weekje naar toe gaat. Je vliegt namelijk met een overstap naar Ho Chi Minh City en vanaf daar is het nog zo’n 4,5 uur rijden naar het dorp. Mocht je langer de tijd hebben is dit wel echt een aanrader. Mui Ne ligt in een grote baai en er zijn super veel hostels en hotels om uit te kiezen die aan het strand liggen. Het water is choppy en als je verder naar buiten vaart kom je hogere golven tegen. Je kunt hier lekker varen in je zwempak. Als je Mui Ne te druk vindt of een dagje ergens anders wilt kiten kun je naar Phan Rang gaan. Botervlak water aan de binnenkant van het rif en grote golven aan de buitenkant. De wind waait hier meestal wat harder dan in Mui Ne, waar het rond de 20 knopen waait. Veel dagen blaast het tussen de 25 en 30 knopen in Phan Rang. Vanuit Mui Ne kun je ook aansluiten bij een tour via één van de lokale kitesurfscholen die soms georganiseerd worden naar deze spot. 

Laat een Reactie achter