Als je onlangs nog het water op bent gegaan zal het je niet ontgaan zijn: het is (ongewoon) warm! Normaal gesproken is het zeewater van juli tot september zo’n 16 tot 18 graden. Nu worden er op zee al temperaturen gemeten tot 22,5 graad! Op binnenwater kan dit nog hoger liggen. Dit is toch een goed excuus om eens te gaan winkelen voor een zomerwetsuit, want anders raak je nog oververhit tijdens het varen.

Uit welke soorten zomerwetsuits kun je kiezen?

Als je echt geen geld uit wilt geven aan een zomerwetsuit kun je ervoor kiezen om op de echt zonnige dagen een paar uurtjes zonder wetsuit te kiten. Wil je wel beschermd worden tegen de windchill en de zon? Kies dan voor een shorty of een 3/2 wetsuit.

Shorty

Een shorty is een wetsuit waarbij je onderbenen- en armen bloot blijven. Deze pakken zijn gemiddeld zo’n 2 millimeter dik. Als het water meer dan 20 graden is en er een lekker zonnetje schijnt is dit pak ideaal. Normaal gesproken is het in Nederland zelden een optie om in een shorty te varen, dus het is vooral handig om dit pak te kopen als je bijvoorbeeld nog op vakantie gaat waar je ook in shorty kunt varen. Er zijn verschillende varianten op de shorty. Voor vrouwen zijn er ook leuke shorties met korte benen en lange armen, of zelfs in de vorm van een neoprenen badpak. Mannen kunnen ook kiezen voor een pak met korte benen (minder kort dan onderstaande foto, no worries) en lange armen of lange benen en korte armen. Bijkomend voordeel van een shorty is dat je er vaak voor €120 al eentje kunt scoren of voor nog een stuk minder bij de Decathlon .

shorty vrouw

3/2 wetsuit

Als je een 3/2 wetsuit koopt kun je hier ook in het voorjaar en najaar nog mee varen. Vanaf mei tot en met september zijn de temperaturen prima voor dit soort wetsuit. Een normaal winterpak is 5/4 dik, door een 3/2 te kiezen voor de warme dagen voorkom je dat je wegzweet op het water. Je lichaam is volledig bedekt, dus als je snel verbrand is dit ook een goede keuze. Dit wetsuit krijg je een stuk gemakkelijker aan dan je winterpak doordat het neopreen dunner is en dus een stuk soepeler. 3/2 wetsuits zijn ook een stuk goedkoper dan een goed winterpak. Voor zo’n €130 haal je al een 3/2 wetsuit in huis.

De temperaturen zijn alweer iets gedaald na de laatste hittegolf, maar wij komen net het water af en het is nog harstikke lekker warm. Als jij ook nog een zomerwetsuit wilt scoren kun je een kijkje nemen bij onze selectie van Nederlandse kitesurfshops. Je kunt hier altijd even langsgaan om te passen, of bel of mail voor een goed advies als je al weet welke maat je hebt (let er wel op dat dit per merk verschillend kan zijn). Geniet van de zonnige en winderige dagen!

Laat een Reactie achter